Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Donuts i més dònuts!

dt., 07/06/2022 - 10:18
Donuts i més dònuts!
etiquetes
Dies mundials
Postres i dolços
categories
Productes de temporada
Receptes i consells

El primer divendres de juny se celebra el Dia Mundial del Dònut. Gairebé tots hem tastat alguna vegada aquesta delícia, i són més de 30 milions els dònuts que es produeixen cada any a tot el món. Per celebrar-ho, avui coneixerem algunes característiques d'aquest dolç tan reconegut pel seu forat al mig.

 

Aquesta tradició data de la Primera Guerra Mundial, quan als Estats Units una sèrie de voluntàries van repartir dònuts als soldats ferits.

 

És un dolç que tot i que el coneixem per dònut, són moltes les variacions de noms amb què el podem trobar: rosquilla, rosqueta, rosca, picaró, berlina o berlín. A més de noms, també són moltes les infinitats de combinacions, des de toppings, glacejats, ingredients, colors... així que n'hi ha per tots els gustos i estils.

 

Però... el dònut no sempre ha tingut el seu emblemàtic forat! El dònut original tenia problemes de cocció en el centre del brioix, el qual sempre es quedava cru. Fins que el 1874, un mariner va tenir la idea de col·locar una tapa d'un pot de pebre en el centre.

 

Si et ve de gust un bon dònut, als forns dels mercats de Barcelona en descobriràs de diferents classes! A la Torna de la Boqueria, podem trobar les seves famoses berlines de sucre. La Carme i l'Encarna ens expliquen que la berlina és més suau, més esponjosa i més dolça, en canvi, el dònut és més tupit. Són molts els clients que passen a buscar la seva berlina diàriament!

 

Com podem fer dònuts casolans, esponjosos i sense motlle?

 

Ingredients:

-500 gr de farina de força

-25 grams de llevat fresc de fleca (o 10 gr de llevat sec de fleca)

-150 ml de llet

-100 ml d'aigua temperada

-50 gr de mantega

-75 gr de sucre

-1 polsim de sal

-1 ou

-1 cullerada d'essència de vainilla

 

1. Dissol el llevat en un got amb aigua temperada i llet. Simplement, barreja fins que es dissolgui, es tornarà una pasta densa.

2. En un bol barreja els ingredients. Primer afegeix els ingredients secs: la farina, el sucre i la sal. Després afegeix la mantega a temperatura ambient, l'ou i l'essència de vainilla.

3. Incorpora el llevat fermentat, afegeix la llet i barreja.

4. Pasta suaument fins a aconseguir una massa elàstica que no s’enganxi.

5. Forma una bola amb la massa sobre una superfície enfarinada. Posa-la en un bol i tapa-la amb film transparent. Deixa-la reposar en un lloc càlid fins que dupliqui la grandària. Després, estira la massa amb ajuda d'un corró donant-li un gruix d'uns 1,5 cm.

6. Per a donar-li la forma de dònut, talla cercles de massa amb l’ajuda d'un motlle cilíndric. El forat típic del dònut es pot fer amb un tap o la boca d'una ampolla.

7. Col·loca els cercles de massa en una safata, cobreix amb film transparent i deixa que s'inflin i dupliquin el seu volum.

 

Un cop tenim la massa fermentada podem cuinar-los de dues maneres:

 

Fregits: l'opció més comuna és fregir els dònuts. Per a fer-ho, pots utilitzar una fregidora (a temperatura de 175 °C) o fregir-los en un cassó profund amb abundant oli de gira-sol calent.

 

Al forn: l'altra opció, més lleugera i saludable, és fer els dònuts casolans al forn. Col·loca els dònuts llevats en una safata coberta amb paper de forn i introdueix-los al forn preescalfat a 180 °C durant uns 15 minuts.

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal