Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

El llamàntol, una joia gastronòmica!

dv., 23/09/2022 - 09:57
El llamàntol, una joia gastronòmica!
etiquetes
Dies mundials
Peix i marisc
categories
Productes de temporada
Disfruta els mercats
Receptes i consells

Per celebrar el dia del llamàntol, avui us explicarem algunes curiositats i receptes perquè conegueu una mica més sobre aquest fantàstic producte. El llamàntol és un crustaci marí molt apreciat en la cuina mediterrània pel seu excel·lent sabor. Viu en fons rocosos d’entre 2 a 50 metres de profunditat, i és conegut per ser el crustaci més gran de tots.

Habita en fons de sorra i roca, amagant-se en coves i esquerdes, i en podem trobar de dues classes: el llamàntol europeu, amb un color negre-blavós, més escàs i de més qualitat, i el llamàntol americà, que és el que acostumem a trobar als comerços i el reconeixem pel seu color vermellós.

El llamàntol és una delícia i una joia per als cuiners i xefs de tot el món. De textura llisa i sucosa,  aquest gustós crustaci pot ser cuinat i preparat amb un munt de combinacions. Des de risottos, paelles, “salpicón”, pasta, amanides, i moltes més!

Hem fet un recorregut per algunes de les peixateries del Mercat d’Hostafrancs per conèixer una mica més sobre aquest producte!

A la peixateria Peix fresc amable, en Jesús ens explica que és un peix que normalment s’ha de reservar prèviament, ja que no és un aliment de consum diari. Ell ens recomana un arròs amb llamàntol i sèpia. Primerament, s’ha de tallar el cap i la resta del cos per la meitat. Per altra banda, fer un suc fregit amb ceba, alls, pebrot i tomàquet. Afegir un fumet de marisc i arròs, i una vegada hagin passat els cinc minuts bullint, afegir el llamàntol fins que l’arròs quedi cuit. Retirar-lo del foc i deixar reposar-lo uns minuts, i llest!

 

 

A la peixateria Peixbo, l’Àlex i l’Òscar ens recomanen una caldereta de llamàntol amb patates o amb arròs, segons el vostre gust. Ens expliquen que el llamàntol s’ha de tallar en quatre parts, la cua de dalt a baix, el cos, i el cap per la meitat. Primerament, posar al foc oli d’oliva verge extra i, quan estigui molt calent, sofregir ceba, pebrot verd i vermell, all i julivert. Afegir-li un fumet fet amb qualsevol classe de peix. Tirar-li un raig de conyac, i deixar que bulli una estona. En aquest moment és quan podeu escollir el que més us agradi per afegir-li: patates, arròs, llenties, llegums, cigrons... Un bocí de sal, i quan quedin 5 minuts, incorporar el llamàntol, i una picada catalana d’all i julivert, amb un raig de pebre al gust (dols o picant). I cap a taula! Deliciós, oi?

 

 

Per últim, a Peix de platja “El pescador”, la Mònica ens recomana un llamàntol a l’americana. En una olla, posar-hi caps de marisc congelat i oli. Afegir-hi all i julivert i esperar que es cuini. Afegir-hi ceba, una picada de nyora i ametlles. Una vegada tingui ja color, posar-hi una cullerada d’arròs i sofregir. Un raig de salsa de tomàquet, vi, armagnac i esperar que es redueixi. Hi afegim una mica d’aigua calenta i ho deixem cuinar durant 20 minuts. Després ho triturem i ho colem, i ja tenim la salsa! Ara només faltarà coure el llamàntol. Una vegada fet, hauràs de tirar la salsa per sobre, i a menjar!

 

Tingues en compte que en la gran majoria de peixateries no en tenen cada dia i, per això, si et ve de gust menjar llamàntol, assegura’t de reservar-lo prèviament. A més, hi ha infinitat de maneres de cuinar-lo, així que el pròxim cop que en mengis, prova de fer una recepta nova i sorprèn amb un super plat a taula!

 

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal