El segon dia de Mercat de Mercats: tallers, música, cuina en directe i molt més!
Benvinguts i benvingudes a la segona jornada de Mercat de Mercats a la plaça de les Glòries! El dia ha començat al veí mercat dels Encants, amb una xerrada sobre els secrets del pas dels Beatles per Barcelona a càrrec de Miguel J. Navarro i un concert tribut amb el grup ‘Beatles now and then’ que ens ha deixat amb la boca oberta!
Tot seguit, hem gaudit del showcooking “Puresa japonesa amb producte mediterrani”, a càrrec del reconegut xef Hideki Matsuhisa, del restaurant Koy Shunka. Hideki ha remarcat que una de les claus de la cuina japonesa és disposar d’uns bons ganivets i d’una arrossera. A la sessió, ha preparat nigiris de salmó i tonyina, elaborats amb alga, arròs, wasabi -natural-, i el peix. Saps com preparar el vinagre de sushi per a un kg d’arròs? Només necessitaràs 120 ml de vinagre blanc, 90 grams de sucre i 30 grams de sal.

A continuació, hem descobert “Els secrets de la fotografia gastronòmica” amb Alex Froloff, qui ha capturat l’essència de més d’una trentena de restaurants, tot ajudant-los a destacar en un mercat molt saturat. El fotògraf ha destacat que els trets que defineixen una bona fotografia són la llum (100%) , la cultura visual (70%) i l’equip (30%). A l’hora de fer una fotografia amb càmera, ens ha donat alguns consells, com tenir sempre la font de llum a prop, evitar les bombetes superiors, apostar per la llum lateral o buscar les diagonals.

A partir del migdia, hem viatjat a França de la mà de Sergio Fernández, un dels xefs més reconeguts i estimats de la gastronomia espanyola, que ens ha portat tres showcookings consecutius sota el segell de Taste France. En primer lloc, hem gaudit de la “Xarcuteria francesa. Essència i sabor”, una sessió d'immersió en la cultura carnissera francesa, amb propostes amb embotits i carns curades franceses, com les ‘rillettes’ de poc, terrines i patés, el ‘paté en croute’ o el ‘hambon blanc’.
Després, amb “Sabors gurmet: l’horta francesa”, hem conegut l’horticultura francesa, amb plats elaborats amb verdures i hortalisses de temporada, en una sessió que ha posat en valor la sensibilitat amb què França tracta el producte fresc. D’una banda, hem descobert la Tarte Tatin en versió freda, una reinterpretació dolça-salada d’aquest clàssic francès on les pomes caramel·litzades en sucre i mantega es col·loquen sota una massa cruixent, creant un contrast perfecte entre acidesa, dolçor i untuositat. D’altra banda, hem après a elaborar un saltejat de coliflors tricolor —blanca, taronja i morada. Una proposta que ens ha convidat a reflexionar sobre com la cuina francesa eleva productes humils de l’horta i els converteix en autèntiques creacions gastronòmiques.
Finalment, ha estat el torn de “La patata: joia francesa”, una sessió dedicada a un dels ingredients més versàtils i estimats de la cuina europea. De la mà de Sergio Fernández, hem descobert la riquesa de varietats com l’amandine o les grenailles. El xef ha presentat dues elaboracions contrastades que han mostrat la versatilitat d’aquest tubercle: un plat calent de patates saltejades amb bacallà o moniato, all i pebrots, i un ceviche de patates amb llima, pebre vermell i coriandre, a més de preparacions clàssiques com els purés o les patates al forn.

Hem seguit la jornada amb un taller infantil d’hamburgueses saludables de la mà del Gremi de Carnissers de Barcelona, on els nens i nenes han pogut elaborar la seva pròpia hamburguesa elaborada amb formatge i ceba, mentre els han explicat la importància de menjar carn i d’anar a comprar al mercat.

I hem acabat les activitats i tallers amb una xerrada i showcooking molt especial: “De la mar al mercat, del mercat al plat”, una conversa protagonitzada per dones de la Barceloneta que viuen el mar, el mercat i la cuina amb passió. Alba Aguilera Olivencia, pescadora i armadora; Montse Catalán Juan, peixatera del Mercat de la Barceloneta; i Conchita Villanueva Herrero, cuinera del bar Los Pescadores, ens han compartit les seves vivències i coneixements en una xerrada al voltant del peix de temporada i proximitat, juntament amb una deliciosa elaboració típica de pescadors: bonítol escabetxat amb all, pebre i llorer.

Avui, a l’espai la Bodegueta de Mercat de Mercats, els assistents han pogut gaudir d’una variada proposta de tastos: des de l’oli d’oliva verge extra de les cooperatives fins a l’aperitiu perfecte amb Aperol Spritz, passant pels grans vins del Celler Maset, les cerveses d’Estrella Damm amb el beer sommelier Yan Maia Auad, i l’elaboració de combinats amb Royal Bliss.
Durant tot el dia, a l’Espai Infantil, els petits de la casa s’ho han passat d’allò més bé amb els tallers de Mercabarna ‘Creix amb el peix: coneguem els peixos’, on han pogut descobrir les espècies del Mediterrani i els beneficis del consum del peix, ‘Descobreix el misteri de les etiquetes’, on han après a interpretar les etiquetes dels aliments, ‘De la terra al plat: la revolució KM0’, on han reflexionat sobre els productes de proximitat i el consum responsable, ‘El superpoder del consumidor’, centrat en la consciència de compra, les tendències del consum actual, i el compromís ambiental i social, i ‘Cinc al dia’, un taller que posa en valor la importància de consumir cinc racions diàries de fruites i verdures.

I no ens podem oblidar de la música en directe, amb les actuacions de Paco Pecado, DJ Celia Crew, DJ Pierre Antoine, Joventude i DJ Diego Armando.
Un any més, la Fira compta amb una oferta gastronòmica excepcional amb les propostes d’alguns dels millors restaurants de la ciutat, que ofereixen tapes delicioses de 4 i 6 euros. Els visitants poden tastar des de cuina catalana i peruana fins a smash burgers, dolços i gelats, preparades pel Bar Nuri, Muy Bueno, Bar Alegría, El Mirall dels Encants, Warike, Carmen – La cocina del mar, Nectari, Cacho, Sauleda i Delacrem.
I encara queda un dia sencer de fira! Demà us esperem a Glòries per gaudir d’un showcooking de cuina d’autor arrelada al teritori a càrrec del xef David Andrés del restaurant Via Veneto (11:30 h); triarem les millors tapes de mercat de la mà de Cinzano (13 h), aprendrem a cuinar bunyols de carabassa amb Les Gastosàvies (16:30 h), farem panellets amb Frit Ravich, i aprendrem a preparar una granola artesanal amb ingredients 100% orgànics i naturals de la mà de Lore Salas (19:30 h).
La canalla podrà continuar gaudint i aprenent amb els tallers de ‘Creix amb el peix’ i ‘El sucre amagat’, i gaudirem de la música i dels concerts de Pol Bordas, DJ Pinchadiscos, DJ Yamamemaru i Muchacho y los sobrinos.
