Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

La tradició culinària del bacallà per Setmana Santa a Catalunya

dl., 25/03/2024 - 08:48
Imatge destacada
etiquetes
Setmana Santa
Peix i marisc
categories
Productes de temporada

Durant la Setmana Santa, el bacallà és un aliment consumit per diverses raons, tant religioses com culturals i històriques. En moltes tradicions catòliques, aquest període és un temps de penitència i reflexió que precedeix la celebració de la Pasqua.

Com a part d'aquesta penitència, molts catòlics opten per abstenir-se de menjar carn. Així, el bacallà emergeix com una opció culinària popular durant aquests dies, ja que en ser un peix, compleix amb les prescripcions religioses. A més, el bacallà és un aliment que es pot conservar fàcilment, fet que el convertia en una alternativa ideal per a consumir en èpoques en les quals el menjar fresc era més difícil de conservar. 

A Catalunya, aquesta tradició ha perdurat al llarg dels anys, i el bacallà s'ha convertit en un plat emblemàtic de la Setmana Santa, tant per la seva significació religiosa com per la seva versatilitat culinària.

El bacallà ofereix beneficis nutricionals notables, ja que és una font rica en proteïnes, àcids grassos omega-3 i vitamines essencials com la B12 i la D. Aquesta combinació nutricional contribueix a la salut cardiovascular, la funció del sistema nerviós i la salut dels ossos, entre altres avantatges.

En Jordi, propietari de la parada Pesca Salada del Mercat de la Boqueria, ens destaca que: "el bacallà es conserva amb sal, el que significa que no porta altres productes químics". Aquesta pràctica tradicional no només preserva l’autenticitat del bacallà, sinó que també ens ofereix una opció més saludable.

I per descobrir el secret per fer un bon bacallà, en Jordi ens assegura que el més important és: "el procés de remull". "Cal deixar-lo en remull durant cinc dies. Tres d'aquests dies per dessalar-lo sense entrar en contacte amb l'aigua, i els dos dies restants realitzant dos canvis d'aigua diaris", ens explica. A més, com a curiositat per als amants del bacallà, en Jordi revela que la sal més utilitzada per al procés de conservar el bacallà és la sal d’Eivissa, elogiada per la seva excepcional qualitat.

 

Pesca Salada

 

Però si el que voleu són idees de com cuinar aquest producte, una opció popular és el bacallà amb allioli. En Miquel, de la parada Pujamar, del Mercat de la Boqueria, ens detalla la seva recepta preferida: “en una cassola, cal posar-hi una capa de patates tallades en rodanxes, juntament amb una mica de ceba i un o dos “pebrots del piquillo”, i una mica de caldo de peix. Quan les verdures comencen a estar cuites, afegiu un tros de bacallà dessalat al centre de la cassola, amb una mica d’allioli per sobre. Deixeu-ho al forn fins que l’allioli estigui  ben gratinats, i ja podeu servir”.

 

Pujamar

 

Una alternativa pel Divendres Sant és el bacallà amb verdures. L’Oriol de La Bacallaneria del Mercat de Sant Gervasi, ens explica la recepta: “en una  cassola al forn, es dipositen les verdures com tomàquets, pèsols i ceba. Un cop cuites, s’afegeix el bacallà”. 

Encara que als mercats trobem bacallà durant tot l'any, l’Oriol destaca l'especial increment de la demanda durant la Setmana Santa. Per això, us recomanem fer un encàrrec si en necessiteu una gran quantitat.

Durant la Setmana Santa, podreu trobar tot el que necessiteu als mercats! Cal recordar que els mercats de Barcelona romandran tancats el 29 de març i l’1 d'abril. Podeu consultar tots els canvis d'horari habituals aquí.

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal