Pa de carabassa especiat: vegà, sense gluten i saludable
- 375 grams de carabassa
- Farina d'ametlla
- Farina d’avena
- Farina de blat negre
- Farina d’arrós
- Llavors de lli
- Llet d’ametlles
- Canyella
- Gingebre
- Nou moscada
- Clavell d’espècie
- Pebra negra
- Vinagre de poma
- Oli d’Oliva Verge Extra
- Xarop d’auró
- Sucre de coco
- nous
La carabassa és un fruit de tardor que compta amb moltes utilitats a la cuina. Un aliment que no només s’aprecia pel seu color característic, sinó també per les oportunitats de creació que et dona i pels seus nombrosos beneficis nutricionals.
A l’hora de cuinar-la, la carabassa pot ser la solució per afegir un punt dolç als nostres plats, cremositat i naturalitat. Algunes de les seves moltes aplicacions culinàries són les següents:
- Purés i sopes: La seva textura suau és ideal si es volen cuinar cremes reconfortants.
- Pastissos i postres: En ser un fruit dolç, existeixen moltes receptes que usen la carabassa en aquest àmbit, una de les més famoses és el tradicional pastís de carabassa, molt popular durant la tardor.
- Pa i magdalenes: En aquest apartat entraria la recepta que coneixerem avui.
- Plats salats: El seu punt dolç pot ser un contrast en plats salats com risottos o farcits per a pastes.
Nutricionalment, la carabassa és una font excel·lent de betacarotè, un compost orgànic que el cos converteix en vitamina A, essencial per a la salut ocular i el sistema immunitari. També és rica en vitamines C i E, potassi i fibra, contribuint a la salut cardiovascular i digestiva.
A més a més, la carabassa és baixa en calories, la qual cosa la converteix en una opció ideal per a aquells que busquen mantenir o perdre pes.
Durant la segona jornada de Mercat de Mercats 2024, vam tenir l'oportunitat d'apropar-nos a la cuina saludable amb la recepta del pa de carabassa.
La pastissera Lore Salas de Dates & avocados Atelier ens ensenya que no sempre els productes de pastisseria són no saludables. Aquesta recepta d’avui té la particularitat que es prepara amb productes 100% orgànics i naturals, que són unes postres veganes, sense gluten i sense greixos ni sucres refinats. Ens mostra com elaborar pa de carabassa amb espècies, una recepta dolça, però no especialment, ja que no s’abusa de sucres, tot i que el resultat és boníssim!
Elaboració:
- Renta la carabassa, talla-la per la meitat i porta-ho al forn a 160 graus i depèn de la mida de la carabassa entre 45 minuts o 1 hora.
- Quan la carabassa estigui tova treu-la del forn i deixa-la refredant i amb una cullera treu les llavors de dins la carabassa. També extreu tota la carn de la carabassa i passa-ho en un bol on hauràs d’aixafar-la amb una forquilla o cullera per fer un puré.
- Tamisar prèviament i barrejar totes les farines en un mateix recipient.
- Afegir i mesclar tots els ingredients secs en un bol, les farines i les espècies
- En un bol barreja les llavors de lli prèviament triturades amb la llet d’ametlles i remou.
- Afegeix a un petit recipient amb mel d’ametlles una mica de vinagre de poma.
- Barrejar la carbassa amb l’oli d’oliva verge extra, el sucre de coco i el xarop d’auró.
- Afegeix al bol de la carbassa la barreja de llet d’ametlla amb vinagre de poma i mescla. Posteriorment, fes el mateix amb la barreja de les llavors de lli i la llet d’ametlles. Quan tinguis tota la barreja feta, afegeix-ho al bol dels productes secs.
- Un cop ho tinguis tot llest, aboca-ho a un motlle rectangular per després posar-ho al forn a 160 graus entre 55 minuts 1 hora.
- Quan ja hagi passat pel forn, posa el motlle sobre una reixeta i deixa-ho reposar i refredar. Passats 5 minuts treu el pa del motlle i deixa refredar-ho 1 hora sobre la reixeta.
