Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Ramon Cabau, un home fet a si mateix

dj., 30/09/2021 - 09:26
categories
Disfruta els mercats

Si t’endinses al Mercat de la Boqueria i mires a la teva esquerra, podràs llegir una placa que diu: “Pas d’en Ramon Cabau”. Però, qui era el tal Cabau?

 

 

 

Ramon Cabau Guasch va néixer a Lleida el 17 de novembre de 1924. Llicenciat en Farmàcia va treballar a la Botica de la Corona, un conegut establiment farmacèutic (avui és la farmàcia Vilaplana), situat al número 5 del carrer Gignàs. En Cabau freqüentava el restaurant Agut del mateix carrer Gignàs, el qual oferia una cuina tradicional catalana en un ambient familiar i acollidor. De fet, el 1955 es va casar amb la filla gran del propietari, Paquita Agut, vídua que tenia dues filles.  

 

 

 

Menut i molt prim, Cabau només dormia quatre o cinc hores, ja que a les nits estudiava la carrera de dret. Era tan actiu que treballava a la seva farmàcia els migdies i, als vespres, al restaurant dels sogres.

 

 

 

Però, entra en desacord amb el senyor Agut per temes laborals i decideix sortir del negoci familiar i obrir un nou restaurant. I ho fa al número 3 del carrer de la Trinitat, aleshores un carreró de mala mort, fent cantonada amb el carrer Avinyó, situat a uns 400 metres de l’Agut i amb el nom d’Agut d’Avinyó, en un clar gest de provocació cap al seu sogre. Allí, del no-res, crea el mític i alhora impressionant, Agut d’Avinyó.

 

 

 

Al seu restaurant cuida tots els detalls, no només el servei sinó també l’interiorisme i la decoració. En termes de cuina, tenia especial veneració pel producte, posant molt d’èmfasi en el seu origen, com havia d’estar produït, com havia de ser cuinat i en la manera com s’havia de servir. Tant és així que anava cada matí a comprar al Mercat de la Boqueria amb la seva vestimenta, una mica extravagant però elegant, i es proveïa de productes frescos. 

 

 

 

Tot funciona de meravella i en Cabau és admirat per tota la ciutat i respectat per tot l’estat, tots els fòrums gastronòmics l’acullen amb veneració. L’any 1978, el restaurant Agut d’Avinyó toca el cel amb les mans i aconsegueix emportar-se la primera estrella Michelin de Barcelona. 

 

 

 

Ramon Cabau traspassa l’Agut d’Avinyó l’any 1984, quan era al cim de l’èxit. Algunes fonts apunten que va haver de traspassar el restaurant obligat per la seva esposa després d’un conflicte matrimonial. 

 

 

 

Decideix refugiar-se a la finca comprada a Canet de Mar i intenta remuntar el vol venent a la Boqueria productes de temporada, és a dir, passa de client a proveïdor. Però res no és igual. 

 

 

 

En Cabau es veu immers en una profunda depressió i, l’últim dia del mes de març de 1987, com cada matí, acudeix al seu mercat preferit i, en acabar el seu recorregut habitual, s’atura en un dels bars del mercat, on es demana un got d'aigua i es pren una pastilla de cianur.

 

 

 

La vida d'en Ramon Cabau dóna per fer una novel·la o una pel·lícula, però sobretot, demostra que el sacrifici i l’esforç constant valen molt. Una història potent, arrelada a un element molt nostre com és la gastronomia i amb un desig: créixer. 

 

Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal