Sabors vegans al mercat de Santa Caterina: descobrim La Veganeria del Born
El veganisme és una manera d’entendre l’alimentació i el consum que evita els productes d’origen animal. Més enllà d’una dieta, per a moltes persones representa una filosofia de vida que busca reduir l’explotació i el patiment animal en totes les seves formes. Centrant-nos en l’àmbit alimentari, una dieta vegana exclou la carn, el peix, els ous, els làctics i altres ingredients derivats dels animals, com la mel o la gelatina.
Avui us presentem La Veganeria del Born, una parada del mercat de Santa Caterina especialitzada en menjar vegà de qualitat i de proximitat. Però abans, donem un cop d’ull als orígens del moviment vegà tal com l’entenem avui.
Un moviment amb història
El concepte actual de veganisme és relativament recent. Per conèixer l’origen cal situar-nos a l’Anglaterra del segle XX. L’any 1943, un grup de membres de la Vegetarian Society de Londres va començar a qüestionar el consum de productes làctics per les implicacions que tenia sobre les vaques. L’any següent van sol·licitar crear un subgrup dins de l’entitat per agrupar els vegetarians que evitaven els làctics, però la proposta va ser rebutjada. Aquesta negativa va portar a fundar una nova societat: la Vegan Society.
Pocs mesos després, aquest grup va publicar el primer número de The Vegan News, la primera revista dedicada al veganisme. A partir d’aquí, es va establir una definició clara del moviment i es va assentar la voluntat de promoure una alternativa alimentària lliure d’explotació animal.
La primera parada vegana al mercat de Santa Caterina
Tot i que a primer cop d’ull pot semblar que el veganisme limita molt l’alimentació, la realitat és ben diferent. Hi ha molts productes que poden adaptar-se fàcilment perquè siguin aptes per al consum vegà, i cada cop més persones descobreixen noves maneres de gaudir de sabors tradicionals amb ingredients d’origen vegetal.
Ens ho explica el Joaquim García, responsable de La Veganeria del Born, una xarcuteria que porta poc més de tres anys oferint productes vegans al mercat de Santa Caterina. «Al principi, em va sorprendre que venia molta gent per tema de salut», ens comenta en Joaquim. Una dieta vegana, rica en fruites, verdures i cereals, pot contribuir a millorar la salut cardiovascular i a mantenir un pes saludable gràcies a la menor ingesta de grasses saturades.
A la parada hi trobem productes tradicionals reinterpretats en versió vegana i elaborats amb ingredients de proximitat. Un exemple és el xoriço, que fan amb soja i civada o bé amb carabassa deshidratada. Passa el mateix amb el foie-gras o la sobrassada —en aquest cas, elaborada amb patata—, dos dels articles més demanats per la clientela. I, sí, el xoriço pot ser xoriço sense carn: «El complicat és aconseguir la textura, però la clientela em diu que el gust és igual», explica en Joaquim. El fuet vegà és un altre dels productes estrella, que substitueix la carn per proteïna de pèsol ecològica o mongeta blanca.

A més, també ofereixen embotits al tall, formatges vegans, dolços, hamburgueses casolanes, calamars, pernil fumat, kombutxa i substitut vegetal de l’ou, així com productes congelats a granel, entre d’altres, ampliant les opcions per a la compra setmanal i demostrant que una alimentació vegana també pot ser variada, completa i sabrosa.
La Veganeria del Born és una mostra clara que la tradició culinària pot reinventar-se mantenint l’essència i apostant per alternatives més saludables i sostenibles. Tant si ets vegà com si simplement tens curiositat gastronòmica, és una parada que convida a explorar i a tastar!
Us convidem a visitar el mercat de Santa Caterina i a provar la versió vegana d’alguns productes coneguts, segur que us sorprendran!
