Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Sant Bartomeu, patró dels carnissers: una professió que també ha de ser vocacional

dt., 24/08/2021 - 11:58
Sant Bartomeu, patró dels carnissers: una professió que també ha de ser vocacional
etiquetes
Carns
Altres festivitats
categories
Disfruta els mercats
Productes de temporada
Receptes i consells

Avui, 24 d’agost, se celebra Sant Bartomeu, patró dels carnissers. Existeixen diferents versions del martiri que va patir Sant Bartomeu. Segons Sant Doroteo, aquest apòstol “va donar a conèixer l’evangeli de Sant Mateu als indis, en la llengua que ells parlaven, i va morir crucificat a Albana, ciutat de la regió d’Armènia”. 

 

 

D’altra banda, Sant Teodor afirma que va ser escorxat, i en altres lectures es diu que va ser decapitat. Tal com diu Jacobo de la Voràgine, podria ser que totes les versions fossin possibles: que primer hagi estat crucificat; després, abans de morir, escorxat viu; i, finalment, encara amb vida, decapitat. Per aquest motiu, aquest sant sol ser invocat en cas de trastorns nerviosos per la paciència i capacitat d’aguantar el patiment que va demostrar durant el seu martiri.

 

 

Avui, aprofitant aquesta festivitat, volíem parlar d’una professió tant antiga com valuosa per a la indústria de l’alimentació: la de carnisser.

 

 

Tots sabem que, moltes vegades, a l’hora de preparar un plat de carn, no només cal tenir en compte la qualitat de la peça escollida, sinó també l’habilitat del carnisser per preparar el tall, traient ossos, retirant greixos i pells, etc. Els carnissers han d’aconseguir que els seus clients gaudeixin d’una bona peça de carn, des de la seva experiència a la botiga fins al moment de devorar l’àpat.

 

 

 

Hem parlat amb Xavier Gallifa, president del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona, sobre la situació en què es troba aquest ofici centenari. 

 

 

Gallifa, que regenta la Carnisseria Gallifa al Mercat Felip II, a La Sagrera, ens explica que “el consum de carn ha disminuït en els darrers anys i que ha derivat en l’autoservei”. “És un ofici força dur i costa trobar gent nova que el vulgui tirar endavant. El carnisser “autèntic” està en davallada”, assegura el carnisser.

 

 

Com a mestre carnisser, Gallifa ens explica com obtenir la millor peça de carn: “cada peça ha de ser tallada amb cura, sempre a contrafibra”. “El carnisser és qui realment coneix això i pot aconsellar el client perquè el producte quedi més tendre”, afegeix.

 

 

Pel que fa a les aptituds que ha de tenir un bon carnisser, Gallifa assegura que “és imprescindible que t’agradi l’ofici i el tracte amb els clients i que apreciïs aquesta mena d’artesania”. Tal com ens explica, és molt satisfactori fer la feina ben feta i que els clients t’ho agraeixin.

 

 

A la Carnisseria Gallifa, per la qual ja hi han passat tres generacions, tenen la vedella Angus com el seu producte estrella. Al seu web podeu consultar el seu ampli catàleg de carns i elaboracions: bistecs, entrecots, rodó de vedella, espatlla de xai, costelles de cabrit, botifarra, hamburgueses de foie i ceba, pinxos i mandonguilles de vedella, croquetes de rostit, woks, albergínies farcides, canelons… 

 

 

Li hem preguntat a en Xavier quin és el seu plat preferit amb carn i no s’ho ha pensat dues vegades a l’hora d’assegurar-nos que és el fricandó de vedella, amb el seu suquet i els seus bolets variats. Teniu clar quin és el vostre? A la Carnisseria Gallifa podeu trobar les elaboracions que hem enumerat anteriorment i moltes més per celebrar Sant Bartomeu tal com toca!

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal