Tres salses casolanes per celebrar el Dia Mundial de les patates fregides
Rosses, cruixents per fora i esponjoses per dins. Amb aquesta breu descripció, segurament ja sabeu de què estem parlant, oi? Les patates fregides són un dels acompanyaments més famosos i coneguts arreu del món. Hamburgueses, mandonguilles, peix fregit, filets… gairebé tota mena de carn pot servir-se amb una petita ració de patates fregides al costat. Avui, 20 d’agost, celebrem el Dia Mundial d’aquest snack tan deliciós, una de les maneres més populars de consumir patates.
Si parlem de patates fregides, però, podem referir-nos a les esmentades anteriorment (normalment allargades i primes) o a les patates xips, aquelles que es venen dins de bosses com a aperitiu i que tenen forma de rodanxa. Aquestes últimes van aparèixer per primera vegada a Nova York, a mitjans del segle XIX, i s’atribueix la seva creació al xef George Crum, propietari d’un restaurant. Un dia, un dels clients es va queixar múltiples vegades a Crum per tallar les patates massa gruixudes, així que Crum va decidir tallar-les extremadament fines, perquè el client no pogués ni punxar-les amb la forquilla, i afegir una gran quantitat de sal. El resultat? El client va quedar fascinat i va començar a córrer la veu d’aquesta nova elaboració entre altres comensals. Així, les patates xips van anar acumulant èxit fins a convertir-se en el que són avui.
Encara més interessant (i polèmica) és la història de les patates fregides clàssiques, i és que hi ha dos països europeus que es disputen l’honor d’haver-les inventat: França i Bèlgica. Els partidaris de l’origen francès expliquen que la patata fregida va néixer a París, al segle XVIII. D’altra banda, pels defensors de l’origen belga, les patates fregides van originar-se a Namur, una província francòfona de Bèlgica, a finals del segle XVII. S’explica que els habitants de la província eren aficionats al peixet fregit, però un hivern especialment fred va provocar que es congelés el riu on pescaven habitualment, així que en lloc de fregir peixets van utilitzar un altre aliment: les patates.
Tot i que és molt difícil determinar-ne l’origen real, el que és evident és que les patates fregides s’han convertit en un plat internacional. Si un cop acabades de fer se’ls afegeix la quantitat justa de sal ja són excel·lents, però val a dir que unes bones patates fregides han d’anar acompanyades d’una bona salsa per sucar. Per això, avui us portem 3 salses casolanes (i ràpides) de @lacocinadeisacn perquè pugueu afegir al pròxim plat de patates fregides que prepareu a casa.
L’elaboració és la mateixa per a totes les salses: barrejar tots els ingredients en un bol.
Salsa amb cogombrets. Ingredients:
- 4 cullerades de maionesa
- 1 cullerada de quètxup
- 1 cullerada de mostassa
- 1 cullerada petita d’all en pols
- 1 cullerada de ceba en pols
- 4 cogombrets picats
- 1 cullerada de vinagre
- 2 cullerades de mel
Salsa ‘Deluxe’. Ingredients:
- 120 g de iogurt natural
- 120 g de crema de formatge
- 1 cullerada petita d’all en pols
- 1 cullerada d’orenga
- 1 cullerada petita de mostassa
- 1 raig de suc de llimona
- 1 polsim de sal
Salsa de mostassa i mel. Ingredients:
- 4 cullerades de maionesa
- 1 cullerada de mostassa
- 2 cullerades de mel
- 1 cullerada petita de ceba en pols
- 1 cullerada petita d’orenga
