Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Tres salses casolanes per celebrar el Dia Mundial de les patates fregides

dc., 20/08/2025 - 09:41
Patates fregides
etiquetes
Dies mundials
categories
Receptes i consells

Rosses, cruixents per fora i esponjoses per dins. Amb aquesta breu descripció, segurament ja sabeu de què estem parlant, oi? Les patates fregides són un dels acompanyaments més famosos i coneguts arreu del món. Hamburgueses, mandonguilles, peix fregit, filets… gairebé tota mena de carn pot servir-se amb una petita ració de patates fregides al costat. Avui, 20 d’agost, celebrem el Dia Mundial d’aquest snack tan deliciós, una de les maneres més populars de consumir patates.

 

Si parlem de patates fregides, però, podem referir-nos a les esmentades anteriorment (normalment allargades i primes) o a les patates xips, aquelles que es venen dins de bosses com a aperitiu i que tenen forma de rodanxa. Aquestes últimes van aparèixer per primera vegada a Nova York, a mitjans del segle XIX, i s’atribueix la seva creació al xef George Crum, propietari d’un restaurant. Un dia, un dels clients es va queixar múltiples vegades a Crum per tallar les patates massa gruixudes, així que Crum va decidir tallar-les extremadament fines, perquè el client no pogués ni punxar-les amb la forquilla, i afegir una gran quantitat de sal. El resultat? El client va quedar fascinat i va començar a córrer la veu d’aquesta nova elaboració entre altres comensals. Així, les patates xips van anar acumulant èxit fins a convertir-se en el que són avui.

 

Encara més interessant (i polèmica) és la història de les patates fregides clàssiques, i és que hi ha dos països europeus que es disputen l’honor d’haver-les inventat: França i Bèlgica. Els partidaris de l’origen francès expliquen que la patata fregida va néixer a París, al segle XVIII. D’altra banda, pels defensors de l’origen belga, les patates fregides van originar-se a Namur, una província francòfona de Bèlgica, a finals del segle XVII. S’explica que els habitants de la província eren aficionats al peixet fregit, però un hivern especialment fred va provocar que es congelés el riu on pescaven habitualment, així que en lloc de fregir peixets van utilitzar un altre aliment: les patates. 

 

Tot i que és molt difícil determinar-ne l’origen real, el que és evident és que les patates fregides s’han convertit en un plat internacional. Si un cop acabades de fer se’ls afegeix la quantitat justa de sal ja són excel·lents, però val a dir que unes bones patates fregides han d’anar acompanyades d’una bona salsa per sucar. Per això, avui us portem 3 salses casolanes (i ràpides) de @lacocinadeisacn perquè pugueu afegir al pròxim plat de patates fregides que prepareu a casa. 

 

L’elaboració és la mateixa per a totes les salses: barrejar tots els ingredients en un bol. 

 

Salsa amb cogombrets. Ingredients:

  • 4 cullerades de maionesa
  • 1 cullerada de quètxup
  • 1 cullerada de mostassa
  • 1 cullerada petita d’all en pols
  • 1 cullerada de ceba en pols
  • 4 cogombrets picats
  • 1 cullerada de vinagre
  • 2 cullerades de mel

 

Salsa ‘Deluxe’. Ingredients:

  • 120 g de iogurt natural
  • 120 g de crema de formatge
  • 1 cullerada petita d’all en pols
  • 1 cullerada d’orenga
  • 1 cullerada petita de mostassa
  • 1 raig de suc de llimona
  • 1 polsim de sal

 

Salsa de mostassa i mel. Ingredients:

  • 4 cullerades de maionesa
  • 1 cullerada de mostassa
  • 2 cullerades de mel
  • 1 cullerada petita de ceba en pols
  • 1 cullerada petita d’orenga

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal