Barcelona Cultura

La tardor al Museu del Disseny

Arriba la tardor i amb ella la nova programació del Museu del Disseny de Barcelona.

Enguany la joieria torna a ser la protagonista del darrer trimestre al museu a través de l’exposició “Enric Majoral. La joia expandida” que es podrà veure del 22 de setembre al 27 de novembre. Organitzada amb la col·laboració de l’A-FAD i comissariada per Maia Creus, la proposta ens aproparà a la vida i obra d'Enric Majoral, una figura clau de la joieria catalana contemporània que, a partir de la seva estreta relació amb Formentera, va desenvolupar un llenguatge propi que ha esdevingut referent en el seu àmbit. Les seves peces, lluny dels convencionalismes, s'inspiren en les formes arcaiques i en la natura, fent servir els materials de la joieria per excel·lència, l'or i la plata, plens de simbolisme i múltiples significats. Amb motiu de l'exposició, el 29 de setembre s'ha organitzat la taula rodona "Majoral i la joia expandida".

Al mes de novembre arribarà la mostra “Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”, comissariada per Martí Boada i Pilar Vélez. L’exposició, que es podrà veure del 9 de novembre al 22 de gener del 2023, presentarà una àmplia visió històrica fixant l'atenció en els objectes de fusta que al llarg del temps han significat un punt d'inflexió en la vida humana fins a arribar al segle XXI. També dedicarà un gran àmbit a les aplicacions actuals de la fusta en pro de la sostenibilitat del planeta i com a fonament de la bioeconomia circular. A més, al voltant d’aquesta mostra s’organitzaran conferències, jornades i tallers familiars.

Aquestes mostres es complementaran amb les exposicions permanents del museu, "Objectes comuns. Històries locals, debats globals", "Modernisme, cap a la cultura del disseny", "El cos vestit. Siluetes i moda (1550 - 2015)", "Dissenyes o treballes. La nova comunicació visual. 1980 - 2003" i "Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives (segles III - XIX)”, a més de les visites guiades dels dissabtes a la Casa Bloc.

 

Debat, coneixement i formació

Pel que fa als festivals, aquesta tardor destaca el “Campus Blanc!”, la secció del festival de disseny, creativitat i innovació Blanc! dedicada a les escoles de disseny i el seu alumnat. Enguany tindrà lloc el 7 d’octubre i els participants presentaran els seus millors projectes finals de carrera, grau o màster. Els projectes seleccionats formaran part de la 14a edició del festival.

El 8 i 9 de novembre el Gremi Fusta i Moble, amb la col·laboració del Museu del Disseny, celebrarà el “V Congrés Fusta Constructiva”, dos dies on els professionals en la construcció en fusta es trobaran per a debatre sobre la reutilització de la fusta i la producció km 0.

També al novembre, el dia 23, tindrà lloc una de les cites imperdibles del Museu del Disseny, la jornada "Disseny per viure". Es tracta d’un conjunt de ponències i debats per visualitzar estratègies, maneres i recursos del disseny. Una jornada comissariada per Òscar Guayabero.

D’altra banda, el 24 i 25 de novembre tindrà lloc el “IV Simposi de la Fundació Història del Disseny", amb la col·laboració del Museu del Disseny.

Pel que fa la formació, des del museu s’impartiran dos cursos aquesta tardor, el d’“Introducció a la història de la ceràmica espanyola”, a partir del 27 de setembre, i "Història del moble europeu fins a 1900", a partir del 21 de novembre.

 

Activitats per a tots els públics

El museu també participarà en una sèrie d’activitats conjuntes, com el festival “Barcelona Dibuixa”, que enguany tindrà lloc el 22 i 23 d’octubre. També estarà present en un nou projecte amb altres equipaments de la ciutat: "El Museu més gran", una iniciativa que aproparà el patrimoni cultural a la gent gran a través d'activitats i propostes que els reportin un gaudi i benefici per a la seva salut.

Pel que fa a educació i formació, des del museu se seguirà oferint un ampli programa d’activitats per escoles i instituts. A més, a partir del 2 d’octubre les famílies podran participar al taller “Terra líquida”.

 

Ajuntament de Barcelona