Prensa

Inauguración de la exposición "Granados, de París a Goya"

21.09.2017

El Museu de la Música de Barcelona inaugura avui la gran exposició commemorativa Granados, de París a Goya que descobreix l’Enric Granados més europeu, innovador i modernista. L’arribada a Barcelona de la mostra suposa la culminació de l’Any Granados que es va iniciar el 2016, amb motiu del centenari de la mort del compositor, i que continua tot el 2017, en què es compleixen 150 anys del seu naixement.

La mostra, que es podrà veure fins al 20 de maig de 2018 i que en el seu pas pel Museu de Lleida ha recollit un gran èxit de públic, convida a entrar a un estudi d’artista, l’espai on objectes i idees es barregen en favor de la creació. El moment en què Granados arriba a París el 1887 és el punt de partida d’aquest viatge que s’estructura en set àmbits: París, Teatre, Dante, Liliana, Tartana, Gest i Goya. Cada etapa permet al públic descobrir la connexió de Granados amb les avantguardes culturals europees i reivindica el vincle del compositor amb el Modernisme. A través de partitures i documents originals del compositor com cartes, fotografies i esborranys els visitants es poden submergir en l’ambient dels museus que Granados acostumava a visitar i els tallers d’artistes que tant li agradaven. Uns ambients que es reforcen amb les olors característiques de cada bloc com la llinassa del taller o els llimoners que l’acompanyaven a la cabana des d’on va compondre part de l’òpera Goyescas. Els fons que s’hi poden veure inclouen també algunes reproduccions encarregades especialment per a la mostra que s’han aconseguit gràcies a la col·laboració amb institucions d’alt nivell, internacionals, nacionals i locals, com la Bibliothèque Nationale de France, els museus d’Orsay i Carnavalet de París, Museo del Prado, Biblioteca de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i el mateix Museu de la Música de Barcelona.

Des dels anys d'estudi a París fins a les últimes composicions inspirades en Goya, la vida i l'obra d'Enric Granados (1867-1916) va ser un recorregut literari i pictòric. La seva música era poètica i plàstica, plena d'imatges sorprenents i de descripcions líriques. En el 150è aniversari del seu naixement, l'exposició celebra l'artista modern, el músic que llegia, el pianista que pintava, el compositor de gestos delicats que va fer-se escoltar a Barcelona i a Nova York.

Per crear aquesta exposició s’ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de Acción Cultural Española (AC/E).

 

Gran cap de setmana inaugural de La Mercè i una quinzena d’activitats paral·leles

Coincidint amb les festes de La Mercè el Museu de la Música ha preparat un gran cap de setmana inaugural que inclou jornades de portes obertes i activitats especials gratuïtes els dies 24 i 25 de setembre. Totes aquelles persones que s’acostin al Museu durant el cap de setmana trobaran un piano instal·lat al vestíbul on un pianista els ensenyarà a tocar passatges de Granados al piano. L’activitat s’anomena Tens 3 motius per tocar Granados i no és necessari cap coneixement musical previ per participar-hi. A més, es faran visites comentades a l’exposició  i s’han programat dos recitals de lied en col·laboració amb la Fundación Victoria de los Ángeles en el marc del Festival Live Victoria 2017.

A més de les activitats programades per al cap de setmana inaugural, el Museu de la Música ha preparat una quinzena de propostes que complementen l’exposició i permeten descobrir altres facetes d’Enric Granados. La més destacada serà el concert La Nuit d’Octobre que recuperarà aquesta obra oblidada d’Enric Granados amb la complicitat d’Albert Guinovart i Sergi Belbel. La peça, amb text d’Alfred de Musset, es conserva al Museu de la Música i va ser interpretada l’any 1904 a Barcelona pel mateix Granados al piano. Més de cent anys després, es reproduirà  aquella vetllada màgica amb la complicitat d’aquests dos creadors actuals de renom. També destaca el concert Granados plays Granados en què es podran escoltar enregistraments de Granados en disc i rotlle de pianola combinats amb els comentaris i interpretacions de Luca Chiantore. A més, s’ha organitzat un cicle de converses al voltant de la figura del compositor i activitats escolars.

La música de Granados es respirarà en diferents propostes a L’Auditori. El 18 de març el geni del piano Lang Lang actuarà a la Sala 1 amb repertori de Granados i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya també interpretarà obra seva en dues ocasions. La primera el 4 i 5 de novembre dins del programa El amor brujo es podrà escoltar Tres danzas españolas el dia 21 d’abril de 2018 l’OBC oferirà un concert centrat en el compositor a Lleida.

 

Més de 3.600 documents del fons Granados disponibles en línia

El Museu de la Música, a més, ha digitalitzat el fons Granados per posar-lo a disposició de tothom qui vulgui consultar-lo a través de la xarxa. Es tracta d’un fons de més de 3.600 documents, dels quals més de 1.200 es poden veure completament digitalitzats. Gran part de la digitalització ha estat possible gràcies al projecte BCN Open Challenge, liderat per l’ICUB. Amb Open Challenge s’han digitalitzat entre 2015 i 2016 més de 4.500 documents amb més de 13.000 pàgines escanejades.

El fons conté la documentació generada i aplegada per Enric Granados i la seva família entre 1862 i 2008. Es conserva documentació de diferent mena: partitures (obra pròpia i aliena, manuscrits, edicions, esbossos, etc.); retalls de premsa i programes de concerts i esdeveniments musicals; ampli i interessant epistolari que recull la diversitat de relacions que Granados va mantenir en els diversos àmbits de la cultura i la societat tant catalanes com estrangeres; nombroses fotografies personals i familiars i moltes imatges dedicades de personatges coetanis del món de la música i la cultura; i també enregistraments sonors del propi Granados en rotlles de pianola, com el rotlle Aeolian amb una improvisació que va enregistrar a Nova York pocs dies abans de morir i que es pot veure a l’exposició. També destaquen: la partitura manuscrita de l’orquestració de Goyescas, l’esbós per al poema simfònic Dante, el reglament de l’Acadèmia Granados, manuscrits inèdits del Método teórico práctico del pedal, o l’abundant documentació relativa a la mort del mestre i a l’impacte d’aquest succés en la família i el món artístic del moment.

El Museu conserva a més un fons d’instruments, objectes personals i obres d’art d’Enric Granados, també donats per la família, que es poden consultar a través del catàleg del Museu a la xarxa.