Prensa

Juan Manuel Cañizares estrena concert per a guitarra amb l'OBC i dona un instrument al Museu de la Música

27.11.2018

Els dies 30 de novembre i 1 i 2 de desembre el guitarrista Juan Manuel Cañizares interpretarà a L'Auditori el Concierto mediterráneo a la memoria de Joaquín Rodrigo, que suposarà l'estrena mundial d'aquesta obra d'encàrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. El concert ha estat escric pel mateix Cañizares i sonarà acompanyat del ballet Dante d'Enric Granados i El sombrero de tres picos de Manuel de Falla. Dirigirà el programa el director titular de l'OBC, Kazushi Ono.

L'estrena del Concierto mediterráneo ve acompanyada de la donació al Museu de la Música d'una guitarra Modelo Cañizares elaborada pel lutier Vicente Carrillo. Aquest instrument se sumarà a la col·lecció de guitarres del Museu, que figura com una de les més valorades internacionalment. 

Juan Manuel Cañizares i l’OBC

La relació de l’OBC i de Juan Manuel Cañizares és extensa, la darrera vegada que hi va col·laborar va ser el 2016, quan va interpretar el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo. L’aposta per Juan Manuel Cañizares ve refermada, a més de per ser un dels millors guitarristes flamencs del panorama actual, per l’aposta de L’Auditori pels artistes catalans.  

Nascut a Sabadell, Cañizares ha rebut el Premi Nacional de Guitarra (1982) i el Premi de la Música al Millor Intèrpret de Música Clàssica (2008). El 1989 va col·laborar amb músics principalment del flamenc i el jazz: Enrique Morente, Camarón de la Isla, María Pagés, Pepe de Lucía, Joan Manuel Serrat, Alejandro Sanz, Rocío Jurado, Peter Gabriel, Al DiMeola, Mike Stern, Peter Erskine, Vince Mendoza, Michael Brecker, Marc Almond, La Fura dels Baus i The Chieftains entre d'altres. El 1989, va realitzar una gira amb el grup de pop El Último de la Fila.

En aquest any Cañizares va entrar a formar part del grup de Paco de Lucía, on va romandre deu anys i va actuar en diversos països. Igualment va participar en l'enregistrament del disc de Paco de Lucía Concierto de Aranjuez. Cañizares ha col·laborat en un gran nombre d'enregistraments i ha editat sis discos com a solista.

El 2011, Cañizares va interpretar el Concierto de Aranjuez sota la direcció de Sir Simon Rattle amb l'Orquestra Filharmònica de Berlín en el seu Concert Europeu celebrat al Teatre Real de Madrid. Des de l'any 2003, és mestre de guitarra flamenca a l'Escola Superior de Música de Catalunya.