Prensa

L’Auditori i el Museu de la Música acullen la XIV edició del Certamen Internacional de Guitarra Miquel Llobet

30.10.2017

Del 2 al 5 de novembre L’Auditori i el Museu de la música acolliran la celebració de la catorzena edició del Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet. El concurs internacional de guitarra clàssica d’alt rendiment va dirigir a joves músics de fins a 35 anys. El Museu de la Música, on es conserva una de les millors col·leccions de guitarra del món gràcies al mestre Llobet, és la seu del desenvolupament del certamen. La final es realitza amb quartet de cordes a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori.

El certamen arriba a la XIV edició, complint amb una la selecció d'obres d'autors que són representatius de la música dels seus respectius països d’origen i que defensaran a concurs joves músics de tot el món. Així doncs, a la primera fase interpretaran Miquel Llobet en la seva Romança que narra una sentida enyorança de la seva terra natal, i el cèlebre compositor sevillà Joaquin Turina, amb la Fantasía sevillana, opus 29.

La segona fase, la protagonitzaran Isaac Albéniz amb una peça que caracteritza arrels de la dansa amb Catalunya i la Anticueca n. 1 de Violeta Parra, de qui se celebra el centenari del seu naixement, i el seu lloable folklore xilè. A l’última fase, els finalistes interpretaran amb quartet de cordes els arranjaments dels valsos veneçolans En Carora aguardan dos mujeres, en el centenari d'Antonio Lauro i el famós tango Adios Nonino d'Astor Piazzolla, en el 25è aniversari de la seva desaparició. Totes dues obres són arranjaments d'Ignacio Barra, guitarrista xilè i director del quintet de corda Belstrings.

El Certamen Llobet guanya any rere any un extraordinari prestigi, confirmat per les felicitacions de grans personalitats del món de l'art musical i reconeixements per les més importants entitats especialitzades. Actualment és considerat com un esdeveniment d’excel·lència i qualitat artística que contribueix a l'enriquiment del teixit musical de la ciutat, retorna a la guitarra clàssica el prestigi mundial perdut i encoratja a joves talents a agafar impuls en els nous reptes concertístics.

Qui va ser Miquel Llobet?

Miquel Llobet fou un compositor i guitarrista català de gran prestigi, és un dels màxims exponents de la guitarra catalana que la guerra civil espanyola va estroncar. Admirat per compositors com Albéniz, Granados, Debussy o Schoenberg. Llobet va brillar amb el seu art interpretatiu, com inspirador compositor i hàbil improvisador. Les seves harmonitzacions de cançons populars catalanes i les seves transcripcions d'obres no originals per a guitarra ens revelen a un músic genial dotat amb gran audàcia tècnica i harmònica que van elevar la guitarra a un nivell fins llavors desconegut. Hereu, per la via del seu mestre Francesc Tàrrega, d'un romanticisme ja tardà, el guitarrista català va saber entreveure la modernitat. La seva relació amb Manuel Falla li va permetre situar-se en la primera línia del transcendental procés de renovació del repertori guitarrístic.