HORAGAI, una immersió al cinema per a joves tutelats i tutelades

dimarts, 5. juliol 2022 - 10:01

IMPULSEM EL QUE FAS. Ecosistema Creatiu està portant a terme el projecte Horagai amb el suport dels ajuts “Impulsem el que Fas 2020 i 2021”

La cooperativa La Selva. Ecosistema Creatiu està portant a terme el projecte Horagai amb el suport dels ajuts “Impulsem el que Fas 2020 i 2021” de l’Ajuntament de Barcelona que, a través de Barcelona Activa, cerca millorar la situació socioeconòmica dels barris de la ciutat.

HORAGAI és un projecte de creació i experimentació  en cinema dirigit a joves tutelades i tutelats de la DGAIA. El taller es duu a terme a la Fàbrica de creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Després d’una reeixida primera edició que va culminar el juliol de 2021 amb tres curtmetratges realitzats pels i les joves, HORAGAI celebra la seva segona edició, 2021-2022.

 

L’objectiu central d’HORAGAI és vincular l’experiència de creació cinematogràfica amb processos pedagògics d’apoderament per als i les joves a través d’una metodologia interdisciplinària que combina la formació professional, el desenvolupament de l’exercici crític intel·lectual generador de discursos propis en la joventut, el desenvolupament d’habilitats socials i l’adquisició de competències comunicatives que els enforteixin pel seu futur laboral. A través de la creació col·lectiva de curtmetratges creats pels i les joves, HORAGAI també estableix una relació estreta del grup de participants, els i les voluntàries i el professorat dels tallers amb el barri de Sant Andreu. El barri, no sols és l’espai d’experimentació per als exercicis d’observació i escolta que s’han dut a terme durant les dues edicions del taller, sinó que també és l’espai principal on s’encarnen les històries dels i les joves.

 

Els tres curtmetratges que van sorgir de la primera edició FATIMA, HELEN i AMINATA, tracten temes com el racisme, la desigualtat, la tutela i la vulnerabilitat. En ells, treballen sobre la complexitat del món juvenil, i ens mostren, de primera mà, els universos que viuen els i les joves tutelades. Els curtmetratges han tingut un extens recorregut d’exhibició: des de circuits del barri en presentacions públiques i instituts a Sant Andreu, fins a festivals de cinema de la ciutat de Barcelona com a L’Alternativa, que se celebra al CCCB. Un dels curtmetratges també està disponible a FILMIN, ampliant així l’abast del projecte a altres geogràfiques del territori nacional. A més, els joves de la primera edició van poder realitzar distints cine-fòrums a diferents localitats com ara Ripoll on també van participar com a jurat jove del Festival Terra Gollut.

 

HORAGAI ha aconseguit generar un espai de reflexió sociocultural transversal per a la joventut, on els tallers es duen a terme, no sols per a transmetre els coneixements tècnics, artístics, crítics i intel·lectuals propis de la creació cinematogràfica, sinó sobretot per a generar espais de reflexió sobre les relacions que els i les joves construeixen amb el seu entorn més immediat. Amb els curtmetratges realitzats a la primera edició i els que ara estan en plena fase de rodatge, el projecte HORAGAI aconsegueix que els i les  joves generin, des de l’horitzontalitat i el cooperativisme, relacions humanes a través del procés creatiu i construeixin una veu col·lectiva que els permet qüestionar qui parla, qui crea i quin tipus de relacions es poden transformar des de l’experimentació artística.