Sant Andreu comparteix una nova espigolada de taronges amargues

dilluns, 5. febrer 2024 - 16:57

Amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari, s’impulsa per tercer any consecutiu la recollida comunitària de taronges amargues dels arbres que es troben als districtes de la ciutat.

Amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari, s’impulsa per tercer any consecutiu la recollida comunitària de taronges amargues dels arbres que es troben als districtes de la ciutat.

El barri de Sant Andreu de Palomar ha participat en una nombrosa espigolada de taronges amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari i d’elaborar una melmelada 100% natural. La recollida ha estat possible gràcies a la participació d’un grup de persones voluntàries juntament amb els equips i l’alumnat dels instituts Martí i Pous, FEMAREC i La Sagrera-Sant Andreu. També hi va participar la Cuina Comunitària La Sagrera i veïnat a títol individual.

En total, en territori andreuenc s’ha comptat amb la implicació de 240 persones i la recollida s’ha saldat amb 1.800 kg de taronja amarga recuperada. Tot això, durant la jornada del divendres 2 de febrer. Durant la resta del cap de setmana la iniciativa ha recorregut els districtes de les Corts, l’Eixample, Sant Martí, Ciutat Vella i Gràcia. 

A nivell de ciutat, la participació ha estat de 598 persones i de 5.375 kg de taronja amarga recuperats.

Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a es im-perfect®, l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Els pots de melmelada 100% natural “La Marga” es distribueixen a diferents entitats socials de cadascun dels districtes que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

Coneix el projecte

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers és Sant Andreu, amb més de 1.100 exemplars. Sant Martí en té prop de 500; Gràcia, prop de 300; Ciutat Vella, uns 200; l’Eixample, entorn de 160, i les Corts, uns 70.

Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, es desenvolupa aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.

A més, el projecte inclou accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors es duen a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.

En l’edició del 2023, el projecte va comptar amb la participació de més de 300 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.671 kg de taronja amarga. 11.400 unitats de melmelada “La Marga” que van anar a parar a entitats socials de la ciutat.