HINDUISME | Concert "Gamelan gong kebyar, una orquestra que acompanya els esdeveniments religiosos a Bali" #Trànsits

L’OAR ha col·laborat amb el Museu de la Música en el cicle "Trànsits, les músiques de l'esperit", en què s'ha explorat el paper que té la música en la pràctica religiosa i la vida espiritual de diverses comunitats religioses presents a Barcelona. Aquest 2023-2024, les sessions s’emmarquen a la temporada “Poder o revolta” de l’Auditori.

El gamelan és un tipus d’orquestra tradicional de les illes de Java i Bali. La pràctica té l’origen en la mitologia de la regió, segons la qual els déus es cridaven entre ells mitjançant la interpretació musical. Una de les particularitats del gamelan és que els instruments utilitzats i el material amb què estan fets varien segons el context i la ubicació geogràfica, la qual cosa ha generat una grandíssima diversitat de sons, tot i que el comú denominador és la percussió i l’addició freqüent de flautes i instruments de corda polsada o fregada.

La tradició del gamelan, múltiple i prolífica a les illes de Java i Bali, a Indonèsia, té per comú denominador un conjunt d’instruments de percussió, amb la incorporació freqüent de flautes de bambú i alguns instruments de corda. La seva música presenta un ampli espectre de sonoritats i gèneres. En el gamelan gong kebyar, com l’existent al Museu de la Música de Barcelona, la majoria dels instruments estan fets de bronze. El terme kebyar, que es pot traduir com ‘esclatar’, sintetitza alguns trets característics de la música composta per a aquest tipus de gamelan, marcat pels contrastos abruptes de tempo, dinàmica i textura.

Concert a càrrec del conjunt Gamelan Barasvara.