HINDUISME | Festival dels carros (Ratha Yatra) a Barcelona

Què és el Ratha Yatra?

El Ratha Yatra, o processó dels carros, és una festivitat hindú que se celebra durant l’estació de les pluges, a l’inici del mes d’Ashadha (entre juny i juliol), en homenatge a Krishna. Originària de la ciutat de Puri, al nord-est de l’Índia, actualment se celebra a més de cent ciutats arreu del món.

El Ratha Yatra és la festa que commemora el viatge de tornada de Krishna i els seus dos germans, Balabhadra i Subhadra, a la casa de la seva mare adoptiva, on havien passat la seva infància. Cada any es construeixen i decoren acuradament tres nous grans carros plens de simbolisme que traslladaran les divinitats del temple de Jagannatha (sobrenom de Krishna) fins al temple de Gundicha, on romandran set dies abans que tornin al seu lloc d'origen. El sentit de la processó és que les persones puguin començar el seu viatge de retorn a la seva naturalesa espiritual, més enllà de les aparences temporals del món, amb la companyia del Senyor, en un intercanvi d'amor i devoció, manifestat per mitjà de la música, el cant i la dansa.

Qui és Krishna?

Krishna oVishnu, són per a les persones devotes vaishnavas, noms de Déu, Krishna significa el “Suprem Atractiu", i Vishnu, l’“Omnipenetrant" o “Omnipresent". És qui manté l'equilibri en tota la creació, i atorga l'alliberament del cicle de reencarnacions. Particularment, Krishna manifesta els atributs de misericòrdia i amor, elements que caracteritzen la via religiosa devocional (bhakti marga).

La comunitat hindú a Barcelona

La presència de la comunitat hindú a Barcelona comença a visibilitzar-se durant els darrers anys setanta, principalment per l’interès de persones autòctones per les tradicions orientals. Tot i que a la ciutat hi ha molts centres que es dediquen a l’estudi i la promoció d’aquesta tradició, pel que fa a la pràctica religiosa només hi ha dos temples de referència, un dels quals és ISKCON, organitzador del Ratha Yatra a Barcelona des de fa 27 anys (2019).

Podeu veure el vídeo del Ratha Yatra del 2018 AQUÍ.

Comparteix aquest contingut