HINDUISME| Janmashtami

És una festa hindú que commemora el naixement de Krixna, també anomenat Govinda, que va tenir lloc, segons la tradició, la vuitena nit del sisè mes del calendari hindú, el mes bhadra. De fet, el nom Janmashtami és la combinació de dues paraules en sànscrit janma i ashtami. Janma significa ‘naixement’ i ashtami significa ‘el vuitè diadel calendari lunar hindú. Cau sempre entre mitjans o finals d’agost i mitjans o finals de setembre del calendari gregorià.

Durant la celebració es fan representacions de dansa de la vida de Krixna, dejunis, cants, vigílies fins a mitjanit, es decoren altars amb imatges de Krixna i els infants es disfressen. Concretament, en els dejunis la persona devota recorda Krixna i les seves activitats transcendentals mitjançant el cant de bhajans (cançons devocionals), la lectura dels textos sagrats, cuinant per a les deïtats i decorant els temples. Entre moltes tradicions, hi ha el Dahi Handi a l’oest de l’Índia. 

Dahi Handi vol dir ‘pot de terrissa ple de mantega’, i el ritual consisteix a penjar-ne un en un lloc elevat i arribar-hi construint una gran torre humana, per trencar-lo i que en regalimi el contingut. L’objectiu de l’activitat és assolir i trencar un pot, a manera de pinyata, anomenat handi, que s’omple de llet, iogurt o mantega, i es penja a gran altura. Els participants s’agrupen en equips, anomenats govinda pathak, que construeixen torres humanes (govindes) amb l’objectiu d’assolir el handi i abocar-ne el contingut. El noi que puja dalt de tot de la piràmide humana prova de trencar el handi colpejant-lo amb algun objecte contundent, i, quan ho aconsegueix, el contingut (i els fragments del pot) es vessen damunt de tota la colla, cosa que simbolitza l’èxit aconseguit mitjançant la unió de tots.

Una antiga llegenda explica que el nen Krixna era entremaliat, i robava els pots de iogurt i mantega per menjar-se’ls fins a deixar-los buits. Les persones deixaven penjats els pots en llocs alts amb el propòsit d’evitar que hi arribés, però el petit déu era enginyós i creatiu, i aconseguia arribar als pots una vegada i una altra.

Tant a l’Índia com arreu del món, hi ha molts rituals relacionats amb el naixement de Krixṇa (Janmashtami), que inclouen peregrinacions als indrets que assenyalen les llegendes, oracions, espectacles de dansa i música, intercanvi de regals i diferents àpats i aliments típics d’aquesta data. Però cal tenir en compte que no totes les persones hindús són seguidores de Krixna. A Barcelona podem trobar persones hindús que no celebren el Janmashtami, i les que el celebren ho poden fer en la intimitat de casa seva o en petits actes públics.