"Llocs de culte, Espais per descobrir": com acostar la diversitat religiosa de Barcelona a les escoles

Un dels encàrrecs que té l’Oficina d’Afers Religiosos és donar a conèixer i difondre la diversitat religiosa present a Barcelona. Amb aquest propòsit, el 2008, a petició del Centre de Recursos Pedagògics del districte de Ciutat Vella, es va elaborar la unitat didàctica “Llocs de culte, espais per descobrir” per acostar l’alumnat de tercer i quart d’ESO a la realitat de la diversitat religiosa del seu entorn, a través de la visita als llocs de culte de diverses comunitats religioses i espirituals presents al barri o al districte.

Amb aquestes visites, l’alumnat coneix el dia a dia de les comunitats i té una visió d’aquesta pluralitat vivent, canviant i en evolució de la ciutat de Barcelona. L’èxit ha estat inesperat: en només set anys (del 2009 al 2016) més de 4.000 alumnes de diverses escoles de Barcelona (i d’altres poblacions, com ara Girona o Santa Coloma de Gramenet) han visitat centres de culte d’una dotzena de confessions diferents presents a la ciutat.

Gràcies a aquesta bona acollida, i amb la voluntat de millorar i fer més accessible tot el material a l’alumnat i al professorat per treballar-lo a l’escola, a mitjan 2016 es va començar a gestar una web pròpia de l’activitat amb continguts, recursos, material interactiu, mapes, curiositats, etc., que veurà la llum aquest 2017 i que hem titulat “Coneix les religions”.