Dues rutes pels centres de culte ortodoxos de Barcelona

L’Oficina d’Afers Religiosos convida la ciutadania a participar en dues rutes per algunes de les esglésies ortodoxes dels districtes de l’Eixample, Sarrià - Sant Gervasi i les Corts, amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta confessió i la seva presència a la ciutat, i mostrar així, una vegada més, la rica pluralitat religiosa de Barcelona. L’activitat tindrà lloc el 6 de juliol i consistirà en dues rutes, una de 9.30 a 11.30 h, i l’altra, de 17.30 a 20.00 h.

..
28/06/2024 - 07:44 h - Interculturalitat OAR

A Barcelona s’hi poden trobar al voltant de 500 centres de culte, una dada prou representativa de la pluralitat confessional i cultural que caracteritza la ciutat, on conviuen prop d’un miler de comunitats i entitats religioses. Tot i la forta influència que aquesta pluralitat té en el nostre paisatge urbà, encara hi ha molts veïns i veïnes que desconeixen la seva proximitat física a algunes d’aquestes comunitats.

Per aquesta raó, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) organitza l’activitat “Descobreix la pluralitat religiosa dels barris de Barcelona 2024”. L’activitat consistirà en dues rutes que tindran lloc al matí i a la tarda del 6 de juliol, i posarà el focus en el cristianisme ortodox i la seva presència en el paisatge barceloní. Aquestes rutes commemoren i celebren els cinquanta anys de l’oficialització de l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia a Catalunya. Aquesta comunitat va iniciar la seva pràctica en un primer pis al barri de Santa Eulàlia de Vilapicina, i es va registrar per primer cop el 1973 al Ministeri de l’Interior com a associació religiosa. Un temps més tard, ja va ser reconeguda com a Església ortodoxa espanyola, i el 1988 va ser acollida pel Sant Sínode de Sèrbia. Finalment, es va instal·lar a la parròquia de la Protecció de Mare de Déu l’any 1974, on és encara avui.

L’Església cristiana ortodoxa va néixer el 1054, arran del cisma cristià entre Orient i Occident a causa de certes desavinences religioses i polítiques entre el patriarca de Constantinoble i el papa de Roma. Actualment, són prop de tres-cents milions les persones que professen el cristianisme ortodox, i aquesta és la segona branca més gran del cristianisme. En l’àmbit organitzatiu, es caracteritza per estructurar-se en esglésies autocèfales o corrents independents els uns dels altres i situats sota l’autoritat dels respectius patriarques. Pel que fa al dogma, el cristianisme ortodox atorga una gran importància a l’Antic Testament, i s’hi destaquen els sagraments de l’eucaristia, la penitència, l’ordre sacerdotal i el matrimoni. A més, una de les seves grans particularitats és la devoció a les icones religioses, representacions de la divinitat o sants.

L’activitat del 6 de juliol permetrà a les persones assistents conèixer aquestes singularitats de primera mà, tot visitant els centres de culte d’algunes de les branques del cristianisme ortodox presents a la ciutat. El matí l’ocuparà una ruta per dues esglésies del districte de l’Eixample. De primer, l’Església ortodoxa grega de la parròquia de Sant Nectari d’Egina (Patriarcat de Constantinoble), i, després, l’Església ortodoxa de la parròquia de Protecció de la Mare de Déu (Patriarcat de Sèrbia). A la tarda tindrà lloc la visita a dues esglésies dels districtes de Sarrià – Sant Gervasi i les Corts: la parròquia de Maria Reina, on es visitaran els patriarcats de l’Església ortodoxa búlgara i de l’Església apostòlica d’Armènia, i la parròquia de Santa Nino (Patriarcat de Geòrgia).

DESCOBREIX LA PLURALITAT RELIGIOSA DELS BARRIS DE BARCELONA 2024

  • Data: dissabte, 6 de juliol
  • Ruta 1: esglésies de l’Eixample
      • Punt de trobada: 9.00 h, a la parròquia de Sant Nectari d’Egina (Aragó, 299)
      • Horari: de 9.30 a 11.30 h
  • Ruta 2: esglésies de Sarrià – Sant Gervasi i de les Corts
  • Inscripcions: l’activitat és gratuïta amb aforament limitat. Cal fer la inscripció prèvia escrivint a activitatsoar@bcn.cat.

ATENCIÓ! S’aconsella a les persones participants dur aigua i calçat còmode.