Caramelles a la Sagrada Família per revifar Nadal per una tarda amb #Trànsits

"Caramelles de Nadal: músiques de transmissió oral a les Illes Pitiüses" és la nova activitat del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música en el marc de la temporada “(Contra) Natura” de l’Auditori. Tindrà lloc el dissabte 18 de gener i consistirà en una conversa al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i un ofici litúrgic obert al públic a la Cripta de la Sagrada Família, on es podrà gaudir de les caramelles de Nadal.

..
03/01/2025 - 12:36 h - Interculturalitat OAR

[ENTRADES EXHAURIDES PER L’OFICI LITÚRGIC DE LES 18.00 H] Inscripció a la llista d’espera a: reservesmuseu@auditori.cat. Cal indicar nom, cognoms i telèfon de contacte.

“Trànsits: músiques de l’esperit” és un cicle concebut amb la col·laboració entre l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música de Barcelona, que vol subratllar l’íntima relació entre la música i l’espiritualitat o religiositat que es dona en diferents cultures presents a Barcelona. Enguany, el cicle celebra la seva tercera edició, emmarcada en la temporada “(Contra) Natura” de l’Auditori. Després de la primera sessió “La música de l’Església Filadèlfia del Temple de la Mina” celebrada a l’octubre de 2024, aquest any 2025 el cicle continua amb l’activitat “Caramelles de Nadal: músiques de transmissió oral a les Illes Pitiüses”. Consistirà en una conversa prèvia amb persones expertes en aquesta pràctica musical i religiosa i un ofici litúrgic obert al públic on es podran gaudir les caramelles de Nadal.

Les caramelles són una manifestació cultural i musical singular, amb Catalunya com a punt neuràlgic, que barreja música i poesia i té un profund arrelament religiós en el cristianisme i un impacte significatiu en la cohesió de les societats on es practiquen, on històricament han adquirit un significat simbòlic i identitari. El seu origen es troba en tradicions musicals medievals on el cant era el vehicle per a la difusió de missatges religiosos en diverses festivitats. Avui, existeixen les caramelles de Pasqua i les de Nadal. Aquestes últimes es vinculen a la celebració del naixement de Jesús, i les lletres solen incloure relats de la nativitat o els esdeveniments i ofrenes relacionats amb aquesta. Així, les caramelles no són només cants festius, sinó també eines d’evangelització i educació religiosa populars i accessibles, que conviden a reflexionar sobre els aspectes vitals de la fe i la unitat cristianes.

Per això, les caramelles tenen melodies senzilles que fomenten la participació i el sentit de comunitat, convidant al gaudi col·lectiu amb tons alegres i festius. D’aquesta manera, representen un fenomen social on es fusionen el sagrat i el profà, a causa de la intersecció de lletres religioses amb ritmes i estils populars que les converteixen en un exemple destacat de la rica diversitat del patrimoni cultural català. Amb ànim de preservar aquesta pràctica que reflecteix la història, la religió i la cultura de les comunitats que la practiquen, a Barcelona s’ha produït recentment una revitalització de la tradició de les caramelles de la mà d’associacions i grups culturals que les promouen i les reintrodueixen en festes i esdeveniments locals. En altres regions de parla catalana les caramelles han tingut molta continuïtat, com a les Illes Pitiüses, on continuen sent vigents i es caracteritzen pel cant redoblat (amb una vibració particular al final de cada vers) combinat amb els instruments i interpretat per un grup d’homes, l’esquadra de caramellers, que entra a l’església en processó. A l’activitat de Trànsits, serà l’Esquadra de Caramellers Es Xacoters de Sa Torre, que amb més de 30 anys de recorregut és un dels grups folklòrics més veterans d’Eivissa, amb més de trenta anys de recorregut, l’encarregat d’interpretar les caramelles de Nadal.

CARAMELLES DE NADAL. MÚSIQUES DE TRANSMISSIÓ ORAL A LES ILLES PITIÜSES

Conversa amb Ester Llop, musicòloga, docent i cantant en el grup Tornaveus de polifonia tradicional catalana; Lara Magriñá, pianista i cantant eivissenca; i Francisco Javier Bonet, ballador i castanyoler d’Es Xacoters de sa Torre. Moderada per Jordi Alomar, director del Museu de la Música. Entrada lliure fins a completar aforament.

Ofici litúrgic amb l’acompanyament de l’Esquadra de Caramellers Es Xacoters de Sa Torre. Accés gratuït amb reserva prèvia AQUÍ. Aforament limitat. [ENTRADES EXHAURIDES!] Inscripció a la llista d’espera a: reservesmuseu@auditori.cat. Cal indicar nom, cognoms i telèfon de contacte.

***** El mateix dia 18 de gener Els Xacoters de Sa Torre d’Eivissa participaran en la Missa internacional vespertina que se celebrarà a les 20 h a la basílica de la Sagrada Família. L’accés a aquesta missa és lliure i l’aforament limitat. Més informació aquí.

Comparteix! #OarBCN #museumusicabcn #Trànsits
Segueix-nos a Instagram! @bcn_interculturalitat @museumusicabcn