Cultura, educació, joventut i plurilingüisme, àmbits destacats en el treball amb mirada intercultural  

..
22/07/2024 - 15:42 h - Interculturalitat Interculturalitat

La creació i difusió de materials específics vinculats al plurilingüisme i als joves i la col·laboració amb àmbits temàtics com cultura, educació, participació o acció comunitària, són algunes de les principals fites de l’acció transversal del PROGBI. 

La línia d’Acció transversal del PROGBI treballa principalment per processos que impliquen una relació de treball progressiu amb diferents àmbits i àrees de treball municipals. Al llarg dels últims mesos la línia ha incrementat les seves connexions i col·laboració amb diferents àmbits temàtics, així com d’impuls d’iniciatives, que a continuació detallem. 

En matèria de diversitat lingüística i amb l’objectiu d’identificar i promoure projectes d’ensenyament de llengües familiars a la ciutat, s’ha impulsat la Diagnosi de l’ensenyament de llengües familiars a Barcelona. L’informe, presentat dins l’activitat de l’Espai Avinyó 21M Cartografia de l’ensenyament de llengües familiars a Barcelona, fa un recull dels projectes d’ensenyament de llengües no hegemòniques a la ciutat, el qual permet reflexionar sobre la importància i la necessitat de protegir i garantir els drets culturals i lingüístics. 

Pel que fa a l’àmbit educatiu, després de realitzar un recull de materials específics per a treballar en matèria d’interculturalitat i antiracisme, s’ha presentat a diferents espais vinculats als centres educatius, professorat i famílies de la ciutat.  

En aquest sentit, cal destacar també la difusió de l’audiovisual Camins altres elaborat a partir del treball intern i reflexiu realitzat per part d’un grup de joves al llarg de l’any 2023. La peça, presentada en el marc de la programació de l’Espai Avinyó, posa de manifest diferents  reflexions crítiques al voltant d’àmbits d’interès per als joves com l’habitatge, l’oci o la pròpia identitat. 

Una de les principals funcions de l’Acció Transversal radica en la interlocució i col·laboració amb diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona per tal d’aportar la mirada intercultural a plans, projectes o accions que es desenvolupen. En aquest període destaquem els processos de treball mantinguts amb l’àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat, concretament amb els equips d’Acció Comunitària i Associacionisme i d’Innovació Democràtica, així com en l’àmbit de la cultura en matèria de calendaris festius de la ciutat i diversitat, entre d’altres. 

La participació en les Jornades Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona organitzades des de l’Oficina d’Afers Religiosos o la col·laboració en el disseny de les Jornades de Museus i Educació 2024: MIRADES INTERCULTURALS són també algunes de les accions divulgatives en l’àmbit cultural més destacades d’aquest període.