L’Ensemble Irini canta a les sibil·les a Barcelona al cicle Trànsits

“O Sidera” és la nova activitat del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat pel Museu de la Música de Barcelona i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i emmarcat en la temporada “Poder o revolta” de L’Auditori. Aquesta sessió tindrà lloc el 14 de març, a partir de les 18.30 hores, al monestir de Sant Pau del Camp. Consistirà en una conversa amb persones expertes i un concert de l’Ensemble Irini, que conjugarà la música litúrgica bizantina amb els sons del renaixement francoflamenc.

..
01/03/2024 - 13:29 h - Interculturalitat OAR

El 14 de març, a partir de les 18.30 hores, al monestir de Sant Pau del Camp, tindrà lloc una nova sessió del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música. Sota el títol “O Sidera”, aquesta nova activitat del cicle se centrarà en les expressions musicals religioses bizantines i del renaixement francoflamenc.

S’hi explorarà el personatge de la sibil·la tant en el marc de la música litúrgica bizantina, corresponent a l’antic Imperi romà d’Orient (395-1453), com del renaixement francoflamenc, una escola musical vocal dels segles XV i XVI dels actuals Països Baixos, Bèlgica i nord de França. Seguint la línia del cicle, aquesta sessió consistirà en una conversa sobre aquest tipus de manifestacions i alguns dels aspectes religiosos que s’hi conceptualitzen i que es vehiculen a través de la figura de la sibil·la, seguida d’un concert on es posaran en pràctica per part del grup convidat, Ensemble Irini.

Segons la història i els mites de l’antiga Grècia, les sibil·les són figures capaces de llegir el futur. Aquests personatges mitològics van ser adoptats pel cristianisme com a figures profètiques gairebé apocalíptiques i com a representacions de l’endemà i del destí que s’ha d’esdevenir inexorablement. És per això que aquestes figures han estat protagonistes de nombroses representacions artístiques i musicals en diverses doctrines cristianes.

En la que serà la seva primera actuació a Espanya, l’Ensemble Irini presentarà un programa que combinarà un repertori de cants grecs de l’antiga Constantinoble, caracteritzats per la profunditat i l’austeritat, amb la sèrie de motets Prophetiae Sibyllarym d’Orlande de Lassus, una de les obres més cèlebres del renaixement francoflamenc, amb un llenguatge cromàtic, polifònic i expressiu.

O SIDERA.

CONVERSA amb Margarida Barbal, docent a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i cantant especialitzada en la música sacra medieval; Juan Carlos Asensio, músic i musicòleg especialitzat en cants gregorians, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i director de l’agrupació Schola Antiqua, i Lila Hajosi, musicòloga, cantant lírica especialitzada en música antiga i fundadora i directora artística de l’Ensemble Irini.

Aforament limitat. Entrada gratuïta amb reserva prèvia AQUÍ.

CONCERT de la mà de l’Ensemble Irini. Repertori: “Le chant des Sibylles” (Ioanis Koukouzélis, segle XIII), “Prophetiae Sibyllarum” (Orlando di Lasso, ca.1531-1594), “Cheruvikon, Hymne des chérubins” (anònim), “Agni Parthene” (ca. 1900), “Gnosin agnoston gnonai” (anònim, ca. 629) i “Polyeleos” (anònim).

Aforament limitat. Compra l’entrada per 15 € AQUÍ.

Consulta el calendari de les pròximes sessions al web de l’OAR.

Ja estan disponibles les entrades per a la sessió del mes d’abril, dedicada a les músiques de l’Índia del Nord a càrrec del músic Shawn Mativetsky! Disponibles AQUÍ

Recupereu el contingut de l’edició 2022-2023 del cicle Trànsits aquí!