Trobada conjunta dels Grups de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Barcelona

El dia 1 de juliol, amb motiu de la presentació del vídeo divulgatiu del GDI de Sants-Montjuïc, es van reunir els Grups de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de la ciutat.

..
19/07/2024 - 10:00 h - Interculturalitat OAR

El passat 1 de juliol de 2024 va tenir lloc, al Centre Cívic Cotxeres de Sants, una trobada conjunta dels Grups de Diàleg Interreligiós i Interconviccional (GDI) de Barcelona. L’objectiu de la jornada era donar-se a conèixer entre els diferents grups, per continuar bastint ponts entre les diferents entitats, associacions i centres religiosos i conviccionals. L’Ajuntament de Barcelona té set GDI ubicats en diferents barris: Besòs-Maresme, Nou Barris Centre, Zona Nord, Sant Andreu, Eixample Dreta, Eixample Esquerra i Sants-Montjuïc. Excepte el grup de Zona Nord, tots els altres van tenir representació a la trobada, amb una assistència de prop de 30 persones.

L’acte va tenir com a amfitrió el GDI de Sants-Montjuïc, el grup de més antiguitat (creat el 2017), i va començar amb una breu presentació d’uns quants dels seus membres. Janaina Minelli de Oliveira Ramos, presidenta del Centre Espírita Amalia Domingo Soler, va explicar que “no són una religió, sinó una convicció segons la qual les persones som esperit, a més de matèria”. La va seguir Albert Riba Cañardo, president de l’Associació Ateus de Catalunya, expressant que l’“ateisme es basa en allò que pugui ser demostrable, no en creences”. Juan Carlos Santin, budista zen i monjo del Centre Zen Barcelona, va expressar “la importància de fer el bé al llarg de la vida i intentar entendre les altres maneres de pensar, ja que després de la mort, independentment del que cadascú cregui, hi ha el mateix per a tothom”. Finalment, es va presentar Isaac Vega, portaveu de l’Església Evangèlica Viña + Vida, explicant “els dos pilars de la seva fe: Jesucrist, entès com a salvador, i la Bíblia, com a carta escrita per Déu”.

A continuació, es va donar pas a la projecció del vídeo que el GDI de Sants ha elaborat com a document per donar-se a conèixer al barri. Tot seguit, el públic va visualitzar cinc vídeos de tradicions religioses i espirituals, cadascun elaborat per cada comunitat de les que formen part d’aquest mateix grup: ateisme, budisme zen, cristianisme evangèlic, espiritisme i islam.

A la part final de l’acte, hi va haver un torn de paraula en què es va fer evident que el diàleg entre diferents maneres d’entendre la vida i la transcendència és positiu en molts aspectes, ja que fomenta la reflexió, l’obertura de perspectiva, la tolerància, el respecte i el reconeixement mutus, la llibertat individual, la cerca de punts en comú, la generació d’espais conjunts, la construcció d’un nosaltres diferent, la convivència i la cohesió social.

Un dels temes que va generar més interès entre les persones participants va ser la necessitat de fer partícips les seves comunitats de l’experiència compartida als GDI i de materialitzar la vivència amb alguna acció que vagi més enllà dels grups i que pugui arribar a la societat. Algunes persones van oferir propostes com celebrar una cerimònia interreligiosa, fer una trobada de comunitats religioses i conviccionals en què cada entitat es pugui presentar a la ciutadania en una jornada al carrer o crear un espai de conferències sobre el tema de la pau quan els GDI estiguin més consolidats.

Finalment, la trobada va servir per aclarir que tota persona que pertanyi a una comunitat religiosa o conviccional pot formar part d’un GDI, com també qualsevol ciutadà o ciutadana que no en formi part, però tingui la voluntat d’escoltar, compartir, intercanviar opinions i respectar maneres de pensar diverses.

Les comunitats i entitats participants en aquesta trobada van ser: Associació Amigos MIRA España, Associació Ateus de Catalunya, Associació Musulmans Africans de Barcelona, Centre Espírita Amalia Domingo Soler, Centre Zen Barcelona, Comunitat Bahá’í de Barcelona, Església de Scientology de Catalunya, Església Evangèlica Viña + Vida, Església Evangèlica Renacer Dios de Pactos, Parròquia de Crist Rei, Parròquia de Sant Eugeni I, Papa i Parròquia de Sant Pacià.