Esteu aquí

Torna

Com i on denunciar una discriminació

Publicat dc., 13/09/2023 - 16:34

DRETS. Des de l’Oficina per la No Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans t’expliquem els passos que has de seguir per a denunciar una situació de discriminació.

Saps que, en cas de patir una situació de discriminació a la ciutat, pots denunciar-la? Concretament, pots fer-ho a l’Oficina per la No Discriminació (OND).

Abans, però, definim què és una discriminació, per tal que puguis identificar si n’has estat víctima. Tal com explica l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona, una discriminació és un acte que vulnera la dignitat, els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones.  

És el tracte diferenciat, preferent, restrictiu, desfavorable, excloent i injust entre les persones en qualsevol escenari de la societat. Pot ser institucional, públic o privat i està causat per prejudicis, estigmes i creences que es concreten en una acció de rebuig o agressió. Té conseqüències perjudicials, directes o indirectes, per a les persones que la pateixen i perpetua la desigualtat i la violació dels drets humans. 

Així doncs, en cas que siguis víctima d’una situació de discriminació, el primer que cal que et plantegis és si necessites atenció immediata o urgent. En aquest cas, acudeix a una comissaria de Mossos d’Esquadra, truca al 112 o acudeix a serveis sanitaris i demana un informe mèdic. 

Després d’aquest primer pas, o bé si no necessites atenció urgent, contacta amb l’Oficina per la No Discriminació. Tens tres possibles vies: 

> Presencialment, al Carrer de Ferran, 32
> De forma telemàtica, a través d’aquest formulari web
> Trucant al 934 132 000 

L’OND t’atendrà a l’espai d’acollida, en què podràs explicar què t’ha passat. El personal especialitzat valorarà el teu cas i t’oferirà un tipus o un altre d’atenció en funció de què necessitis:

Acció socioeducativa: l’objectiu és millorar la teva autonomia i capacitat per a prendre decisions adequades en el procés de cura i recuperació personal, des de l’escolta activa, l’empatia i eines educatives. 

Assessorament jurídic: l’objectiu és detectar, valorar i identificar els drets vulnerats en la situació que denuncies, les possibles vies d’actuació o accions judicials, així com informar-te sobre el funcionament del procediment judicial o administratiu, entre altres. 

Atenció psicosocial: l’objectiu és treballar en l’impacte emocional que has viscut, capacitar-te per a un autoconeixement més ampli i oferir-te eines perquè esdevinguis un agent actiu en el reconeixement i la defensa dels teus drets. 

Mediació i acció sociocomunitària: l’objectiu és acompanyar-te en la resolució del conflicte a través de la mediació amb les parts implicades, amb la finalitat de reparar el dany. L’acció sociocomunitària té l’objectiu de sensibilitzar i formar la ciutadania en la lluita contra les discriminacions. 

A banda de la reparació que puguis obtenir denunciant la situació de discriminació a l’OND, també contribueixes a combatre la infradenúncia. Segons dades de l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència (ECAMB) del 2022, només un 5,6% de les persones que van comunicar a algú la situació de discriminació ho van fer a una entitat social, a l’administració, a la policia o al jutjat. La resta només ho va comentar amb familiars o persones conegudes.

T’animem a llegir l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona per tal que coneguis les vulneracions de drets que van tenir lloc a la ciutat el 2022.

Comparteix aquest contingut