Esteu aquí

Torna

Unió de forces per demanar l’alliberament mundial de les patents de les vacunes contra la covid-19

Publicat dt., 13/04/2021 - 15:39

Ajuntament. La ciutat de Barcelona se suma a la declaració presentada per col·lectius, agències, organitzacions i ONG del món científic i sanitari.

Professionals de l’àmbit científic i sanitari, agències públiques, organitzacions internacionals de la salut global i ONG han presentat la Declaració de Barcelona per l’alliberament temporal de les patents que pesen sobre les vacunes contra la covid-19 mentre duri la situació d’emergència humanitària actual. El consistori ha mostrat el suport i l’adhesió al text.

En poc més d’un any, segons l’Organització Mundial de la Salut, la pandèmia provocada per la covid-19 ha causat prop de tres milions de morts a tot el món i fa augmentar la pobresa i les desigualtats a escala global.

La resposta científica ha suposat el descobriment i la creació de vacunes en temps rècord, amb una inversió pública que es calcula que supera els 25.000 milions d’euros. La Declaració de Barcelona per l’alliberament de les patents denuncia que, no obstant això, el ritme de producció i arribada de les vacunes és limitat i desigual i que les causes principals són les patents i el secretisme.

Per tot això, la declaració demana a les autoritats estatals i europees que s’activin els mecanismes excepcionals previstos a la legislació internacional perquè les indústries farmacèutiques alliberin temporalment les patents per accelerar al màxim la capacitat global de producció, i que es faci de manera transparent.

El text, que està obert a noves adhesions, el signen Metges Sense Fronteres, Metges del Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a més del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. De manera individual també s’hi han sumat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins; el director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, i l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona Antoni Trilla.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha mostrat el compromís per promoure el suport de més ciutats a través de les xarxes de governs locals, regionals i internacionals a les quals té accés la ciutat.

Comparteix aquest contingut