Barcelona focalitza la seva acció internacional a donar suport als esforços municipals contra el COVID-19 : Servei de Premsa

Barcelona focalitza la seva acció internacional a donar suport als esforços municipals contra el COVID-19

31/03/2020

L’Ajuntament treballa amb el cos consular de la ciutat per fer arribar tota la informació als residents estrangers a Barcelona i donar suport als visitants que s’han trobat amb la declaració d’estat d’alarma durant el seu viatge

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, manté una interlocució regular amb ciutats xineses per fer efectives donacions de material de protecció personal, i amb ciutats italianes per tal d’incorporar els seus aprenentatges a l’acció de l’Ajuntament contra l’epidèmia

Barcelona comparteix les seves experiències i mesures contra el Covid-19 en diferents iniciatives internacionals per compartir reptes i solucions davant l’emergència sanitària, a nivell europeu i global

L’Ajuntament de Barcelona, davant la nova realitat de crisi sanitària, ha estat treballant en focalitzar la seva acció internacional per donar suport  la ciutat en els següents tres àmbits: en la gestió de donacions de material mèdic i sanitari, en especial amb ciutats i entitats xineses; en el suport al Cos Diplomàtic de la ciutat en la gestió i coordinació de tots els conflictes que s’han generat amb els seus conciutadans arran de la crisi; i en  l’intercanvi d’experiències i solucions amb altres ciutats de forma virtual, sigui de manera bilateral o en xarxes de ciutats i organismes internacionals.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha destacat que davant d’una pandèmia global “enfoquem l’acció internacional de l’Ajuntament a combatre el coronavirus. Aprofitem l’experiència de ciutats que ja han passat pel mateix per reforçar els nostres serveis municipals, i col·laborem amb ciutats que tot just comencen perquè es preparin el millor possible”. “En temps difícils, la solidaritat internacional és més important que mai” ha matisat.

 

Donació de material mèdic de ciutats xineses amigues

Ciutats amb les quals Barcelona té acords de col·laboració o d’agermanament com ara Xangai, Shenzhen i Yiwu ja han confirmat que realitzaran donacions de material mèdic de primera necessitat com ara mascaretes, bussos o ulleres de protecció. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet, en contacte amb l’ambaixador a la Xina, ha coordinat la resposta amb el govern de l’Estat per poder fer efectiva la solidaritat entre ciutats. Cal destacar també la implicació i les propostes de donacions de la comunitat xinesa i coreana a Barcelona.

 

Suport al cos diplomàtic de la ciutat

El passat 16 de març, la tercera tinenta d’alcaldia va fer arribar una carta a tot el Cos Consular de la ciutat per explicar la situació sobre la crisi sanitària i per posar l’Ajuntament a la seva disposició, en particular la Direcció de Relacions Internacionals. Aquesta disposició ha provocat l’arribada de múltiples demandes sol·licitant col·laboració i ajut en diversos temes, entre els que destaquen l’allotjament de més d’un miler de turistes de diferents nacionalitats que han vist cancel·lats els seus vols i la seva reubicació en hotels de la ciutat que han quedat oberts per oferir servei a aquesta emergències; o bé la de persones estrangeres sense llar o amb patologies mèdiques que han requerit l’ingrés en centres d’acollida.

 

Contacte permanent amb altres ciutats per reforçar l’acció contra l’epidèmia

Un altre dels objectius de l’acció internacional en el context de l’emergència sanitària és assegurar que els esforços de l’Ajuntament per combatre l’epidèmia tenen en compte tant les bones pràctiques com els errors comesos per altres ciutats que han precedit Barcelona en el combat contra la Covid-19. Així, el consistori manté contactes diaris amb les ciutats xineses i italianes i participa en els espais d’intercanvi que les xarxes de ciutats europees i globals, com Eurocities, CGLU o C40, han posat en marxa.

Així, durant les últimes setmanes s’ha parlat amb els alcaldes o regidors de ciutats com Milà, Roma, Florència i Viena per aprendre de les seves experiències, per intercanviar informació i per coordinar acció a nivell europeu.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, va participar, el passat dijous 26 de març, a la reunió virtual d’alcaldes, alcaldesses i representats polítics de les ciutats que formen part del Comitè Executiu Eurocities. La finalitat de la trobada va ser l’intercanvi de les iniciatives que les ciutats participants estan duent a terme per pal·liar els efectes de la pandèmia, i el debat sobre una declaració que les ciutats adoptaran, en la màxima brevetat, per reivindicar més recursos  i el seu paper en la primera línia d’acció.

Laia Bonet va agrair la tasca que està duent a terme Eurocities en aquesta situació d’excepcionalitat i va insistir en la necessitat “d’enfortir el paper dels serveis socials tant en la gestió de la crisi com en la recuperació posterior”. També va destacar la importància de que  les ciutats “tinguin un accés ràpid i eficaç als fons que la Comissió ha posat a la seva disposició per abordar la crisi”, i en la necessitat de fer un esforç més clar per “situar la digitalització al centre de l’enfocament basat en drets als serveis municipals”.

El passat 25 de març també va participar a l’experiència d’aprenentatge en viu “Més enllà de la resposta immediata al brot. La prestació de serveis públics, un pilar davant la pandèmia”, coorganitzada per ONU-Hábitat i les xarxes CGLU i Metròpolis, on es va debatre sobre les realitats dels diferents governs locals d’arreu del món en l’actual context de crisi sanitària.

Representats de ciutats com Bogotà, Buenos Aires, Durban, Guangzhou, Roma, Madrid i Xi’an, a més de representats de Nacions Unides i altres organitzacions internacional com UITP (Union Internationale des Transports Publics) o Habitat International Coalition, van compartir reptes i solucions i es va plantejar la recuperació després de la crisis del Covid-19.

Finalment, divendres 27 va tenir lloc la reunió d’intercanvi de coneixements i consells sobre com respondre a la pandèmia mundial de la Covid-19 convocada per la xarxa C40 Cities. Va comptar amb la participació de la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, juntament amb els alcaldes i alcaldesses de 45 ciutats d’arreu del món, que representen a 360 milions de persones, entre les que es trobaven Londres, Los Ángeles, Milà, París, Madrid o Nova Delhi.

Amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de les experiències i mesures que estan duent a terme les ciutats davant la crisi sanitària, la Tercera Tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona actualitza periòdicament un document en anglès amb totes les mesures que el consistori està adoptant en diverses matèries, com ara la reducció de l’impacte en les persones en situació de vulnerabilitat, en l’àmbit laboral, en l’economia o en el sector cultural, entre d’altres.  El document es publica a la pàgina web en anglès de la Direcció de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.Compartiu aquest contingut