Barcelona veu en l’Agenda 2030 una oportunitat per sortir reforçats de la Covid-19 : Servei de Premsa

Barcelona veu en l’Agenda 2030 una oportunitat per sortir reforçats de la Covid-19

25/09/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona destaca la vigència d’aquest pla d’acció a deu anys vista per afrontar els reptes d’un món trasbalsat per la pandèmia

La nova realitat provocada per la Covid i la resposta immediata que cal donar a la crisi obliguen a reajustar les fites que l’agenda es fixa a mig termini per a un món més inclusiu, pròsper, just i sostenible

Barcelona recull i difon les reflexions dels membres del Consell Acadèmic Assessor pel desenvolupament de l’Agenda 2030, l’òrgan format per 32 personalitats de reconegut prestigi que orienta l’acció del govern municipal per assolir els objectius de desenvolupament sostenible

L’Ajuntament de Barcelona reivindica la vigència de l’Agenda 2030, coincidint avui, 25 de setembre, amb el cinquè aniversari de l’aprovació per part de Nacions Unides dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el pla d’acció que planteja 17 grans objectius per a un món més sostenible.

A deu anys de la consecució d’aquesta fita, el món s’ha vist trasbalsat per la Covid-19, una pandèmia que ha provocat una profunda crisi sanitària, social i econòmica. Una crisi, però, que ha reforçat la vigència de l’Agenda 2030 per fer front a aquest i a altres reptes globals del nostre planeta. Aquest és el missatge que vol traslladar a la ciutadania l’Ajuntament de Barcelona en la campanya que llança a través de xarxes socials amb el logotip Queden deu anys.La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, sosté que “el compromís de l’Ajuntament amb l’Agenda 2030 segueix intacte”. “L’Agenda 2030 és el full de ruta a seguir per sortir de la crisi provocada per la Covid-19 i aconseguir que no es perpetuï la crisi econòmica i les desigualtats socials, gestionant al mateix temps la crisi climàtica que pateix el Planeta”.

“És un deure i una prioritat no deixar ningú enrere. En els propers 10 anys haurem de persistir en accions que integrin la sostenibilitat en les seves tres vessants: social, econòmica i ambiental”, ha assegurat Bonet.

La campanya es fa ressò de les reflexions entorn els ODS d’alguns dels membres del Consell Acadèmic Assessor pel desenvolupament de l’Agenda 2030 (CAADA2030), un organisme que té com a missió orientar el Govern municipal en l’aplicació de mesures concretes per l’impuls de l’Agenda 2030.

El Consell està format per 32 acadèmics i acadèmiques de prestigi reconegut en els àmbits econòmic, social, ambiental i de la gestió pública, i el presideix la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, i el comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez.

El CAADA2030 es va constituir el passat 5 de maig de manera telemàtica, per raó de la pandèmia. I de bon principi ja va haver d’analitzar els reajustaments que seran necessaris en algunes de les fites de l’Agenda 2030 per adaptar-se a la nova realitat provocada per la Covid.

 

L’impacte de la pandèmia: Una oportunitat pel compliment dels ODS

L’impacte de la Covid-19 afecta a moltes de les fites de l’Agenda 2030, resumides en els seus 17 grans objectius. Des de la fi de la pobresa, la salut i el benestar, l’educació de qualitat o la reducció de les desigualtats.

“La resposta a la crisi de la Covid és una oportunitat perquè marcarà el futur immediat de  la nostra societat. L’Agenda 2030 té més vigència que mai”, afirma un dels integrants del Consell, l’exministra de Sanitat i directora de la Red Española de Desarrollo Sostenible, Leire Pajín, en un dels missatges que s’inclouen a la campanya.

A efectes de l’Agenda 2030, la pandèmia ha generat una tensió entre les necessitats del curt termini (reaccionar davant la urgència sanitària, econòmica i social) i els objectius de transformació a mitjà termini. Com també hi ha una tensió entre la vida i la recuperació de l’economia de la ciutat, perquè els pilars que sostenen l’economia de Barcelona (turisme, logística industrial) estan molt vinculats a la globalització.

Però la crisi de la Covid també ha fet aflorar un capital estimable, com les xarxes de solidaritat mútua ciutadana que es van teixir per ajudar a malalts i confinats. També ha subratllat la importància de les tecnologies de la informació i la comunicació i, a molts, els ha dut a la presa de consciència sobre la necessitat de tenir un entorn mediambiental sostenible.

“Hem de reconstruir la ciutat d’una altra manera. Desenvolupament econòmic no és incompatible amb medi ambient”, assenyala un altre membre del Consell assessor, Ángel Castiñeira, director de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE.

“S’ha d’impulsar l’ecosistema innovador de Barcelona, ja força vital i probablement el vector de futur més important que tenim”, assegura l’exconseller i economista Andreu Mas-Colell, també assessor de l’Ajuntament per l’Agenda 2030.

 

Compromís amb l’Agenda 2030

Davant la urgència dels grans reptes globals, Nacions Unides va aprovar el 2015 els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que considera imprescindibles per preservar el planeta i fer possible una vida digna per a tothom. Junts configuren l’anomenada Agenda 2030, que apunta cap a un futur més inclusiu, pròsper, just i sostenible. Els ODS ofereixen una visió global dels problemes, un marc per arribar a grans acords sobre les solucions i una perspectiva temporal llarga, que permet plantejar i executar projectes realment transformadors.

És per tot això que el Govern municipal ha assumit l’Agenda 2030 com a marc d’acció, considerant quatre grans objectius. El primer objectiu és el compromís polític, per abordar els reptes —com el treball, l’habitatge, l’energia o la mobilitat— que Barcelona ha de resoldre per seguir generant oportunitats, cohesió i benestar, en harmonia amb l’entorn i sense comprometre el futur.

El segon objectiu és a implicació social, en tots els àmbits (empresa, cultura, escola, esport, districtes, barris, etc.), per fer dels ODS l’agenda de Barcelona. El tercer objectiu és la modernització de la gestió i dels serveis municipals, reflectida també en l’avaluació del compliment dels ODS, i el quart, és el lideratge i la projecció internacional.

Paraules clau

agenda 2030/ objectius de desenvolupament sostenible/ ODS/