[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El manteniment del verd es reforça amb un pla d’actuació durant la tardor : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El manteniment del verd es reforça amb un pla d’actuació durant la tardor

10/10/2020



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Aquesta nota inclou material multimèdia i declaracions del regidor d’Emergència Climàtica i Transició ecològica, Eloi Badia

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, reforça les actuacions al verd de la ciutat per posar-la al dia després de l’alteració causada per l’emergència sanitària

S’actuarà en 5 àmbits prioritaris, la sega de gespes als parcs, el desbrossament d’escocells, la revisió, plantació i poda de l’arbrat, manteniment d’espais verds cedits a centres educatius i renovació dels grups de flor de temporada

El Pla d’actuació de tardor es desenvoluparà de forma paral·lela a les tasques ordinàries de jardineria a la ciutat amb un model de gestió ecològica del verd implantat des de fa anys a la ciutat

Durant la tardor del 2020 es plantaran un miler d’arbres als 10 districtes de la ciutat i prop de 100.000 unitats de flor de temporada

Els equips tècnics de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins reforcen el manteniment del verd durant la tardor després d’un any en què la gestió d’aquests espais s’ha vist alterada per diferents factors. D’una banda, del 20 al 23 de gener el temporal Glòria va causar danys i afectacions sobretot en l’arbrat, i de l’altra, el confinament a causa de l’emergència sanitària per la Covid-19 va obligar a restringir certes actuacions de jardineria i a més, l’absència de persones als espais verds va afavorir un creixement destacat del verd de la ciutat coincidint amb la primavera més plujosa de l’última dècada. De fet, segons les dades de l’Observatori Fabra, el període gener-abril de 2020 ha estat el més plujós a la ciutat en els últims 100 anys.

Aquest reforç del manteniment es farà amb els criteris que des de fa anys s’han començat a desplegar a Barcelona. La gestió ecològica del verd s’aplica al conjunt de la ciutat i té per objectiu l’ús sostenible dels recursos i la protecció del patrimoni natural i del medi ambient, i entre altres accions inclou la minimització dels tractaments fitosanitaris amb priorització del control biològic i la prevenció, la poda menys invasiva o els adobs orgànics. Alhora es continua avançant en la transformació de certs espais en zones de verd naturalitzat respectant els processos naturals, l’entrada de flora espontània amb el control que les espècies poden evolucionar sense perdre la qualitat estètica i afavorir la biodiversitat i la fauna.

El pla d’actuació es desenvoluparà fins a finals de desembre i permetrà actualitzar totes les actuacions afectades que han hagut d’ajustar el calendari aquest 2020. En total s’actuarà en 5 àmbits prioritaris:
– Reforç d’espais verds exteriors dels centres educatius
– Sega de gespes i prats
– Desbrossament d’escocells i neteja de paviments de sauló en zones d’ús intensiu.
– Plantació d’arbres a la via pública
– Renovació dels grups de flor.

L’Institut Municipal de Parcs i Jardins gestiona prop d’un miler d’hectàrees de verd a la ciutat de les quals unes 630 hectàrees estan situades en espais urbans, 256 hectàrees corresponen a espais verds de biodiversitat i 134 hectàrees són espais patrimonials que tenen un manteniment específic i diferenciat de la resta. En total més de 700 persones fan tasques de manteniment del verd i arbrat repartides en 50 brigades de jardineria, 16 equips de poda, 18 equips de reg i 6 equips de suport logístic i d’infraestructures (vivers, manteniment de vehicles i maquinària, etc).

Manteniment de zones verdes cedides a les escoles

La situació sanitària ha portat els centres educatius de la ciutat a fer ús d’alguns espais verds com a mesura de prevenció de la Covid-19. Aquest nou ús dels espais va acompanyat d’un reforç del manteniment i neteja d’aquests espais. En total s’ha fet una cessió de 134 espais verds als centres educatius de la ciutat.

Cada dia es fa una inspecció en aquestes zones per detectar possibles incidències i perquè el manteniment sigui l’adequat. S’eliminen branques i vegetals que poden suposar riscos, revisió de mobiliari, manteniment i neteja de paviments tous, reposició de sauló en cas que sigui necessari, sega de parterres i eliminació d’herbes espontànies en les zones de pas. Aquestes tasques es combinen amb el manteniment ordinari de cada espai.

Sega de gespes

Durant el confinament de la ciutadania es van mantenir les actuacions urgents de manteniment de verd i arbrat, com a servei essencial de la ciutat, tot i que no es van poder executar una bona part d’actuacions ordinàries tal i com va quedar establert en els plans de contingència municipals i amb els parcs tancats. Durant els mesos d’estiu s’han prioritzat les tasques més urgents que no es van poder fer i ara, amb el pla d’actuació de la tardor, s’acabarà de posar al dia la resta d’actuacions.

En col·laboració amb els 10 districtes s’han detectat aquelles zones concretes a cada districte per actuar-hi atenent les necessitats de cada territori. S’ha actuat, i es farà fins al desembre, per condicionar espais, sega de les gespes, reparació de regs, retallar arbustos, reparació de paviments de sauló i manteniment de parterres, entre altres actuacions.

Desbrossament d’escocells i neteja de paviments

S’ha procedit a condicionar els escocells de la ciutat, prioritzant els que estan situats en centres històrics dels barris i els carrers de més ús per part de la ciutadania amb una periodicitat de dos cops per setmana.

Els 200.000 escocells que hi ha a la ciutat es mantenen amb gestió ecològica, és a dir, no es tracten amb herbicides químics amb l’objectiu de minimitzar la presència de tòxics a la ciutat, que tenen un impacte directe sobre la salut i el benestar de les persones, la fauna i el medi urbà. A més hi ha uns 1.300 escocells sembrats amb “flora amiga”, espècies herbàcies hostes de fauna beneficiosa que ajuda al control de plagues dels arbres.

A més, el pla d’actuació del verd, també preveu la neteja de paviments de sauló en zones d’alta afluència de ciutadania.

Renovació dels grups de flor

Cap al mes de novembre, com és habitual, es procedirà al canvi dels grups de flor de temporada a la ciutat i se substituiran les espècies d’estiu per les d’hivern. Es plantaran prop de de 100.000 unitats de plantes amb flor distribuïdes en 246 grups als 10 districtes. Això suposa una superfície de 5.500 metres quadrats de verd amb flor.

Actuacions en l’arbrat

Fins al 31 de desembre es procedeix a la plantació d’arbres a parcs i carrers en escocells que han quedat buits perquè se n’ha retirat l’exemplar. Aproximadament cada any es reposen uns 3.000 arbres a la ciutat que es retiren per malaltia o perquè suposen risc. Un miler es plantaran durant la tardor.

D’altra banda, continuaran les actuacions ordinàries en l’arbrat. Barcelona té un total de 243.208 arbres en carrers, places, parcs i jardins públics.

Pel que fa al Pla de gestió del risc 2020, que revisa els exemplars de l’arbrat barceloní cada dos anys, enguany passen la revisió els arbres de Ciutat Vella, l’Eixample, les Corts, Gràcia i la meitat dels de Sant Martí. Són un total de 119.401 exemplars, dels quals el 87% estan situats al carrer i el 13% en parcs i jardins. Fins al 15 de setembre s’han inspeccionat el 75,4% dels exemplars i la resta, el 24,6%, es completarà fins al desembre.

Pel que fa a la poda de l’arbrat viari es realitza cada 4 anys seguint els criteris tècnics de gestió de l’arbrat urbà, que tenen en compte factors com les característiques de l’exemplar, la ubicació i l’estat fisiològic i estructural de l’arbre. El període de poda va d’octubre fins a març i es poden uns 36.000 arbres cada any. A causa del temporal Glòria i de l’estat d’alarma l’any passat no es van podar uns 10.000 arbres i la campanya de poda 2020-2021, que es va iniciar el passat 28 de setembre, actuarà primer en els exemplars que van quedar pendents l’any passat.

Actuacions per districtes

Les accions previstes al Pla d’actuació del verd durant la tardor es desenvoluparan a tots els districtes. Durant el mes de setembre, ja s’ha fet el condicionament i manteniment de 26 espais verds que van ser escenari de les festes de la Mercè. Són el Parc de la Ciutadella, a Ciutat Vella; el parc de Joan Miró, el parc de l’Estació del Nord i 8 interiors d’illa, a l’Eixample; la zona del Castell de Montjuïc, els Jardins de Joan Maragall, els Jardins del Teatre Grec i els Jardins dels Drets Humans, a Sants-Montjuïc; el Jardí del Monestir de Pedralbes, a les Corts; els Jardins de Can Altimira, a Sarrià – Sant Gervasi;, els Jardins de Pla i Armengol i la zona de l’Hospital de Sant Pau, a Horta-Guinardó; la Casa de l’Aigua, el Districte de Nou Barris, el Camp de futbol Ciutat Meridiana i l’Ateneu de Nou Barris, a Nou Barris; la Fabra i Coats i el parc de la Trinitat, a Sant Andreu; i el parc del Centre del Poblenou, a Sant Martí.

Pel que fa a la resta d’actuacions, aquesta és la distribució per territori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Material relacionat

Districte 1/10 (PDF)
Districte 2/10 (PDF)
Districte 3/10 (PDF)
Districte 4/10 (PDF)
Districte 5/10 (PDF)
Districte 6/10 (PDF)
Districte 7/10 (PDF)
Districte 8/10 (PDF)
Districte 9/10 (PDF)
Districte 10/10 (PDF)

Declaracions d’Eloi Badia (vídeo, MP4)

Declaracions d’Eloi Badia (àudio, WAV)





Paraules clau

actuacions al verd/