Barcelona reforça el Pla de Xoc en Salut Mental amb una inversió de 3 milions d’euros : Servei de Premsa

Barcelona reforça el Pla de Xoc en Salut Mental amb una inversió de 3 milions d’euros

25/05/2021

Entre les noves mesures hi ha l’extensió a tota la ciutat d’una formació bàsica en salut mental a agents comunitaris i referents dels diferents districtes, que actuaran com a primers suports en qüestions de salut mental

Es crearà un nou canal de missatgeria instantània per a la prevenció del suïcidi en joves per redoblar els esforços en aquest col·lectiu

També es crearan punts d’acompanyament psicològics per adults a diferents districtes de la ciutat i es desplegaran plans integrals de salut mental a 4 barris de la ciutat amb indicadors de vulnerabilitat, començant per la Zona Nord a Nou Barris

El Govern municipal portarà al proper plenari una mesura de govern per reforçar les actuacions que es fan a la ciutat des de fa un any per mirar de pal·liar el malestar psicològic i emocional que ha provocat la pandèmia de Covid-19

El Govern municipal portarà al proper plenari del Consell Municipal una nova mesura de govern per reforçar i ampliar el Pla de Xoc en Salut Mental. Amb aquesta mesura es consolida la priorització de l’Ajuntament de Barcelona pel que fa la salut mental i emocional. Aquest pla ja es va posar en marxa ara fa un any, amb motiu de la irrupció de la pandèmia de Covid-19 i la constatació que a banda de la crisi sanitària i econòmica també hi havia senyals que feien preveureun increment del malestar emocional. Les poques evidències existents indiquen que durant l’any 2020 s’han incrementat alguns problemes de salut mental, com són els trastorns de l’alimentació, el consum de psicofàrmacs o bé les atencions a persones amb crisis d’angoixa. Barcelona és la primera ciutat de l’Estat a comptar des de l’any 2016 amb un Pla de salut mental específic, i des de llavors ha constituït Taules de Salut Mental a tots els districtes de la ciutat, amb la participació d’unes 350 entitats i organitzacions que treballen en aquest àmbit. Les noves mesures han estat igualment consensuades amb aquestes entitats, i arriben després que s’hagin analitzat les respostes a qüestionaris que s’han distribuït per conèixer la situació actual de la població pel que fa a aquest àmbit. Quatre d’aquestes mesures són les següents:

L’Ajuntament de Barcelona i les entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental, un cop analitzat el primer any de funcionament del Pla de Xoc, han identificat fins a 10 reptes de futur i 24 línies d’actuació per desenvolupar en els propers dos anys. Per aquesta raó, el consistori destinarà 3 milions d’euros durant aquest període per donar continuïtat als diferents programes creats i poder desplegar mesures addicionals en la mateixa línia. Els 10 reptes de futur passen per reforçar al màxim les aliances entre l’àmbit educatiu, comunitari i de salut; impulsar l’estratègia de prevenció del suïcidi; formar referents comunitats i de suport a la proximitat; actuar preferentment en els barris més desafavorits i consolidar el rol de les diferents Taules de Salut Mental, entre d’altres. Assenyalen igualment la necessitat que la Generalitat de Catalunya impulsi i dissenyi un Pla de Xoc en Salut Mental de país.

 

Podeu consultar aquí la Mesura de Govern completaCompartiu aquest contingut