El BEI dona suport a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció de prop de 490 nous habitatges de lloguer : Servei de Premsa

El BEI dona suport a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció de prop de 490 nous habitatges de lloguer

22/06/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’entitat pública europea finança amb 36,2 milions d’euros la construcció d’habitatges socials amb elevats estàndards d’eficiència energètica, que podria ampliar-se fins als 65 milions

Aquest acord se suma al crèdit signat el 2017 de 125 milions

El banc de la UE atorga aquest finançament dins del paquet de mesures per donar suport als països membres per fer front a la pandèmia

L’impacte en llocs de feina serà de 570 llocs durant la fase de construcció

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha formalitzat el suport a l’Ajuntament de Barcelona en el seu esforç per millorar l’actual oferta d’habitatges públics a la ciutat. El BEI proporcionarà 36,2 milions d’euros a l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) per finançar la construcció d’11 promocions i 489 habitatges públics de lloguer a preus assequibles en diverses ubicacions de la ciutat. L’acord entre el BEI i l’IMHAB preveu, a més, que el finançament podria ampliar-se, en cas que fos necessari, fins als 65 milions d’euros. El projecte contribuirà a crear més de 570 llocs de treball anuals durant la fase de construcció.

L’acord apunta a diferents objectius, com la regeneració urbana, la inclusió de serveis socials, l’eficiència energètica i la lluita en favor de l’acció climàtica. En concret, gràcies al suport del BEI, l’Ajuntament de Barcelona posarà a disposició de la ciutadania més opcions d’habitatges per als col·lectius d’ingressos baixos i mitjans.

En línia amb la Directiva de rendiment energètic dels edificis de la UE i l’estratègia “Renovation Wave”, l’acord preveu la inclusió d’infraestructures i serveis socials per millorar la vida dels nous inquilins i els barris, com la construcció d’escoles bressol, equipaments de proximitat per a joves i persones grans, i patis i espais de trobada. A més, tots els habitatges tindran un rendiment energètic almenys un 20% millor que el mínim exigit per la normativa espanyola per la construcció residencial. S’estima que l’estalvi energètic total final serà de 290,5 MWh respecte l’escenari base, l’equivalent al consum anual energètic de 70 llars.

D’entre les 11 promocions incloses en aquest paquet de finançament s’hi troben alguns dels projectes més innovadors impulsats des de Barcelona. És el cas de tres promocions de producció industrialitzada d’habitatge, com les dues promocions de 135 habitatges de fusta prefabricada a les Casernes de Sant Andreu, o la promoció de 40 allotjaments a partir del reciclatge de contenidors marítims al barri de la Bordeta, el que serà la tercera promoció d’APROP de la ciutat.

El BEI juga un paper clau en el desenvolupament i la construcció d’habitatge social a l’Estat espanyol, un àmbit en el que Barcelona ha estat pionera i lidera la captació d’inversió pública europea. L’acord ara signat és el segon d’aquestes característiques, després d’un primer acord de finançament rubricat el 2017 per finançar amb 125 milions la construcció de 1.570 habitatges públics de lloguer social i assequible. En total, el suport del BEI ascendeix a més de 160 milions d’euros, ampliables a gairebé 200, i permet a Barcelona impulsar la construcció de més de 2.000 habitatges. Això significa una llar assequible per més de 4.500 persones. Més recentment, després del primer acord de Barcelona amb la banca pública europea, s’ha arribat a altres acords amb la comunitat autònoma de Madrid i les ciutats de Màlaga, Sevilla i València.

Més informació:

El Plenari aprova ampliar el finançament amb el Banc Europeu d’Inversions i el Banc per al Desenvolupament del Consell d’Europa fins a 264,2 milions d’euros per construir més de 2.000 habitatges públics de lloguer

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament i presidenta de l’IMHAB, Lucia Martín, ha assenyalat que “el finançament amb banca pública és una eina imprescindible per revertir dècades de construcció d’habitatge públic majoritàriament de venda que acabaven privatitzades i al mercat lliure. Gràcies al finançament del BEI, l’Ajuntament de Barcelona pot impulsar habitatge públic de lloguer social i assequible en unes condicions de crèdit més favorables que les de la banca privada tradicional, cosa que pot fer possible que el 80% de la iniciativa de l’IMHAB sigui de lloguer.”

D’altra banda, el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, responsable de l’activitat del Banc a Espanya, ha destacat: “La crisi econòmica generada per la Covid-19 ha estat especialment dura per als col·lectius més vulnerables, com aquells amb rendes baixes, els joves, les persones grans, i les persones en risc d’exclusió social. Estem encantats de donar suport als plans d’inversió de l’Ajuntament de Barcelona, amb el finançament de la construcció de prop de 500 habitatges eficients energèticament, i contribuir a la creació de llocs de feina i d’activitats addicionals, que resultaran en una millora de la qualitat de vida i dels residents.”

L’acord s’emmarca dins de les mesures adoptades pel BEI de fer front a la pandèmia de la Covid-19, amb l’objectiu, entre d’altres, de desplegar el seu suport de la manera més ràpida possible i de finançar una proporció més alta del projecte que el banc de la UE no finançaria en condicions normals.

L’IMHAB és l’ens públic de l’Ajuntament de Barcelona encarregat d’impulsar la construcció d’habitatge públic, gestionar el parc disponible, comprar i captar pisos del parc privat i promoure polítiques d’habitatge sostenible com la rehabilitació de pisos i edificis. L’IMHAB gestiona prop de 10.000 habitatges i, a més, en té més de 2.300 en obres o a punt d’iniciar-les, per destinar-ne la majoria al lloguer social i assequible.

El BEI és la institució de finançament a llarg termini de la UE els accionistes del qual són els seus Estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d’inversió amb el fi de contribuir a l’assoliment dels objectius de la política de la Unió.





Paraules clau

Banc Europeu d'Inversions (BEI)/ habitatge/