[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament impulsa un pla per fomentar les estades acadèmiques i la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament impulsa un pla per fomentar les estades acadèmiques i la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge

05/08/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Proposa quatre mesures: una campanya d’atracció d’estudiantat internacional; millores en l’allotjament assequible; la creació d’una oficina d’atenció a la comunitat universitària internacional, i la celebració d’un acte de benvinguda a l’inici de curs

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla per fomentar la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge de l’estudiantat barceloní, i les estades acadèmiques d’estudiants estrangers a la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que pretén reactivar, després de l’impacte de la pandèmia, l’atractiu que ja tenia  Barcelona com a ciutat per realitzar estades acadèmiques, així com els programes que permeten la realització d’estudis i períodes de pràctiques a l’estranger, tant per a estudiants universitaris com per a estudiants i graduats en formació professional.

Abans de la pandèmia Barcelona era una de les destinacions preferents d’alumnat universitari de diferents països i a través de diferents programes, alumnat que escollia la ciutat per realitzar les seves estades acadèmiques. Es calcula que el volum d’estudiantat estranger voltava les 30.000 persones, cada curs.

Pel que fa a l’àmbit de la formació professional, les dades anteriors a la pandèmia situaven al voltant d’un miler els i les joves europeus que complementaven els seus estudis professionalitzadors a la ciutat. Alhora, uns 200 docents i equips directius de centres formatius europeus realitzaven estades docents d’aprenentatge en centres de formació professional de la ciutat abans de la Covid-19.

Si bé les dades exactes del curs en pandèmia no estan encara disponibles, alguns indicadors mostren que aquesta mobilitat internacional va quedar afectada per les restriccions imposades pels diferents països i per la situació pandèmica mundial. Així doncs, el pla planteja quatre mesures:

  1. Realització d’una campanya d’atracció d’estudiantat internacional
  2. Accions per millorar l’allotjament assequible
  3. Creació d’una oficina d’atenció a la comunitat universitària internacional
  4. Celebració d’un acte de benvinguda d’inici de curs

Amb la campanya d’atracció d’estudiantat, l’objectiu és recordar el potencial de Barcelona no només com a ciutat per estudiar, amb un sistema universitari potent i cohesionat, sinó també la seva qualitat de vida, les possibilitat de desenvolupar carreres professionals en diversos àmbits, i els potencials en àmbits com el tecnològic, el digital, o el científic i de recerca.

L’allotjament assequible és una assignatura pendent i per això l’Ajuntament ha iniciat una reforma normativa per poder crear una borsa de places de residència a preus assequibles que permeti, per una banda, cobrir la demanda existent, i per altra banda, per contribuir indirectament a la baixada de preus de les residències privades. El sistema d’adjudicació de places assequibles es planteja mitjançant criteris de renda, diversitat funcional, necessitats educatives especials, etc. També s’estudia la manera de flexibilitzar l’oferta facilitant les estades en períodes més curts que el curs acadèmic.

L’Ajuntament, en estreta col·laboració amb el Barcelona Centre Universitari (BCU), posarà en marxa una oficina d’atenció a la comunitat universitària i de recerca internacional que unificarà tota la informació i els serveis de suport disponibles per  l’estudiantat estranger. La Barcelona International Welcome Desk serà alhora presencial i virtual i a través d’ella es buscarà superar una de les principals dificultats que troba l’estudiantat estranger, que és la complexa burocràcia  per obtenir documentació com els permisos de residència o visats, entre altres.

Finalment, seguint l’exemple d’altres ciutats espanyoles es proposa un acte de benvinguda a l’inici de curs de la comunitat universitària i de recerca internacional, ubicat en un espai emblemàtic de Barcelona. Es treballa amb la idea d’organitzar un esdeveniment que inclogui tallers, exposicions, visites vinculades al teixit científic de la ciutat de ciència, activitats de descoberta de Barcelona, amb guiatges històrics, culturals, socials, que aportin una visió més rica i complerta de la ciutat.

Pel que fa a la formació professional, el pla preveu fomentar l’activitat de les dues principals institucions que ja treballen en aquest terreny. Una és la Fundació BCN Formació Professional, l’entitat de referència en la gestió de les accions de mobilitat del jovent i el professorat d’FP. De fet, és la institució que més beques de mobilitat internacional gestiona a Catalunya després del Departament d’Educació de la Generalitat. Per al curs 2021-2022 la Comissió Europea ha aprovat els següents projectes de mobilitat internacional:

La segona és l’Associació de ciutats europees Xarxa FP. Barcelona impulsa i lidera aquesta xarxa de ciutats europees de formació professional, una associació formada per 38 ciutats de 16 estats europeus que té com a objectiu principal fomentar la internacionalització de la formació professional a nivell local i europeu. Cada any, entre 800 i 1.000 joves realitzen pràctiques en empreses europees gràcies a aquesta institució.

Per últim, el pla planteja la incorporació de l’estudiantat de formació professional europeu que realitzi mobilitats internacionals a Barcelona a les xarxes existents destinades a l’estudiantat universitari, amb el suport del Barcelona Centre Universitari per l’assessorament i la recerca d’allotjament assequible, per les campanyes d’atracció d’estudiantat, o els actes de benvinguda.

 

Declaracions de Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Ciència i Educació

VÍDEO (MP4)

AUDIO (WAV)

 

Document relacionat

Pla per al foment de les estades acadèmiques i la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge (PDF)





Paraules clau

aprenentatge/ formació/ mobilitat internacional/