Barcelona comparteix el seu model d’empadronament de persones en situació de vulnerabilitat davant dels síndics locals : Servei de Premsa

Barcelona comparteix el seu model d’empadronament de persones en situació de vulnerabilitat davant dels síndics locals

10/11/2021



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament participa en una jornada organitzada pel Fòrum de Síndics i Síndiques Locals de Catalunya en què s’ha presentat el monogràfic “El dret a ser empadronat i la bona administració”

Des del 2016, l’Ajuntament aplica un reforç dels circuits d’empadronament per protegir els col·lectius vulnerables i blindar el dret a l’accés universal als serveis bàsics

El model barceloní d’empadronament de persones en situació de vulnerabilitat ha estat posat avui com a exemple de bones pràctiques davant dels representants de les sindicatures de greuges locals de Catalunya. En una jornada celebrada a Sabadell, el Fòrum de Síndics i Síndiques i Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD) ha presentat la segona edició del monogràfic “El dret a ser empadronat i la bona administració”, una eina perquè les sindicatures puguin desenvolupar la seva tasca.

En aquest context, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, ha participat en una taula rodona sobre la importància de facilitar l’empadronament per explicar el model barceloní, aplicat des del 2016. Aquest model consisteix en un reforç dels circuits d’empadronament per tal de facilitar l’accés universal al padró, especialment de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i independentment de la seva situació administrativa o socioeconòmica, i blindar el seu accés als serveis bàsics. Serra ha assenyalat l’obligació dels ajuntaments a tramitar el padró a totes les persones, també aquelles sense llar o en greus situacions de precarietat.

El padró és un tràmit essencial per garantir l’accés universal a serveis públics i drets bàsics, com l’accés al sistema públic de salut o bé l’escolarització dels infants. Experimentar dificultats a l’hora de fer aquest tràmit pot provocar una vulneració de drets, cosa especialment sensible per aquelles persones que es troben en situació de precarietat en relació amb l’habitatge, ja sigui perquè no tenen un domicili fix o bé no poden acreditar la titularitat d’un domicili. A més, el padró municipal també permet justificar la residència habitual en un municipi determinat, un dels requisits essencials amb la majoria de tràmits relacionats amb la Llei d’Estrangeria, com demostrar l’arrelament social o accedir al reagrupament familiar, entre d’altres.

 

Prop de 800 anuncis de lloguer neguen el padró

Des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona posa especial atenció i ha reforçat els circuits per acompanyar les persones que es troben en situació de vulnerabilitat per facilitar-los en la realització del tràmit l’empadronament efectiu. Alhora, des de l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament s’ha realitzat un estudi per tal de detectar possibles irregularitats en l’àmbit del mercat de lloguer d’habitatges i habitacions. L’estudi ha permès detectar prop de 800 anuncis de lloguer que neguen el padró i males pràctiques per part d’un portal immobiliari, que ha acabat retirant filtres i opcions per negar l’empadronament davant de les exigències realitzades per l’Ajuntament.

 

El contingut complet de l’estudi es pot consultar en aquest enllaç.





Paraules clau

empadronament/