Servei de Premsa
22/01/2025
Barcelona reconeixerà els millors projectes d’economia feminista amb el Premi Maria Aurèlia Capmany pel 8M
24/02/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]La imatge de la campanya d’enguany representa un calendari que reivindica les polítiques feministes cada dia de l’any
El Premi Maria Aurèlia Capmany reconeixerà amb 15.000 euros el millor projecte d’economia feminista, i amb 3.000, el premi del públic
La ciutat de Barcelona visibilitzarà durant el mes de març les seves polítiques feministes en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un conjunt d’activitats al voltant de l’economia feminista i de les cures per tal de lluitar contra les diverses formes de precarietat femenina. Per a aquesta celebració, la imatge de la campanya d’aquest 2022, encarregada a l’agència Smäll i creada per Carmen Segovia, representa un calendari, senzill i adaptable a diversos suports, inspirat en l’icònic calendari de Massimo Vignelli. En aquesta proposta, cadascun dels dies del mes estan representats per una dona. Les il·lustracions reivindiquen aspectes com la sororitat, el sostre de vidre, la maternitat, la paritat, la interseccionalitat, el transfeminisme, les cures, la diversitat i la tecnologia i la ciència. Les dones apareixen en diferents situacions amb una mirada poderosa i optimista que, des de la metàfora, representen les dones de l’actualitat.
Premis i concerts al Born
Com és tradicional, la proposta més important de la jornada serà la convocatòria del XXXVI premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany del 2022. Enguany el premi girarà al voltant del tema ‘Economia feminista: avancem contra la precarietat de les dones a la ciutat’. L’objectiu del premi és donar suport a projectes amb perspectiva de gènere, interseccional i de justícia social, que ajudin a avançar en la lluita contra la precarietat laboral i la pobresa femenina. El termini de presentació de projectes s’acaba el 10 de març de 2022 i hi podran concórrer persones físiques, els grups, les associacions o altres entitats sense ànim de lucre de la ciutat amb projectes inèdits o que estiguin a l’inici del desplegament. Hi haurà el premi del jurat al millor projecte, dotat amb 15.000 euros, i el premi del públic al millor projecte, dotat amb 3.000 euros.
L’acte de lliurament del Premi del Jurat i del Premi del Públic, moderat per Deforme Semanal, es durà a terme el 19 de març de 2022 a El Born Centre de Cultura i Memòria, en una jornada amb dos concerts reivindicatius davant del centre, a la plaça Comercial: la cantautora Suu i el quintet femení de flamenc fusió Maruja Limón. Amb una personalitat desbordant, Suu és una de les cares més visibles de la nova fornada d’artistes i de la lluita per a l’empoderament de la dona. Per la seva part, les Maruja Limón deleitaran el públic amb l’energia, intensitat i alegria que caracteritza el seu últim disc ‘Vidas’ a base de flamenc, rumba, pop i ritmes llatins i urbans.
El mateix 8M, a banda de reservar la jornada per a la lliure reivindicació feminista, la quarta tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, participarà en l’acte inaugural de la segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), del Consorci Barcelona Zona Franca (CZF) a Ràdio Televisió Espanyola, en un esdeveniment híbrid amb un debat paritari difós digitalment.
Així mateix, coincidint amb la celebració del 8M, l’Ajuntament ha editat, en col·laboració amb Drac Màgic, la publicació ‘Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona’. Les autores d’aquesta publicació són Marta Selva Masoliver i Anna Solà Arguimbau.
Reflexió ‘Els nostres cossos, les nostres vides’
El 17, 24 i 31 de març es retrà un homenatge a la publicació del text de referència feminista ’Our bodies, Ourselves’ (1971) i a les dones que el van escriure, traduir i fer circular arreu del món. L’obra va significar un gir en la manera de mirar, pensar i sentir el propi cos, va situar la pràctica de l’autoexploració com a pràctica política i va esdevenir fonamental per al feminisme dels anys 70.
Recollir aquesta memòria és reconèixer la importància cabdal que van tenir totes elles per fer possible fites com la creació dels Centres de Planificació Familiar, grans protagonistes del feminisme pioner de l’època a Catalunya i a l’estat espanyol. Al voltant d’aquesta efemèride se celebraran taules rodones, xerrades i cinefòrums.
El 8M omple els districtes
Els districtes de la ciutat s’ompliran d’activitats diverses per tal de commemorar aquesta celebració. Hi haurà un ‘Taller de pancartes’ per al 8M al Centre Cívic Casa Orlandai, així com l’exposició ‘8Mvirtual: Veus silenciades’ al Punt InfoJove Les Corts. Horta acollirà la xerrada ‘Estratègies per a un llenguatge més inclusiu en les comunicacions interpersonals’, i a Gràcia, el Centre Cívic El Coll tindrà el cicle ‘Adona’t 2022: Taller de sexualitat per a dones: La rebel·lió dels clítoris’.
En la mateixa línia, al Centre Cívic Font de la Guatlla de Sants Montjuïc hi haurà la xerrada participativa sobre les cures i beneficis de tenir plantes a càrrec de David Rivelles, i al Centre Cívic Urgell tindrà lloc el Concert ‘Joana Dark’.
Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar els webs https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/8m-dia-dones i barcelona.cat/dones.
Paraules clau8M/ Dia Internacional de les Dones/ Dia Internacional de les Dones 2022/