Barcelona llança un repte per crear el panot del segle XXI : Servei de Premsa

Barcelona llança un repte per crear el panot del segle XXI

01/04/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament, a través de BIT Habitat, fa una crida a empreses i professionals per dissenyar una evolució del panot habitual dels carrers de la ciutat que conservi el seu valor patrimonial i incorpori tecnologies innovadores que el facin més sostenible

Es podran presentar propostes fins al 21 d’abril i els guanyadors es donaran a conèixer al juliol

L’objectiu és que la solució del repte es pugui utilitzar en la reurbanització dels primers quatre eixos verds de l’Eixample, que es començarà a executar al juny

L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIT Habitat, ha posat en marxa un repte per a empreses i professionals per crear el panot del segle XXI. La iniciativa s’emmarca en el projecte Superilla Barcelona i el desplegament dels nous eixos verds a la ciutat, i l’objectiu és dissenyar una evolució del panot habitual dels carrers que, tot conservant el seu valor patrimonial, incorpori solucions i tecnologies innovadores que el facin més sostenible per al futur.

El panot, el tipus de paviment característic del paisatge urbà barceloní, s’ha convertit amb els anys en tot un símbol de la ciutat. El panot de flor representa a Barcelona arreu del món, i ara es tracta d’actualitzar aquesta icona per a un futur verd i sostenible. Amb la convocatòria es vol animar els professionals a crear un panot adaptat a les necessitats actuals, en el marc d’un context d’emergència climàtica. La crida va dirigida a l’ecosistema innovador de la ciutat per cercar les millors propostes de solució per al panot del segle XXI.

 

 

Els nous panots hauran de tenir un alt component innovador i estar preparats per a la seva implementació a l’entorn real. L’impacte ambiental haurà de ser menor que actualment, de manera que caldrà reduir les emissions de CO2 en la fabricació i transport, ús de material reciclat, reducció de recursos emprats, reducció de residus generats en la fase d’obra, etc. També es valoraran les millores en les característiques físiques i mecàniques i la durabilitat funcional, que siguin replicables i escalables, que tinguin variants de secció que incorporin la seva permeabilitat i millorin el cicle de l’aigua de la ciutat, i que estiguin creats amb un enfocament multidisciplinar.

Les propostes hauran d’incloure les activitats de recerca i fabricació dels panots prototips necessaris per cobrir una superfície de 1.000 m2 i la certificació de les peces fabricades. Hi haurà un fons de 240.000€ en total, i s’oferirà fins a un màxim de 80.000€ per projecte.

Des d’avui ja es poden presentar propostes fins al 21 d’abril, i les vuit millor valorades entregaran una proposta ampliada durant el mes de juny. Els guanyadors es donaran a conèixer al juliol, i els dissenys seleccionats es testejaran a l’espai públic com a prova pilot. Les bases de la convocatòria es poden consultar al web de BIT Habitat: https://bithabitat.barcelona/projectes/el-panot-del-segle-xxi/

BIT Habitat és la fundació municipal ubicada a Ca l’Alier que impulsa la innovació urbana per donar resposta als reptes socials, econòmics, tecnològics i ambientals als quals s’enfronta la ciutat. Amb la convocatòria d’aquest repte, BIT Habitat, de la mà d’Ecologia Urbana, no només ofereix un ajut econòmic i l’oportunitat  de provar la solució innovadora en l’entorn real de Barcelona i en el marc del pla Superilla Barcelona, sinó que també oferirà assessorament i acompanyament tècnic, visibilització de les solucions guanyadores i difusió entre l’ecosistema innovador.

 

Cap a la Superilla Barcelona

El repte urbà per aconseguir aquest nou panot s’emmarca en el projecte Superilla Barcelona, que vol recuperar l’espai públic per a la ciutadania, aconseguir una ciutat més sostenible i verda i apostar per la mobilitat sostenible. Aquest juny començaran noves actuacions relacionades amb aquest projecte, com és la transformació en eixos verds dels carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona. A més, en la confluència del carrer del Consell de Cent amb Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados i Girona sorgiran noves places que ocuparan l’espai que ara està dedicat al vehicle.

L’objectiu és que la reurbanització d’aquests carrers ja es pugui realitzar, en part, amb la millor solució de disseny o dissenys finals que sorgeixi del repte del panot del s. XXI. Això permetrà impulsar la sostenibilitat dels eixos verds.

Paraules clau

BIT Habitat/ panot/ segle XXI/