Barcelona organitza unes jornades internacionals per reflexionar sobre els 12 anys de polítiques interculturals municipals : Servei de Premsa

Barcelona organitza unes jornades internacionals per reflexionar sobre els 12 anys de polítiques interculturals municipals

08/11/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les Jornades d’Interculturalitat Barcelona 2022 se celebraran els dies 10 i 11 de novembre al Born Centre de Cultura i Memòria i hi participaran persones de l’Equador, Canadà, EUA, Bèlgica i Àustria, a més de representants de les institucions públiques: Govern de l’Estat, Generalitat de Catalunya, ajuntaments i el Consell d’Europa

Durant les jornades es presentarà la “Guia de comunicació amb perspectiva intercultural”, editada per l’Ajuntament amb recomanacions per promoure el reconeixement i el respecte de la diversitat sociocultural i religiosa de la ciutat on el racisme, la discriminació i l’exclusió no hi tinguin cabuda

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat unes jornades d’interculturalitat, les primeres d’aquestes característiques que es promouen a la ciutat, per reflexionar d’una manera crítica i constructiva sobre els 12 anys de polítiques interculturals a la ciutat de Barcelona, i sobre tot allò que cal millorar i assolir en el futur.

El programa es desenvoluparà en dues jornades, entre els dies 10 i 11 de novembre, amb una intensa agenda d’activitats, en les quals està prevista la participació de professionals de diferents països: Equador, EUA, Canadà, Bèlgica i Àustria. Als debats hi assistiran representants de diferents administracions: l’Ajuntament de Barcelona, com a amfitrió, però també d’altres ajuntaments, com el de Bilbao; de la Generalitat de Catalunya, del Govern de l’Estat, i del Consell d’Europa. També algunes veus acadèmiques d’universitats diverses: Montreal, Nova York, i Alacant, a més de la Universitat de Barcelona.

Aquestes jornades estan obertes a la participació del personal de les administracions, de professionals i de persones del món associatiu, i es proposen en un moment en el qual Barcelona està liderant un canvi institucional transformador, a través del Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030. A Barcelona, el 29,5% dels veïns i les veïnes són persones nascudes fora de l’Estat espanyol. Hi viuen unes 10.000 persones d’ètnia gitana. Hi conviuen 28 confessions religioses diferents. S’hi parlen 300 llengües diferents i el 14% de les veïnes i els veïns, de fet, tenen llengües maternes que no són ni el castellà ni el català. A més a més, en els darrers anys han crescut a Barcelona els domicilis mixtes, en els quals conviuen persones nascudes a l’Estat espanyol amb persones nascudes fora de l’Estat espanyol. D’acord amb les dades estadístiques de 2022, a Barcelona n’hi ha 81.412, i això suposa el 12,28 % de tots els domicilis de la ciutat. Una diversitat que no es reflecteix en l’ens que admistra la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, a on poc més de l’1% de les persones que treballen per donar un servei a la ciutadania, són d’origen divers.

L’Ajuntament de Barcelona vol obrir debats al voltant d’aquesta realitat, vol explicar les noves polítiques d’interculturalitat que està impulsant per revertir aquesta situació, vol escoltar les opinions de persones expertes, i conèixer experiències d’altres ciutats, que serveixin d’inspiració a les noves iniciatives que es puguin dur a terme a Barcelona.

Es tracta d’unes jornades per valorar amb un sentit crític aquelles polítiques que han funcionat i tot allò que cal millorar per abordar els reptes de futur.

El programa complet de les jornades es pot descarregar aquí.

 

Guia de comunicació amb perspectiva intercultural

La celebració d’aquestes jornades coincideix amb la publicació de la “Guia de comunicació amb perspectiva intercultural” editada per l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una nova guia que inclou recomanacions per utilitzar la llengua d’una manera inclusiva i per evitar expressions que són conseqüència de l’etnocentrisme i el racisme. L’objectiu és comunicar amb perspectiva intercultural per promoure el reconeixement i la visibilitat de la gran diversitat existent a la ciutat de Barcelona, i així generar espais de trobada.

La guia inclou nombroses expressions força arrelades que en realitat provenen de prejudicis ètnics o racials, o que reforcen estereotips de les comunitats heterogènies. Per això proposa canviar-les per altres maneres de dir el mateix que són inclusives i respectuoses amb la diversitat. La guia també desfà alguns embolics que a vegades es produeixen amb la terminologia, per desconeixement. També fa algunes recomanacions per mantenir una mirada crítica davant de productes publicitaris, de programes televisions, d’informacions que corren per les xarxes o internet, que poden contenir missatges que difonguin odi o que generin pors. I per últim, ofereix un petit glossari amb termes relacionats amb la interculturalitat per ajudar a aclarir alguns dubtes.

Les guies de comunicació que promou l’Ajuntament, a través de la Direcció de Comunicació, són materials oberts de consulta que estan disponibles en català i castellà al seu web de referència. Aquesta nova guia, de la qual s’imprimiran 32.500 exemplars en català i 15.000 en castellà, s’afegirà ara a les clàusules de contractació municipal i al repositori de guies per a tota la plantilla municipal, tal i com es va fer amb la Guia per a un ús no sexista del llenguatge i la Guia de comunicació inclusiva anteriorment.

La Guia s’ha coordinat des de l’Àrea d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós i s’ha contrastat amb professionals de la comunicació antiracista i amb perspectiva intercultural, així com persones activistes en interculturalitat de la ciutat i altres entitats, com les que formen part del grup de treball de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors.

La guia completa es pot consultar online a través d’aquest enllaç.

Finalment, coincidint amb la celebració de les jornades internacionals, i també amb la publicació de la Guia, s’estrena un nou canal de comunicació amb la ciutadania: el compte d’Instagram bcn_interculturalitat. Aquest canal recollirà l’activitat de Barcelona com a ciutat plural i diversa.

 





Paraules clau

ciutat diversa/ intercultural/