Servei de Premsa
13/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona provarà tres prototips de construcció innovadors per ampliar edificis d’habitatges de manera sostenible
04/12/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
L’Ajuntament de Barcelona tria tres propostes constructives que responen al repte llançat per millorar l’habitabilitat, el confort o el rendiment energètic dels blocs de pisos de Barcelona
Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips dels mòduls afegits que es provaran durant un any al barri del Besòs i el Maresme
Es tracta d’estructures de fusta o metall, sostenibles, que un cop testades, poden ajudar a accelerar la reforma i rehabilitació del parc edificat de la ciutat
L’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar i millorar els edificis de Barcelona per millorar-ne el confort i el rendiment energètic. Es tracta de les tres propostes guanyadores del repte urbà llançat per buscar solucions per a la regeneració d’edificis d’habitatge, promogut per la Fundació BIT Hàbitat, de la mà de l’Institut Municipal d’Urbanisme i la Gerència d’Urbanisme.
Ara es fabricaran els prototips que es provaran durant un any i que poden ser una solució per als barris en rehabilitació o per revitalitzar els polígons habitacionals dels anys seixanta i setanta, amb la lògica d’enderrocs zero. L’objectiu de l’Ajuntament és que les solucions proposades es comencin a provar al barri del Besòs i el Maresme i en altres zones que s’acabaran de definir.
A grans trets, les propostes seleccionades són estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana als edificis que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons o zones comunitàries), posar-hi un ascensor o millorar-ne l’aïllament i l’impacte del sol. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.
L’objectiu és, a través d’aquests prototips de construcció industrialitzada, poder millorar el confort, les condicions d’habitabilitat i la sostenibilitat dels edificis actuals, reduint les emissions de CO2 i els consums energètics. A més, el concurs es proposa fer-ho amb uns mètodes constructius de baixes emissions i amb costos limitats que permetin regenerar un volum suficient d’habitatges en les dècades vinents per incidir en els compromisos de descarbonització.
L’oportunitat d’impulsar aquest repte d’innovació sorgeix arran de la modificació de la normativa urbanística –Llei 2/2021 en el seu article 83, que fa canvis en la Llei d’Urbanisme (TRLUC)– que permet l’ampliació d’alguns edificis d’habitatge amb nous cossos edificats adossats quan aquestes ampliacions millorin la sostenibilitat i habitabilitat dels edificis.
Les tres propostes seleccionades, elaborades per equips multidisciplinars, fabricaran ara els prototips que es testejaran en entorns reals
Les tres propostes guanyadores per desenvolupar els tres prototipis han estat seleccionades entre les 8 propostes rebudes per un comitè de selecció i una comissió de valoració, formats per la gerent d’urbanisme, el gerent de l’Institut Municipal d’Urbanisme, la directora de projectes de BIT Habitat, l’assessor del president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques i una membre de la Comissió d’Urbanisme de la FAVB.
La proposta amb més puntuació s’anomena Aligra, presentada per l’equip format per Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido. Es basa en una estructura de fusta i amb tancaments multicapa que millora les prestacions d’edificacions existents, com el mal aïllament, pocs espais comunitaris o pisos molt petits. El sistema, com un mecano, aposta per la lleugeresa, la facilitat de muntatge, els materials ecològics i la flexibilitat. Un dels arquitectes de l’equip, David Juárez, defensa la fusta com “el material del segle XXII i del futur en general perquè es un material renovable”.
La segona proposta seleccionada, anomenada Regenerar Barcelona, està presentada pels grups de recerca de la UPC: REARQ – Rehabilitació i Restauració Arquitectònica i GICITED – Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia en l’Edificació, juntament amb l’empresa Constraula Enginyeria i Obres. El prototip dissenyat també aposta per una estructura autoportant de fusta que s’adapta a la façana dels edificis per anar configurant espais interiors i exteriors. Pere Joan Ravetllat líder de l’equip redactor apunta que la proposta vol contribuir a “millorar la qualitat de l’habitatge, l’aspecte exterior i el comportament energètic dels polígons habitacionals, la regeneració dels quals continua sent un repte”.
La tercera solució seleccionada, anomenada InnoFAB, ha estat presentada un equip format per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil, Verdtical urban biotechnology. La proposta aposta per una estructura metàl•lica fàcil de muntar i desmuntar, amb sistemes de tancament i d’acabat industrialitzats, lleugers i multicapa i amb materials que en un 80 % provenen de productes reciclats o que es poden reutilitzar. L’arquitecta Teresa Batlle veu la seva proposta d’economia circular com “una oportunitat per revitalitzar edificis existents, com els polígons habitacionals dels anys seixanta, i donar-los una nova vida reduint el consum d’energia, utilitzant materials saludables o pensant en economia circular”.
Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips que es preveu que puguin estar muntats a la primavera per testejar-los durant un any i validar-los tècnicament. Els equips rebran ajuts d’entre 100.000 € i un màxim de 150.000 € per fer front a un 80 % de la despesa.
Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/regeneracio-edificis-habitatges-amb-sistemes-innovadors-sostenibles/
Material relacionat
Projecte 1
Imatge (JPG)
Àudio (MP3)
Despcrició (PDF)
Projecte 2
Imatge (JPG)
Àudio (MP3)
Despcrició (PDF)
Projecte 3
Imatge (JPG)
Àudio (MP3)
Despcrició (PDF)
Paraules clauenergia/