Barcelona inicia el desplegament de l’ordenança per establir els espais per a gossos a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona inicia el desplegament de l’ordenança per establir els espais per a gossos a la ciutat

14/12/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament aprova inicialment el Decret que estableix un total de 219 espais per a gossos on podran anar deslligats

A les 116 àrees ja existents s’hi afegiran 103 zones d’usos compartits en franges horàries (ZUC), en què, en determinats horaris, podran anar sense lligar

Amb uns superfície total de 945.000 m2, el 95,5% de la ciutadania que viu amb gos podrà tenir un espai a menys de 10 minuts de casa

L’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) recull que els gossos hauran d’anar lligats pel carrer, excepte en els espais establerts

El desplegament de l’Ordenança busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat on s’estima que hi ha 180.000 gossos

L’Ajuntament preveu una campanya amb informadors al carrer per explicar els canvis i el calendari de desplegament que es completarà de cara a finals de l’any 2023

Barcelona continua amb el desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA). Aquesta norma, que busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat amb una alta densitat de gossos, comporta l’aprovació del Decret que establirà els espais reservats per als gossos: 219 en total.

En concret, per desplegar la normativa aprovada l’any 2014, que preveu que els gossos han d’anar lligats pel carrer, recentment s’ha hagut de modificar l’articulat per eliminar l’obligatorietat de disposar d’un “Carnet de Tinència Cívica Responsable” (CTCR).

Un cop el Plenari de novembre ha donat llum verda a aquest canvi, l’Ajuntament publicarà els propers dies el decret que establirà els espais reservats per al seu lleure, on podran anar deslligats. Aquests espais son les Àrees per Gossos (AG i AEG), 116 àrees d’ús exclusiu per als animals, ja existents o en construcció, i les Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC) que es desplegaran a partir d’ara. En concret, les anomenades ZUC son 103 espais que s’han identificat, en els quals, en horaris determinats, els animals de companyia podran anar sense lligar, compartint l’espai amb altres usuaris.

La posada en marxa de les ZUC incrementarà, de forma notable, la superfície total disponible per a l’esbarjo dels gossos. El calendari de desplegament de les ZUC preveu, en primer lloc, una campanya amb la presència d’informadors que començarà al gener. Aquests agents explicaran sobre el terreny, en les àrees d’esbarjo existents, el canvis en curs per implementar les ZUC i per promoure una tinença responsable dels animals de companyia.

El decret que ara s’aprova inicialment es sotmetrà a un període d’exposició pública i es preveu que pugui estar aprovat definitivament el mes de març. L’entrada en vigor, i per tant la implementació efectiva de les ZUC, es preveu nou mesos després, de cara al mes de desembre de 2023, tot i que es començaran a senyalitzar des del mes de setembre.

 

Fomentar la convivència: una necessitat en una ciutat amb 180.000 gossos

El desplegament de les ZUC respon al que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), aprovada amb un ampli suport social l’any 2014, i que incorpora mesures orientades a garantir una tinença responsable i fer prevaldre els criteris de bona convivència entre les persones i els animals.

A Barcelona, la tinença d’animals de companyia està molt arrelada i la presència de gossos no ha parat de créixer. La base de dades del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona indica que hi ha uns 180.000 gossos identificats (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia), dels quals uns 65.000 estan censats en el registre municipal. L’evolució dels gossos identificats amb xip mostra com han augmentat un 16% en 5 anys, en el període 2016-2021, una tendència que de mantenir-se equivaldria a que cada 20 anys la població canina es duplica.

 

El desplegament de les Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC)

Barcelona disposa actualment de 116 Àrees de Gossos (70 AG i 46 AEG), espais reservats per al lleure dels animals de companyia, amb una superfície total de 46.295,4 m2, a més de la platja per a gossos. L’Ordenança estableix la necessitat d’augmentar aquest espai d’esbarjo i desplegar les Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC), espais on en horaris determinats, principalment en franges de matí i vespre, els gossos podran anar sense lligar.

Per identificar i localitzar aquests espais, en els darrers anys s’ha fet un treball amb les entitats, el veïnat i cadascun dels districtes. També s’ha tingut en compte la realitat existent, ja que en la majoria dels casos les ZUC reconeixeran formalment espais com ara rambles, places, jardins, parcs, per tant, no tancats, on actualment i de manera espontània ja hi ha habitualment persones que passegen els gossos sense lligar a primera hora del matí o al vespre.

En total, fruit d’aquests treball, s’han identificat 103 ZUC, que sumen un total de 897.509,6 m2. Amb aquesta mesura es garanteix, amb escreix, el llindar d’una zona mínima d’esbarjo a cada barri i s’aconsegueix que el 95% de la ciutadania que viu amb gos pugui tenir un espai a menys de 10 minuts de casa.

En total, doncs, amb la posada en marxa de les ZUC es duplicaran els espais per a l’esbarjo de gossos, passant dels 116 actuals a 219 espais totals. Es multiplicarà per vint la superfície total disponible fins arribar a 945.005 m2 (xifra que inclou també els 1.200 m2 de la platja de Llevant). Això suposa un rati de 5,24 m2/gos a la ciutat de Barcelona i assegurar que la ciutat disposa de suficients espais per garantir el benestar dels gossos i donar resposta a les seves necessitats d’exercici i de socialització.

 

 

 

Pel que fa als horaris de servei d’aquests espais, s’estendran en franges de matí i/o tarda, en funció del que ha proposat la Gerència de cada Districte. Aquestes franges horàries estaran degudament senyalitzades a la cartellera indicativa de la ZUC, que s’instal•larà a cada espai.

La senyalització que es desenvoluparà serà especifica per a cada ZUC d’acord al següent model, que és fictici i no correspon a una ZUC real.

 

Veure nota de premsa amb Annexos (PDF)

Mapa en alta resolució (ZIP)





Paraules clau

Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC)/