El Pregó dels Infants reivindica el dret dels nens i nenes a opinar i ser escoltats : Servei de Premsa

El Pregó dels Infants reivindica el dret dels nens i nenes a opinar i ser escoltats

10/02/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Sota el lema “Els nens i nenes diem la nostra”, gairebé 700 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i centres d’educació especial de Barcelona han participat en la redacció del pregó

Enguany, tal com es va fer amb l’encàrrec, es recupera la total presencialitat en un acte amb tots els infants a la plaça Sant Jaume presidit per l’alcaldessa, Ada Colau

L’objectiu del Pregó dels Infants és iniciar als nens i nenes en processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa i fer-los conèixer les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona

La lectura del Pregó dels Infants de les Festes de Santa Eulàlia 2023 ha recuperat el format presencial i ha tornat a omplir aquest matí la plaça Sant Jaume d’infants que han reflexionat sobre el seu dret a opinar lliurement i la capacitat de formar una opinió sobre aquells temes que els hi afecten. L’acte, que dona inici a la festa major d’hivern de la ciutat, ha comptat amb la presència dels infants que han elaborat el Pregó; i ha estat presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera.

 

 

 

Sota el lema “Els nens i nenes diem la nostra”, 688 nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial d’un total de 21 centres educatius de la ciutat han redactat un missatge on reivindiquen la llibertat d’expressió i el dret a manifestar la seva opinió i ser escoltats. “Volem cridar i dir la nostra, tenim dret a ser escoltats”, així comença el Pregó on els infants també demanen el dret a estar ben informats per argumentar millor les seves opinions. A més, han volgut ressaltar la importància de respectar la seva veu: “Tots tenim el dret d’escoltar i ser escoltats. Per cuidar el món, respectem les opinions.” Finalment, han realçat el seu compromís per ser escoltats pels adults i les institucions, declarant que les seves idees poden millorar la ciutat i el món.

La proposta d’enguany s’ha emmarcat dins el recent nomenament de Barcelona com a primera Capital Europea de la Democràcia. Per aquest motiu, se’ls va encarregar reflexionar sobre el dret de poder opinar lliurement i la capacitat de formar una opinió sobre aquells temes que els infants consideren que els hi afecten, així com potenciar l’escolta activa respecte a altres opinions, sempre des del foment de la tolerància i el respecte. Un procés que els ha portat per la identificació dels seus propis desitjos i emocions, per entendre el món que els envolta, i  per prendre decisions tot enfortint la seva identitat de manera individual i com a col·lectiu.

El Pregó dels Infants a les Festes de Santa Eulàlia és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants; així com fomentar la seva opinió crítica en les dinàmiques de la ciutat i també del món. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó  també s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg de diversos mesos estimula la participació i la col•laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La 1a edició va ser l’any 2004 i des de llavors han participat gairebé 10.000 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i centres d’educació especial.

Pregó dels Infants 2023

 





Paraules clau

pregó dels infants/