Obre el nou equipament Les Cases Barates al Districte de Sant Andreu : Servei de Premsa

Obre el nou equipament Les Cases Barates al Districte de Sant Andreu

10/03/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El nou equipament Les Cases Barates del Bon Pastor – MUHBA Bon Pastor (El museu de l’habitatge de Barcelona) vol reflectir la memòria de la història de l’habitatge a Barcelona durant el s. XX mitjançant la museïtzació d’una illa de les cases barates d’aquest barri obrer, un dels quatre polígons d’habitatges construïts a la ciutat el 1929.

L’illa està formada per setze cases, de les quals s’han museïtzat deu: quatre mostren la lluita per l’habitatge a la ciutat i les altres quatre, com es vivia al barri del Bon Pastor i l’evolució dels interiors de les cases barates entre 1929 i 2017. Les dues restants mostren aspectes generals entorn de les temàtiques representades a més de tenir espais destinats a usos veïnals i comunitaris.

 

 

El procés de creació de l’espai ha estat possible per la complicitat establerta entre els veïns i veïnes, el Districte de Sant Andreu, i el MUHBA (ICUB).

 

Pla de Barris i pressupost

La millora dels centres educatius del barri del Bon Pastor, la construcció de nous equipaments com el Casal de gent gran i la millora de l’espai públic amb la reforma del carrer Caracas i la plaça Mossèn Joan Cortinas han estat algunes de les intervencions principals del Pla de Barris. Els projectes educatius i culturals han tingut també una
rellevància especial en aquesta estratègia per dotar el barri del Bon Pastor de majors oportunitats en aquests àmbits. En aquest sentit, salvaguardar la memòria històrica local és també una de les línies d’actuació del Pla de Barris. En aquest àmbit, un dels projectes més rellevants ha estat la museïtzació d’una illa d’habitatges de les Cases Barates del Bon Pastor, que es converteix en un nou equipament per al barri.

Des del Pla de barris també s’ha treballat en l’acompanyament al reallotjament del veïnat de les Cases Barates en els nous edificis creats per l’IMHAB. Aquest programa garanteix que el canvi de la vida en cases a pisos sigui el menys traumàtic possible, establint mecanismes de foment de la convivència, reforçant els vincles entre el veïnat dels nous edificis i assessorant per a un major confort de les famílies. Des d’aquest programa s’ha contribuït a la diversificació de les memòries a nivell comunitari recollint històries de vida de dones del barri en el seu àmbit laboral.

La intervenció de museificació de les cases barates ha tingut un cost de 2.650.000 € (2.500.000 € aportats pel Pla de Barris i 150.000 € pel Districte de Sant Andreu).

 

Trobareu el dossier de premsa, aquí.

 

Trobareu imatges i vídeos que formen part de l’exposició, aquí.

Podeu descarregar més imatges del projecte expositiu aquí (ZIP).





Paraules clau

cases barates/ Les Cases Barates del Bon Pastor - MUHBA Bon Pastor/