El Park Güell consolida l’aposta pel turisme sostenible i els usos veïnals : Servei de Premsa

El Park Güell consolida l’aposta pel turisme sostenible i els usos veïnals

23/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Durant el 2022, van visitar el recinte un total de 4,65 milions de persones, xifra que suposa una reducció a quasi la meitat del nombre de visitants que rebia el Park Güell abans de la pandèmia, que ascendia a 9 milions

D’aquesta xifra més de 450.000 van ser veïns i veïnes que van accedir al parc de manera gratuïta. Aquesta dada situa el Park Güell com l’equipament municipal de pagament de la ciutat amb més accessos gratuïts. La majoria de ciutadans que accedeixen al parc son veïns i veïnes dels barris dels entorns

El Pla estratègic del Park Güell ha permès impulsar noves actuacions destinades a millorar el recinte i els entorns, augmentar l’oferta cultural i preservar el seu patrimoni arquitectònic i natural. En aquest sentit, està previst invertir fins al 2026 més de 16ME € de retorn social

Un total de 4,65 milions de persones van visitar el Park Güell durant el 2022, el que suposa la reducció quasi a la meitat de visitants que rebia el recinte abans de la pandèmia, que era aproximadament de 9 milions de persones. Un total de 4,2 milions van ser visitants de pagament i la resta són 450.245 veïns i veïnes van accedir de manera gratuïta al recinte. Es tracta de la xifra més alta de visitants gratuïts des de que es va implementar l’accés regulat i situa al Park Güell com el primer equipament de pagament amb més visites gratuïtes de la ciutat.

En aquest període també s’han impulsat noves actuacions destinades a millorar el recinte, els entorns i la mobilitat i per preservar el seu patrimoni arquitectònic i natural i està previst invertir fins al 2026 més de 16ME € de retorn social. Algunes de les actuacions previstes als entorns son l’adquisició de l’edifici de la seu de l’associació veïnal i cultural La Miranda, el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Portell, la construcció del nou parc Font del Carbó i les urbanitzacions del Torrent del Remei, entre d’altres.

Per tal de millorar el recinte també està en marxa l’execució del Pla Director de conservació i manteniment i del Pla director d’infraestructures i serveis per a la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del parc, que aportarà més i millors infraestructures com la renovació de l’enllumenat per un de més eficient que cobreixi zones fins ara poc il·luminades, tot seguint les propostes recollides pel veïnat i sense perjudicar la biodiversitat del parc.

S’ha apostat igualment per l’increment del seu ús social amb l’impuls d’iniciatives per consolidar l’espai com un recinte cultural per a entitats i escoles dels barris de l’entorn i amb la posada en marxa d’un nou discurs museogràfic, entre d’altres actuacions. En aquesta línia, durant el 2022 es van organitzar més d’una vintena d’activitats culturals temàtiques en les quals hi van participar prop de 8.000 persones, el que suposa un increment de més del 50% respecte anys anteriors.

Aquestes accions s’emmarquen en el Pla Estratègic del Park Güell, que tindrà continuïtat fins a l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de mort d’Antoni Gaudí i de l’inici de l’obertura del parc com a recinte públic.

 

 

Consolidació de les franges d’accés exclusives per a veïns i veïnes

A partir de la reobertura del parc després del seu tancament per la pandèmia, l’estiu de 2020, es van aplicar mesures per limitar la capacitat de càrrega del recinte, es va ampliar la superfície regulada i es van establir franges d’accés exclusives per a veïns i veïnes, la “Bon dia Barcelona” i la “Bon vespre Barcelona”. L’horari d’obertura de les portes del Park és a les 7 h del matí, i és a partir d’aquesta hora i fins a les 9:30 h, quan comença la franja “Bon dia Barcelona”. L’horari de visitants finalitza a les 20 h, i és quan es dóna inici a la franja “Bon vespre Barcelona”, un espai de temps fins a les 22h.

Durant el 2022, un total de 151.865 ciutadans i ciutadanes van accedir a la franja del matí “Bon dia Barcelona” i 76.917 van accedir a la franja “Bon vespre Barcelona”. La majoria de persones que van accedir en aquestes franges van ser veïns i veïnes dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó i van ser habitualment tenidors de gossos, persones que volien passejar, practicar esport o creuar d’un barri a l’altre i joves que van a l’escola. Aquests usuaris i usuàries han fet una valoració del Park Güell de 8,25 sobre 10 i valoren sobretot la natura i els seus espais verds.

Aquests accessos gratuïts al Park Güell se gestionen a partir del registre Gaudir Més, que s’ha reforçat i ja ha arribat a les 155.000 inscripcions, i a partir del carnet d’accés per als veïns i veïnes dels barris de La Salut, Vallcarca, El Coll, Carmel, Can Baró i Baix Guinardó. Actualment hi ha més de 75.000 carnets actius. També s’hi pot accedir de franc amb el carnet exclusiu per a les escoles dels entorns.





Paraules clau

Antoni Gaudí/ Baix Guinardó/ Can Baró/ Carmel/ El Coll/ La Salut/ park güell/ Pla Estratègic del Park Güell/ Vallcarca/