Barcelona guanya en els darrers quatre anys 53 noves hectàrees de verd a tota la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona guanya en els darrers quatre anys 53 noves hectàrees de verd a tota la ciutat

26/03/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Algunes de les actuacions més destacades que s’estan duent a terme són el Parc Central de la Marina del Prat Vermell, al jardí de la Colònia Castells o als entorns de La Sagrera

L’impuls del verd ha suposat l’augment en més de 220 persones de la plantilla de jardiners i jardineres de la ciutat. Actualment treballen en tasques de manteniment dels espais verds més de 600 persones

Aquest augment del verd s’ha fet en clau de proximitat i compleix amb els objectius del Pla Natura, el full de ruta que aposta per una gestió ecològica del verd perquè sigui més divers i abundant i per la naturalització per tal de fomentar i preservar la biodiversitat a la ciutat

El Jardins de Pla i Armengol acullen la Festa de la Primavera aquest diumenge 26 de març amb activitats per a tothom, mentre que el 22 de març va tenir lloc la festa de la primavera escolar on l’alumnat de diferents centres educatius va participar en una activitat educativa amb el personal de Parcs i Jardins

Des de 2019, Barcelona ha sumat un total de 53 noves hectàrees de verd, de les quals 44,6 ja estan a disposició de la ciutadania i la resta ho faran properament quan finalitzin les actuacions que actualment hi ha en marxa. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha reforçat el compromís d’augmentar 1m2 de verd per habitant fins al 2030 amb l’objectiu d’oferir més ombra i confort tèrmic en situacions de calor, cada vegada més freqüents i més intenses.

 

 

A banda, cal tenir en compte la funció del verd a les ciutats, que hi juga un paper clau per esmorteir la contaminació i la contribució que fa, a nivell global, en la lluita contra el canvi climàtic. Aquest increment del verd a Barcelona s’ha fet en clau de proximitat i de connectivitat per afavorir a la vegada l’augment de la biodiversitat.

En total s’han impulsat prop de 500 actuacions. Algunes de les més destacades són, entre moltes altres, la de La Marina del Prat Vermell (2,8 hectàrees), Colònia Castells (0,9 hectàrees), Eixos Verds (0,9 hectàrees), Pi i Margall (0,36 hectàrees), La Sagrera (1,3 hectàrees), La Meridiana (0,28 hectàrees), Pont de Sant Martí (1,8 hectàrees), la plaça de la Primavera (0,98 hectàrees), el parc d’Antoni Santiburcio (0,88 hectàrees), el parc de l’Aqüeducte (0,82 hectàrees), l’avinguda Meridiana (0,58 hectàrees), els jardins dels Rasos de Peguera (0,23 hectàrees), els interiors d’illa de l’Antic Cinema Niza (0,20 hectàrees) i de l’Antic Cinema Novedades (0,10 hectàrees).

A més, com a actuacions de rehabilitació integral realitzades els últims anys cal ressaltar la de la Plaça d’Armes del Parc de la Ciutadella, el Parc de l’Oreneta i el Roserar de Cervantes; així com les que s’estan duent a terme actualment a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, el Palau del Marquès d’Alfarràs.

Des de l’Ajuntament de Barcelona també s’ha impulsat una plantació massiva de 8.000 arbres amb l’objectiu de reduir el nombre d’escocells buits a la ciutat i, des del 2019, prop d’un centenar d’arbres han passat a ser protegits i s’han incorporat al Catàleg d’arbres d’interès local de Barcelona. La inclusió en aquest catàleg n’assegura la conservació i les condicions de desenvolupament i en cap cas es poden eliminar els exemplars. La ciutat compta en l’actualitat amb 1.350 exemplars protegits d’un total de 199 catalogacions.

L’impuls del verd ha suposat l’augment en més de 220 persones de la plantilla de jardiners i jardineres de la ciutat per part de Parcs i Jardins de Barcelona. Actualment treballen en tasques de manteniment dels espais verds més de 600 persones.

 

Nou model de gestió del verd que afavoreix la naturalització dels espais verds

Totes aquestes actuacions s’emmarquen també en el desplegament a Barcelona d’una gestió ecològica del verd i de la naturalització de zones concretes per fomentar i preservar la biodiversitat a la ciutat; per impulsar l’ús sostenible dels recursos; la protecció del patrimoni natural i del medi ambient i la salut de la ciutadania.

Aquesta naturalització consisteix en la transformació dels espais amb una gestió que afavoreixi els processos ecològics i l’entrada espontània de flora i fauna, sense perdre la qualitat estètica i orientant-los al benefici social i de conservació de la biodiversitat.

En aquesta línia, la ciutat ha fet una aposta per impulsar nous refugis de biodiversitat, és a dir, espais amb una vegetació naturalitzada amb més diversitat de verd, més abundància i que afavoreix la biodiversitat i la fauna. Es tracta d’una nova eina per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna en parcs i jardins i son espais molt importants en entorns urbans, especialment en ciutats denses com Barcelona.

Actualment, hi ha refugis al Parc de Diagonal Mar, al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit, a la Fàbrica de Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. Ens aquests espais s’apliquen mesures específiques de protecció de la flora com a hàbitat indispensable per a la fauna que hi viu, bé siguin llacs, basses o altres espais naturals.

A més, per a la transformació de la gespa tradicional dels parcs en prats urbans, en herbassar o prat de flor, s’ha reduït la freqüència de sega amb la voluntat que aquests espais guanyin metres quadrats de superfície disminuint-ne de gespa tradicional. Actualment el 21% de les superfícies herbàcies ja són prats o herbassars. També, per afavorir la naturalització dels espais verds, es du a terme el desherbatge selectiu i una gestió integral de plagues i malures.

Totes aquestes actuacions compleixen amb els objectius establerts en el Pla Natura 2021-2030. Es tracta del full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat. I ho fa amb tres eixos prioritaris:

 

Torna la festa de la Primavera en el marc del programa Mans al Verd

Relacionat amb el tercer eix d’aquest pla, aquest diumenge 26 de març els Jardins de Pla i Armengol acullen la Festa de la Primavera que enguany convida als veïns i veïnes de la ciutat a apropar-se al verd des del respecte pel medi ambient i amb una lectura de l’estalvi d’aigua en el període de sequera en el què ens trobem. La festa de la primavera està farcida de tallers, activitats i visites guiades que et permetran conèixer els parcs i fer una nova mirada sobre les plantes i els animals que hi podem trobar. També es podrà veure com es treballa des de Parcs i Jardins per mantenir el verd de la ciutat i com fem front a la sequera als parcs.

 

 

El passat dimecres 22 de març també va tenir lloc la festa de la primavera escolar, on l’alumnat de diferents escoles va participar en una activitat educativa.

Al voltant de 1.500 infants van conèixer els beneficis ecològics i socials dels espais verds i la natura urbana i el personal de Parcs i jardins va explicar les tasques de manteniment que realitzen i les eines que utilitzen per tenir cura dels espais. Aquest any no es va fer la tradicional plantada, per tal de donar compliment al decret de sequera. Els espais on es va realitzar l’activitat van ser el Parc de la Barceloneta (Ciutat Vella); Parc de l’Estació del Nord (Eixample); Parc de l’Espanya Industrial (Sants-Montjuïc); Parc de Cervantes (Les Corts); Parc de Joan Reventós (Sarrià-Sant Gervasi); Park Güell (Gràcia); Jardins del Dr. Pla i Armengol (Horta-Guinardó); Parc del Turó de la Peira (Nou Barris); Parc de la Pegaso (Sant Andreu) i Parc de Diagonal Mar (Sant Martí).

La festa de la Primavera s’emmarca dins de la iniciativa Mans al Verd que aposta des del 2020 per la participació de la ciutadania en la cura dels espais verds de la ciutat.





Paraules clau

53 noves hectàrees de verd/ festa de la primavera/ Mans al Verd/