L’Ajuntament aposta per una cooperació per a la justícia global més feminista i centrada en els drets humans : Servei de Premsa

L’Ajuntament aposta per una cooperació per a la justícia global més feminista i centrada en els drets humans

31/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026 és el full de ruta de la política municipal de cooperació per als propers 4 anys

 La seva finalitat és fomentar la justícia global tot impulsant una agenda de cooperació amb un enfocament municipalista i democràtic, feminista, sostenible i centrat en els drets humans

Com a novetat, Kíiv se suma a la resta de zones prioritàries d’intervenció

 L’Ajuntament manté el compromís del 0,7% dels ingressos propis per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui al Consell plenari el ‘Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026’, un document que dona continuïtat a l’anterior pla i marca la política municipal de cooperació en els propers 4 anys, tant pel que fa als suports del consistori a la comunitat d’agents de la justícia global, com a l’operativa de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.

La proposta del nou Pla Director s’ha elaborat a partir de l’avaluació del Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021, establint un procés participatiu amb espais de reflexió i debat entre els diferents agents que hi han participat en la seva implementació. Aquest nou full de ruta vol aprofundir en la nova missió de la cooperació internacional i en la justícia global, alhora que cercar una millora en l’operativa estratègica del mateix.

El nou Pla consolida el model d’una cooperació per a la justícia global, amb un enfocament municipalista i democràtic, feminista, sostenible i centrat en els drets humans, de banda ampla i orientada cap a una major coherència del conjunt de les polítiques públiques. Per tant, el document s’estructura en 5 eixos que contribueixen a la justícia global: dret a la ciutat i la governança democràtica; cooperació feminista, cooperació basada en drets humans, cooperació de banda ampla, i coherència de polítiques.

 

 

Una de les novetats del nou full de ruta és un desplegament més efectiu de la cooperació feminista  i de respecte dels drets humans en totes les polítiques municipals. La perspectiva feminista estarà present en el diàleg amb les ciutats prioritàries en la identificació de processos de cooperació directa així com en les actuacions d’educació per a la justícia global a Barcelona i en els espais de participació i incidència en l’àmbit internacional. Pel que fa a la perspectiva basada en els drets humans, abordarà especialment  temes relacionats amb la protecció dels drets de la infància, la promoció de la sostenibilitat ambiental i de la justícia ecològica i climàtica, el reconeixement dels drets dels pobles i l’aplicació d’una mirada antiracista i decolonial a la política pública de cooperació.

Pel que fa a les prioritats geogràfiques es mantenen les que ja s’estan treballant, on l’objectiu principal continuarà sent la resolució de les problemàtiques urbanes de cada zona. Com a novetat, a les 14 ciutats prioritàries de les regions – Mediterrània i Orient Mitjà; l’Àfrica al sud del Sàhara; Mèxic, Centre Amèrica i el Carib; i Amèrica del Sud- se li suma una nova ciutat: Kíiv. Aquesta dona resposta a les diferents iniciatives humanitàries que articula l’Ajuntament davant una crisi humanitària greu en zones de conflicte. A més, també es prioritzarà el suport a pobles sense estat, com el palestí, sahrauí, kurd i pobles indígenes, que estan en situació de vulneració del dret i persecució per motius polítics, així com les diàspores.

Per la seva banda,  es preveu un nou desplegament intern per millorar i promoure les relacions  municipals basades en la col·laboració, la complementarietat i la confluència amb altres agendes i actors respecte les necessitats de la ciutat en relació amb la justícia global. En concret, es reforçaran les aliances amb altres ciutats i es participarà de manera més activa en xarxes internacionals per promoure una Barcelona més activa i influent en el sistema global de presa de decisions. Alhora, es manté el suport de l’Ajuntament a les ONG i moviments socials, fomentant el diàleg per millorar i fer més efectiva una política de cooperació de la ciutat. També es posarà més èmfasi en les petites i mitjanes empreses que integren l’economia cooperativa, social i solidària de la ciutat, i es promourà una major presència de les organitzacions sindicals en el desplegament de la política de cooperació de l’Ajuntament. A més, es donarà protagonisme a les universitats, centres de recerca i educatius per la seva funció de generadors de coneixement. Per últim, també es recull el suport a projectes liderats per associacions de la ciutat d’origen divers.

Respecte als recursos econòmics, l’Ajuntament de Barcelona va aconseguir l’any 2015 el 0,7% dels recursos propis per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament i mantindrà aquest compromís durant tot el període de vigència del nou Pla Director.

Per finalitzar, com a novetat, el Pla Director inclou un annex on correlaciona els seus objectius amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Més informació sobre l’avaluació del Pla Director 2018-2021 i el procés d’elaboració del nou Pla aquí.





Paraules clau

cooperació/ drets humans/ feminisme/ Justícia Global/