Barcelona avança en la lluita contra la soledat no desitjada : Servei de Premsa

Barcelona avança en la lluita contra la soledat no desitjada

02/04/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Pla d’Accions 2020-2024 ha arribat al seu equador d’implementació sumant un total de 88 accions, de les quals el 91% han arrencat amb normalitat o han finalitzat assolint un grau d’execució de més del 67%

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera: “estem treballant perquè aquesta sigui la primera i, a la vegada, l’última estratègia contra la soledat. En el 2030 Barcelona ja hauria de disposar d’una política pública de socialització consolidada.”

Destaquen la celebració de les primeres Jornades Internacionals sobre la Soledat, la creació del joc de cartes Antídots o les guies per a prevenir, detectar i acompanyar a joves i persones grans en situacions de soledat

La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme que, a més, s’ha vist incrementada arran de la Covid-19. Tot i que encara persisteix l’estereotip que la soledat només la pateixen les persones grans, les dades de 2020 i 2022 de l’enquesta municipal Òmnibus indiquen que, en els darrers dos anys, el sentiment de soledat no desitjada ha disminuït entre la població més gran de 65 anys, mentre que ha augmentat pràcticament en la resta de franges d’edat. Concretament, el 9% de joves de 16 a 24 anys, i el 7,4% de joves de 25 a 34 anys diuen que se senten sols/es sovint o molt sovint. Entre la població de 35 a 64 anys, el sentiment de soledat està al voltant del 3%, i el 2,1% de les persones més grans de 65 anys diuen que se senten soles sovint o molt sovint.

Sota aquesta premissa, l’Ajuntament de Barcelona va engegar l’any 2020, l’Estratègia municipal contra la soledat, un document de llarg recorregut per contribuir a pal·liar la soledat no desitjada al llarg de tot el cicle de vida de la ciutadania de Barcelona. Amb l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i vetllar pel benestar de tots i totes, l’estratègia s’acompanya d’un primer Pla d’Accions 2020-2024 format per un total de 71 iniciatives inicials (que s’han incrementat fins a arribar a 88), un document viu i dinàmic i amb capacitat d’adaptació que tindrà continuïtat en el Pla d’Accions 2025-2030.

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, des de l’Ajuntament de Barcelona “s’està treballant perquè aquesta sigui la primera i, a la vegada, l’última estratègia contra la soledat. En el 2030 Barcelona ja hauria de disposar d’una política pública de socialització consolidada.”

El Pla d’Accions 2020-2024 ha arribat durant l’any 2022 a l’equador de la seva implementació. A les 71 actuacions inicials planificades, s’hi han incorporat 19 de noves i només 2 no s’han pogut executar, per tant, el pla compta amb un total de 88 accions. D’aquestes, 42 accions han finalitzat, 39 es troben en execució, i únicament 7 estan pendents de començar.

De les 4 grans línies estratègiques en què es vertebra l’Estratègia municipal contra la soledat,  la reestructuració dels àmbits i espais comunitaris de la ciutat per afrontar les situacions de soledat, i la sensibilització i generació de coneixement sobre la soledat, són les que han assolit un major grau d’execució, amb un 75% i 73% respectivament.  En global, les dades constaten que més del 91% de les accions han arrencat amb normalitat o han finalitzat, amb un grau d’execució del 67%.

Aquestes primeres dades relatives a l’evolució de l’estratègia i al pla d’accions demostren el compromís del consistori i el bon camí de les polítiques municipals per pal·liar la soledat no desitjada. Pel que fa a les línies de treball més destacades durant aquests dos anys d’execució destaquen les relacionades amb la sensibilització sobre el sentiment de soledat i el desplegament de recursos i serveis per prevenir, detectar i atendre les situacions de soledat.

Un dels actes més destacats de l’any 2022 ha estat la celebració de les primeres Jornades Internacionals sobre la soledat a Barcelona, on van participar un total de 23 experts i expertes mundials en la matèria davant gairebé 800 assistents. La trobada va esdevenir un espai referent per fomentar i compartir debat, experiències i polítiques al voltant de la soledat no desitjada.

 

 

També és important destacar la campanya de sensibilització “Contra la soledat, reconnectem” que va omplir durant el mes de juliol tota la ciutat de Barcelona i les xarxes socials de missatges per desestigmatitzar i sensibilitzar sobre la soledat en qualsevol franja d’edat. En paral·lel a la campanya, durant un dia es va instal·lar un test d’autodiagnosi de soledat a la plaça Universitat on van participar més de 250 persones.

 

 

En aquest sentit, la web “Barcelona contra la soledat” s’ha convertit en un espai de referència en la matèria, amb més de 25.500 visites des que està en funcionament. A més, també s’han presentat els llibres “Les soledats. Reflexions, causes i efectes” i “15 miradas a la soledad”, dues lectures on es comparteixen experiències i estratègies i on  s’ajuda a reflexionar sobre el sentiment de soledat.

Pel que fa als recursos i serveis que s’han desplegat per prevenir, detectar i atendre les situacions de soledat destaca la creació del joc de cartes Antídots, un joc intergeneracional per abordar situacions de soledat, generar respostes solidàries i plantejar alternatives creadores i imaginatives.   

 

 

A més, s’ha editat la “Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat”, un document que dota d’eines i recursos als i les professionals que treballen amb el jovent per tal de detectar i gestionar el sentiment de soledat en el col·lectiu. Properament també es publicarà la guia per als equips de professionals que treballen amb persones grans.

Respecte a aquest últim col·lectiu, també s’ha llençat l’aplicació BCN+65, la qual ha arribat a gairebé 6.000 usuaris habituals en només tres mesos en funcionament. Aquesta aplicació pretén arribar a totes les persones grans i oferir-los tots aquells serveis i recursos de Barcelona que siguin del seu interès, de manera que la informació no quedi dispersa entre diferents webs i sigui de fàcil accés. Alhora també integra el servei VinclesBCN, que amb més de 3.000 persones usuàries, lluita contra la soledat no desitjada reforçant les relacions socials a través de les noves tecnologies.

 

Els districtes també se sumen a la lluita contra la soledat no desitjada

Un dels aspectes bàsics en la prevenció de la soledat és la promoció de les relacions socials, per aquest motiu és indispensable aterrar la mirada als diferents barris de la ciutat, que és on principalment es generen els vincles socials. En aquest sentit, són tres els districtes de la ciutat (Les Corts, Nou Barris i Gràcia) els primers a desenvolupar un pla d’accions per pal·liar la soledat no desitjada als seus barris; als que en breu s’hi sumarà també el districte de Sant Andreu.

Al districte de Les Corts s’ha habilitat un punt d’atenció  a la soledat de les persones grans al Centre Cívic Pere Quart. També es van portar a terme diferents accions durant la Festa Major 2022, com un concert musical o samarretes per posar imatge a la lluita. Per la seva banda, Nou Barris va acollir la jornada ‘Soledat no volguda de les persones amb discapacitat’, on van assistir gairebé 100 persones. Pel que fa a Gràcia, ja han començat a fer accions d’informació, formació i sensibilització sobre la soledat no desitjada per a professionals, equipaments, serveis i entitats del districte.

 

Vídeo relacionat

 





Paraules clau

Pla d’Accions 2020-2024/ soledat/