La Mercè 2023 porta a Barcelona tota la vitalitat de l’escena musical, les arts de carrer i la cultura popular, amb una extensa programació gratuïta i per a tots els públics : Servei de Premsa

La Mercè 2023 porta a Barcelona tota la vitalitat de l’escena musical, les arts de carrer i la cultura popular, amb una extensa programació gratuïta i per a tots els públics

12/09/2023



Temps estimat de lectura: 10 minuts

La música en tots els seus gèneres i estils, la cultura popular i les arts de carrer tornaran a ser protagonistes de la programació de les festes de La Mercè de Barcelona, que tindran lloc del 22 al 25 de setembre. L’inici oficial de les festes el marcarà el pregó de l’escriptora Najat el Hachmi, el divendres 22 a les 19 hores al Saló de Cent. Serà el punt de partida de quatre dies intensos, en què tota la ciutat tindrà l’oportunitat de viure la festa. La diversitat de la programació, multidisciplinar, sensible als diferents gustos i tendències i amb accés lliure, està pensada des d’una mirada diversa, per arribar a tots els públics.

 

 

 

Kíiv, ciutat convidada de La Mercè 2023

Amb l’inici de la guerra a Ucraïna, i per acord unànime de tots els grups municipals, Barcelona va acordar que la capital del país envaït, Kíiv, seria la ciutat convidada de La Mercè 2023. En agraïment a aquest acte de reconeixement i distinció, les autoritats de Kíiv van decidir fer un regal a la ciutat i enfortir encara més els vincles que les agermanen. El regal ha pres forma de gegants, amb dues figures que representen els prínceps de Kíiv, Olga i Volodymyr, que s’han construït expressament en els últims mesos a Catalunya i que seran presentats just a l’inici de les festes, la tarda del divendres 22, quan l’alcalde de Kíiv, Vitali Klichkó, en farà entrega oficial a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. La parella de gegants debutarà al Toc d’Inici i passejaran com a convidats a la Cavalcada de la Mercè, al costat del bestiari i les figures de la ciutat.

A banda d’aquest regal, la petjada cultural de la ciutat de Kíiv serà present en les diferents ramificacions del programa de La Mercè en forma de concerts, exposicions, espectacles de dansa i circ.

El grup Kyiv Academic Theater of Ukrainian Folklore Berehynia mostrarà els balls tradicionals ucraïnesos tant al Mercè Arts de Carrer com, l’últim migdia de les festes, a la plaça de Sant Jaume. El Parc de l’Estació del Nord exposarà obres de l’artista ucraïnesa Maria Primatxenko (1909-1997), autora autodidacta d’art tradicional que va treballar tant la pintura com el brodat i la ceràmica. També estarà representada l’escena més contempoània i feminista de la ciutat de Kíiv amb presència de l’Alina Sokuslka i Apache Crew. Maryana Klochko, el quartet DakhaBrakha i molts altres artistes arribats d’Ucraïna conviuran amb l’escuderia d’artistes ucraïnesos residents a Barcelona que s’aplegaran al Palauet Albéniz a l’Ucraïna Fest.

Una altra mostra de la creativitat ucraïnesa serà la mostra de cinema i vídeo que s’oferirà a l’antiga seu de l’editorial Gustau Gili els dos últims dies de la festa major, en una col·laboració entre La Mercè i els equips de la biennal d’art Manifesta 15, que tindrà lloc l’any vinent a Barcelona. El cicle ha estat comissariat per Tatiana Kochubinska, especialista en art ucraïnès, i Oleksandr Teliuk, cap de l’arxiu de l’Oeksandr Dovzhenko National Center (arxiu cinematogràfic estatal d’Ucraïna i centre cultural de Kíiv). Entre d’altres produccions, es projectaran el curtmetratge documental Chernobyl 22, dirigit per Oleksly Radynski, que uneix dos elements tràgics de la història de la central de Chernóbil, el desastre nuclear i l’ocupació per part de les tropes russes del 2022, a l’inici de l’actual guerra, i el film experimental The eleventh year (1928), dirigit per Dziga Vertov i filmat per la càmera del seu germà Mikhail Kaufman. Totes les pel·lícules s’emeten en versió original subtitulada en català.

 

La cultura popular, l’essència de la festa

Amb els gegants de Kíiv com a convidats d’honor, la cultura popular tornarà a recordar les arrels més tradicionals de la festa. Un cop acabat el pregó, els Ministrils del Camí Ral encetaran la festa major amb el Toc d’inici. Hi haurà desfilades de gegants, cercaviles tradicionals, matinades de grallers i de bastoners, ballades de sardanes, tabalades, cantades d’havaneres…

Com cada any, tota aquesta allau de manifestacions de cultura popular tindrà alguns moments especialment destacats. Les exhibicions castellers, dissabte al matí amb els Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls, i el diumenge al matí. També el dissabte, però per la tarda, serà el gran moment de la festa del foc, que com l’any passat torna al Passeig de Gràcia, escenari primer del Correfoc infantil i l’obertura de la Porta de l’infern per als més grans quan es faci fosc. El tercer punt àlgid de la cultura popular a La Mercè és el Piromusical, la nit del dilluns 25, que aquest any commemorarà el 30è aniversari del Festival Sònar.

Juntament amb la Plaça de Sant Jaume i el Passeig de Gràcia, altres grans escenaris de la cultura popular de La Mercè 2023 seran l’Avinguda de la Catedral, on entre altres cites hi haurà el tradicional concert dels cors de Clavé (dilluns 25), el Born CCCM, amb l’exposició de dracs i bèsties de foc, la plaça i basílica de La Mercè, on destaca el concert de la Cobla Sant Jordi i Ciutat de Barcelona, La Rambla i els carrers de Ciutat Vella pels quals desfilarà la Xambanga, i el Palau de la Virreina, amb l’exposició de Gegants.

 

El Mercè Arts de Carrer: tota la riquesa dels espectacles a l’aire lliure, amb més de 300 actuacions

El MAC és un esdeveniment amb entitat pròpia dintre del programa de la Mercè, i un espai de referència en l’àmbit de les arts de carrer. La programació d’enguany inclou 61 espectacles, dels que s’oferiran més de 300 funcions, amb una mostra representativa del millor del gènere a càrrec d’artistes nacionals i internacionals. Circ, danses urbanes, teatre, humor…la graella recull la multidisciplinarietat de les arts de carrer, amb propostes per a tot tipus de públics.

El festival torna amb l’ambició de sempre i algunes novetats. L’epicentre del MAC es desplaça del Parc de la Ciutadella al Parc de l’Estació del Nord, amb diferents escenaris i programació continuada al llarg de tot el dia. Un altre espai nou és l’Oasi MAC, una zona acotada a l’àrea peatonal de Consell de Cent on els artistes sortiran a l’encontre dels vianants per oferir-los les seves creacions a peu de carrer.

El Palauet Albéniz, el Castell de Montjuïc amb la seva tradicional proposta d’espectacles de circ, el Parc de l’Aqüeducte, programat per Pallassos Sense Fronteres, i el Parc de Joan Miró, per als públics més menuts i amb zones i activitats especialment pensades per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista, són altres espais habituals que repeteixen en aquesta edició del MAC. La direcció artística del festival és coral, distribuïda entre diferents professionals (Marta Almirall, Sergi Ots, Tortell Poltrona i Jordi Kerol) que es reparteixen la programació dels diferents espais.

Les festes de la Mercè se sumen a la commemoració de l’Any Picasso, en record del 50è aniversari de la mort de l’artista, amb un doble intervenció. Per un costat, es recupera la desfilada de la Comparsa Visca Picasso, un conjunt de vuit figures que representen elements coneguts de la carrera artística del pintor. I en segon lloc, amb la recreació de la casa de la Plaça de La Mercè on l’artista va viure durant nou anys, des de poc abans de fer-ne 14 fins la seva marxa a París.

 

Totes les Mercè Arts de Carrer

BAM, Acció Cultura Viva i Música Mercè presentaran del 22 al 25 de setembre la millor música de l’escena local, nacional i internacional. Com sempre, la festa major de Barcelona brinda una oportunitat immillorable perquè la ciutadania s’acosti i descobreixi les propostes i les tendències artístiques de tots els gèneres del moment i la feina que fan els diferents col·lectius culturals, sobretot locals.

Més d’un centenar d’artistes i grups, principalment catalans, però també procedents d’altres latituds, ompliran els espais del BAM, festival Acció Cultura Viva i Música Mercè, amb concerts a l’espai públic i de lliure accés. Enguany es programen concerts a setze espais entre els que en destaquen alguns d’emblemàtics que repeteixen com a escenaris de la Mercè, com el Teatre Grec, la Rambla del Raval, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o l’Avinguda de la Catedral, es mantenen espais com l’escenari a la platja de Bogatell, el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Plaça Major de Nou Barris o la Nau Bostik, s’estrenen espais com la Plaça de Can Fabra, el Passeig dels Til·lers i l’escenari del carrer Menéndez y Pelayo i es recupera un escenari clàssic com és la Plaça Reial, en motiu del 30è aniversari del BAM.

La programació musical de la Mercè aposta un any més pel talent local més emergent, amb apostes on les protagonistes són les escoles superiors de música de la ciutat, però també amb projectes destinats a noves propostes musicals com el Sona 9 i el Brot. Música Mercè presenta una cinquantena de propostes festives, diverses i per a tots els públics de fins a onze països a espais nous com el Passeig dels Til·lers i el carrer carrer Menéndez y Pelayo i a altres de ja clàssics com el Teatre Grec, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, la platja de Bogatell, l’Avinguda de la Catedral i la Plaça Major de Nou Barris. La directora artística Gisela Sais firma una programació paritària amb actuacions destacades com l’espectacle Mil veus per a Víctor Jara, un concert de commemoració dels 50 anys del cop d’estat a Xile que combinarà texts amb cançons de mans de joves artistes catalanes i xilenes. També destaquen altres propostes com Pongo d’Angola, Ile de Puerto Rico o Bala Desejo de Brasil i propostes més locals com Rumba All Stars, Anna Colom amb Ángeles Toledano o Marina Herlop.

Fa set anys que la Plaça Major de Nou Barris es transforma en un gran auditori de música simfònica. Enguany tornarà a acollir les propostes de la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya o Vozes, el projecte de cors i orquestres simfòniques infantils i juvenils per a la integració i la cohesió social, que enguany col·labora amb la cantant i saxofonista Eva Fernández per retre tribut a Wayne Shorter. Com a novetat, diumenge i dilluns s’amplia el seu horari per acollir dos nous concerts a l’hora del vermut amb música d’influència llatinoamericana. A tots els escenaris de la programació de Música Mercè hi haurà actuacions de propostes ucraïneses. Kíiv, la ciutat convidada d’aquesta edició de la festa major de Barcelona, ha inspirat concerts d’artistes com DakhaBrakha, Maryana Klochko, Daria Kolomiec, Poly Chain i Alyona Alyona.

En la seva 30a edició, la direcció artística del BAM, capitanejada per la cooperativa L’Afluent, planteja una quarantena d’artistes i col·lectius que continuen essent clau per entendre l’escena musical actual menys convencional. Una programació vertebrada, sobretot, per sis conceptes: la tradició revisitada; la música de club i la col·lectivitat; l’autogestió; l’avantguarda i l’experimentació; el nou pop urbà, i l’emergència. Passaran pels escenaris del BAM artistes tan diverses com Baiuca, Mushkaa, EU.CLIDES, The Notwist, Remei de Ca la Fresca o Queen Asher & Rehema Tajiri. L’Acció Cultura Viva arriba a la seva setena edició amb una programació configurada a partir de la convocatòria oberta a la que hi van optar més de 600 propostes. Durant tres dies, també hi haurà un espai amb activitats i tallers participatius, una tertúlia sobre models de festivals musicals, la Fira del Disc Independent, diversos espais gastronòmics, programes de ràdio i molt més. L’Acció Cultura Viva vol ser un espai amable per a totes les veïnes i veïns de la ciutat i pels artistes i totes les persones que s’han involucrat en la seva organització i el fan possible.

 

Una festa per gaudir-la amb tots els sentits

El Parc de la Ciutadella, escenari tradicional de La Mercè, tornarà a ser enguany un dels espais de la festa. Hi tindrà lloc la fira Terra i Gust, un espai consagrat a l’alimentació sostenible que combina l’oferta gastronòmica amb la programació de concerts. També a la Ciutadella s’hi celebrarà l’Associa’t, espai de trobada del teixit associatiu i comunitari de la ciutat. Les entitats i associacions de Barcelona ofereixen una programació carregada de cultura popular, activitats lúdiques, jocs i tallers participatius per a totes les edats. Enguany, la Festa de l’Associa’t -un esdeveniment lúdic impulsat per la Direcció de Serveis d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, amb la coordinació de Torre Jussana– es celebrarà en diversos espais:

-Parc de la Ciutadella (23 i 24 de setembre): Més de 50 activitats en diferents espais per compartir la tasca i els valors del teixit associatiu i comunitari de la ciutat.

-Avinguda de la Catedral (25 de setembre): Un matí amb programació musical

-Ràdio Rambles (23 de setembre): 8 hores de ràdio, en directe i a peu de carrer, per donar veu a les entitats que participen en la Festa de l’Associa’t.

 

Reforç del servei de transport

Per tal de facilitar la mobilitat de totes aquelles persones que vulguin gaudir de la festa, les nits de divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 setembre el metro funcionarà de forma ininterrompuda; el dilluns 25, festiu, funcionarà fins a les 12 de la nit. El servei de bus també tindrà un reforç especial durant la festa major. Per tal d’atendre la mobilitat generada per les activitats al Castell de Montjuïc i el Palauet Albéniz, es reforçarà la línia amb 5 autobusos articulats addicionals el dissatge 23, el diumenge 24 i el dilluns 25 de setembre entre les 10.30 h i les 21.00 h.

 

Nota de premsa Mercè 2023 (PDF)

Dossier tradicional Mercè 2023 (PDF)

Dossier Mercè 2023 Programació Musical (PDF)

Dossier MAC 2023 (PDF)

 





Paraules clau

Mercè/ Mercè 2023/