Servei de Premsa
25/11/2024
Barcelona presenta a Europa el compromís per la neutralitat climàtica al 2030
15/09/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El compromís, que ahir va aprovar la Comissió de Govern, s’ha realitzat en el marc de la Missió Europea de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030
- Amb aquest compromís la ciutat ajusta a l’alça els objectius de mitigació i accelera la transició energètica i climàtica
- El text planteja mesures per als sectors clau en la generació de gasos d’efecte hivernacle com el transport, els edificis, la generació d’energia, la gestió dels residus i la infraestructura verda i d’aigua
- L’Ajuntament també treballarà amb el teixit empresarial i social de la ciutat per al compliment dels objectius establerts en el compromís
Barcelona reafirma i fa un pas endavant en el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i aprova l’Acord Climàtic de Ciutat, que incorpora el Compromís de Barcelona cap a la neutralitat climàtica el 2030, el full de ruta de descarbonització de la ciutat. Aquesta és la concreció que fa Barcelona en el marc de la Missió europea de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030. A l’abril de l’any passat la Comissió europea va seleccionar Barcelona com una de les 100 ciutats que participa en aquest projecte europeu que pretén obrir camí perquè totes les ciutats de més de 50.000 habitants siguin climàticament neutres l’any 2050. Barcelona és una de les set ciutats espanyoles que han sigut seleccionades per participar en la Missió, juntament amb Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Valladolid i Vitòria.
La participació a la Missió europea permet accelerar la transició energètica i climàtica de la ciutat, amb la concreció de les mesures municipals a desenvolupar i altres compromisos que s’adquiriran amb el teixit empresarial i social de la ciutat i amb la resta d’administracions.
El document marca les línies per el desplegament i seguiment de les accions per aconseguir la neutralitat climàtica, projectades sobre els sectors clau per al funcionament de la ciutat i que són els principals generadors d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: la mobilitat i el transport, els edificis i l’entorn construït, la generació d’electricitat, els residus i la infraestructura verda i l’aigua.
Pel que fa a l’àmbit del transport hi ha una aposta inequívoca pel transport públic, amb més infraestructura que en millori la competitivitat, posant el focus en la trama interurbana i treballant de la mà amb la resta d’administracions. També aposta per avançar en la renovació de les flotes de vehicles de transport públic amb tecnologies baixes en carboni. D’altra banda, es prioritza la transformació de la trama urbana amb criteris de mobilitat sostenible i la millora de l’accessibilitat i el confort dels desplaçaments a peu, a més de consolidar una infraestructura ciclista segura i fomentar les zones park&ride en col·laboració amb la resta d’administracions. Altres eixos de mobilitat que es detallen són l’impuls del vehicle elèctric i l’Estratègia per a la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) 2030.
Pel que fa als edificis, el document incideix en que cal avançar en el coneixement de nous sistemes i solucions constructives per afavorir la protecció davant de les temperatures extremes i en el desenvolupament de noves prescripcions tècniques per aconseguir més confort tèrmic en edificis residencials. A més aposta per promoure noves formes d’edificació, amb nous materials i tecnologies que afavoreixin la descarbonització, en un treball conjunt amb el sector. En aquest àmbit el consistori es compromet en promoure la innovació a través de concursos de projectes i reptes focalitzats en trobar solucions constructives especialment adaptades el clima mediterrani.
L’energia, i especialment la generació d’energia renovable, també juga un paper clau en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per això es fa una aposta per incrementar la infraestructura pública per a la generació i l’ús eficient de l’energia i s’accelera la implantació de generació renovable als edificis municipals. A més, també aposta per millorar els incentius per la instal·lació d’energies renovables per part dels agents privats i afavorir la creació de comunitats energètiques i autoconsums compartits a la ciutat.
En matèria de residus, es reforça la minimització de la generació, aposta per l’estudi de sistemes individualitzats de recollida de residus domèstics i comercials que consolidin la recollida selectiva i apunta a la recerca d’acords amb el sector privat per establir bones pràctiques en la reducció d’envasos i plàstics d’un sol ús.
Augmentar el verd a Barcelona és també un eix essencial d’actuació. S’aposta per augmentar el nombre d’espais verds, corredors verds i adaptar-ne la gestió amb perspectiva de canvi climàtic. A més, també cal aprofitar les cobertes, façanes i espais interiors per col·locar-hi infraestructura verda. D’altra banda, és necessari aprofundir en el coneixement i la innovació de la gestió de l’aigua i avançar en el desenvolupament dels sistemes alternatius d’abastiment
El compromís, que ahir va aprovar la Comissió de govern, ha estat presentat avui a NetZeroCities, el consorci designat per la Comissió Europea per gestionar la Missió de ciutats neutres, com a pas previ a la seva presentació a la Comissió Europea i a l’obtenció del denominat “segell-missió” (“missió label”). El segell missió s’entén com un reconeixement a la qualitat i la viabilitat dels compromisos i plans exposats a l’Acord Climàtic. Aquesta “etiqueta” servirà per aconseguir avantatges en l’accés a finançament provinent de programes de fons europeus (de fet, hi haurà fons específics reservats per a les “ciutats missió”), addicionals als fons Next Generation que financen les accions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquesta etiqueta també transmetrà confiança als inversors privats i a la resta dels grups d’interès interessats en aquest tipus projectes alineats amb la missió.
L’Ajuntament a més es compromet a desenvolupar en el pròxim any una Mesura de Govern de neutralitat climàtica 2030 i a revisar el document periòdicament per augmentar la concreció de les mesures. Els pròxims mesos també es treballarà per formalitzar el màxim d’adhesions amb altres administracions i amb els agents socials i econòmics de la ciutat. La neutralitat climàtica només serà possible d’assolir si tota la societat de la ciutat s’implica i col·labora a fer-ho.
Paraules clauciutats intel·ligents i climàticament neutres/ compromís per la neutralitat climàtica al 2030/ europa/ NetZeroCities/