Barcelona impulsa accions per combatre la soledat no desitjada als barris de Verdum, Trinitat Nova, Prosperitat, el Carmel i Can Baró : Servei de Premsa

Barcelona impulsa accions per combatre la soledat no desitjada als barris de Verdum, Trinitat Nova, Prosperitat, el Carmel i Can Baró

29/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Pla de Barris ha iniciat tot un seguit d’accions per combatre la soledat no desitjada als barris de Verdum, Prosperitat, el Carmel i Can Baró. D’aquesta manera amplia el projecte pilot iniciat el curs passat a la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) i que ha permès rescatar de l’aïllament un total de 25 persones. Aquest projecte s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 i en concret en el Pla d’acció 2020-2024 document que inclou les actuacions concretes per combatre les situacions de soledat no desitjada.

Aquest nou projecte contra la soledat del Pla de Barris, que s’ha iniciat aquest mes d’octubre, arrenca amb la creació d’una taula comunitària interdisciplinària i interdepartamental en cadascun dels territoris a on s’implanta. Una taula formada per tots els agents que poden intervenir o jugar un paper en aquesta lluita i que formen part dels serveis públics:

Aquesta taula comunitària de caràcter territorial es complementarà amb la figura d’una persona tècnica per cada barri -per tant n’hi haurà un total de 5 persones- que serà l’encarregada d’impulsar les diferents accions i activitats concretes amb les persones grans amb les quals es treballarà.

Abans, però, es realitzarà una diagnosi a cadascun dels territoris per detectar les necessitats i per elaborar un programa d’accions concretes i adaptades a aquestes necessitats detectades, així com als interessos i les demandes del grup de persones que atendrà, i que estaran derivades a aquest projecte mitjançant els serveis que formen part de la taula. Pel que fa al nombre de persones que podrà atendre aquest nou projecte, l’objectiu és que se’n puguin beneficiar el màxim de persones que ho necessitin perquè es troben en situació de soledat no desitjada, i en la mesura que els diversos agents socials i la pròpia comunitat siguin capaços de detectar-les i sumar-les al projecte.

 

Una de les grans epidèmies del segle XXI

Barcelona, al igual que la resta de grans ciutats del món, no és aliena a una de les grans epidèmies del segle XXI vinculades al procés de modernitat, al desenvolupament urbà i a l’increment de l’individualisme: la soledat no desitjada.

L’enquesta municipal Òmnibus de 2022, desvetlla les següents dades:

L’estigmatització de la soledat sovint es relaciona de manera negativa amb l’aïllament social (fet objectiu de l’absència de relacions amb altres persones), la qual cosa ha provocat que només es facin visibles els casos més extrems, com ara les persones grans que moren soles.

No obstant això, la majoria de persones se sentiran soles en algun moment de la seva vida, però la capacitat d’afrontar i superar aquesta soledat varia en funció de l’entorn i les relacions socials i de suport de les quals disposa la persona. Quan el sentiment de soledat s’aguditza i perdura al llarg del temps, pot arribar a tenir un gran impacte sobre la persona, però també sobre el conjunt de la societat.

Les evidències assenyalen que, en general, les persones més vulnerables són les que poden patir de forma més acusada el sentiment de soledat, incrementant la situació de risc d’exclusió social que ja viuen.

La soledat es diferencia en base a dos components: la soledat emocional, definida com l’absència d’una relació íntima (parella o millor amic o amiga), i soledat social, relacionada amb l’absència d’una xarxa social àmplia i interessant o atractiva (germans, cosins, amistats, veïns…). En tots dos casos es pot reduir augmentant els contactes socials de qualitat, tot oferint recursos a aquelles persones que estan patint una situació de soledat no desitjada de manera crònica, però, sobretot i més important, enfortint els vincles socials per prevenir la soledat de les persones de qualsevol edat, sexe, gènere i origen, per tal d’empoderar-les, i donar resposta als dèficits que pugui tenir la seva xarxa de relacions socials i familiars.

La soledat no és únicament un problema individual, sinó que té repercussions en molts àmbits de la societat (social, sanitari, laboral, econòmic…) i té repercussions sobre la cohesió social.





Paraules clau

Can Baró/ el Carmel/ persones grans/ prosperitat/ soledat/ soledat no desitjada/ soledat no volguda/ trinitat nova/ Verdum/