Servei de Premsa
06/01/2025
S’inicia la renovació integral d’elements de l’espai públic en el marc del Pla Endreça
10/11/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- El Pla de Manteniment Integral destina 180 milions d’euros als districtes per complementar el manteniment i millora d’elements a tota la ciutat
- Les actuacions previstes al Pla de Manteniment Integral són transversals, afecten tots els serveis de la ciutat i estan distribuïdes per tot el territori
- Entre les actuacions destacades hi ha arribar al 100% de telegestió de l’enllumenat, renovar el 56% dels ascensors dels barris de muntanya o repintar el 35% de senyalització horitzontal o la renovació integral dels elements en 25 parcs i jardins de la ciutat
- La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral és de 435 milions d’euros i té per objectiu actuar de forma coordinada a tota la ciutat però amb l’estreta col·laboració de cada territori
Barcelona inicia la renovació integral de diferents elements de l’espai públic en el marc del Pla de Manteniment Integral, previst en el Pla Endreça. La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral, en total 435 milions d’euros per a aquest mandat i que triplica la inversió anterior, destinarà directament 180 milions d’euros als districtes per poder abordar renovacions integrals d’espais amb deteriorament i per al manteniment.
Es completa d’aquesta manera la definició del pla que aborda el manteniment de la ciutat amb una mirada molt àmplia des de cada servei però també des de cada territori per consolidar un nou model de manteniment de la ciutat adaptat als nous reptes. Un nou model unificat, simplificat, amb més tecnologia i una gestió coordinada que el converteixen en més eficaç i proper.
Per tant, el Pla de Manteniment Integral pretén posar el focus en la renovació intensiva dels diferents elements que hi ha al carrer com a eina indispensable per assolir l’excel·lència de l’espai públic, principal objectiu del Pla Endreça. El pla contempla les noves realitats que esdevenen a l’espai públic de la ciutat amb més espais d’estada, més hectàrees de verd, l’escassetat d’aigua, onades de calor i altres fenòmens derivats del canvi climàtic.
Les accions que detalla el pla s’agrupen en els següents eixos:
- Els parcs i jardins són espais preferents d’actuació del Pla Endreça. En total s’ha previst actuar en 25 parcs i jardins de la ciutat i fer-hi renovació funcionals de diferents elements: canvi dels sistemes de reg per adaptar-los a un ús més eficient de l’aigua i millora dels camins i les infraestructures, baranes, murs, escales, mobiliari, etc. A més, també està prevista en alguns espais la renovació de la vegetació apostant per plantes autòctones resistents a les noves situacions que van sorgint derivades del canvi climàtic.
Algunes de les actuacions destacades d’aquesta línia d’actuació hi ha el parc de la Ciutadella i la plaça del Duc de Medinaceli, totes dues a Ciutat Vella, els jardins de Laribal, a Sants-Montjuïc, el parc de la Font del Racó, a Sarrià – Sant Gervasi, la plaça Angel Pestaña, a Nou Barris, el parc del Clot, a Sant Martí, els entorns del Port Olímpic i la Nova Icària, també a Sant Martí i els espais verds de l’avinguda Josep Tarradellas, just a la confluència dels districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc i les Corts.
A més, els parcs són els espais on majoritàriament s’ubiquen les àrees de joc infantil o les àrees d’esbarjo de gossos, espais usats de forma intensa que també s’inclouen en el pla de renovació integral. Així doncs es renovaran el 14% d’àrees per a gossos, el 17% d’àrees per a joc infantils i el 28% de circuits esportius, en total s’actuarà en gairebé 200 instal·lacions.
- El paviment, tant el de calçada com el de vorera, és un element clau en la percepció del bon estat de l’espai públic. En aquest sentit la previsió és actuar amb 620.000 m2 de nou paviment que inclou el repintat de la senyalització horitzontal, posant especial atenció en els passos de vianants, els carrils bici i els entorns escolars. En total es renovarà el 35% de la senyalització horitzontal existent a la ciutat.
- Als barris de muntanya es realitzaran tres actuacions que seran especialment rellevants: l’estabilització de talussos a Montjuïc, a Horta, a Sarrià i a Nou Barris, el soterrament de línies elèctriques aèries i la renovació de les escales mecàniques i els ascensors.
En total es renovaran el 56% dels ascensors de la ciutat. Seran 26 intervencions, 15 de les quals al districte de Nou Barris, com la que es farà al carrer d’Aiguablava. Altres actuacions destacades són les que es realitzen al carrer de Juan de Mena, a Horta-Guinardó, carrer de Marmellà, al districte de Sarrià – Sant Gervasi o la del pas de Sant Tarsici, al districte de Sant Andreu.
Pel que fa a les escales mecàniques s’actuarà en el 24% del total. Es tracta de la renovació de 24 escales mecàniques que tenen una antiguitat d’entre 15 i 20 anys, sempre que sigui possible es faran reversibles. 16 actuacions es realitzaran al districte d’Horta-Guinardó, majoritàriament al barri del Carmel.
Tant els ascensors com les escales mecàniques permeten l’accessibilitat i la mobilitat de moltes persones, que no podrien moure’s sense aquesta infraestructura de ciutat a causa dels desnivells. Les escales mecàniques acumulen més de 22 milions d’usos l’any i els ascensors prop de 7 milions de viatges anuals.
- S’actuarà per millorar l’enllumenat de la ciutat i aconseguir el 100% de telegestió, un sistema que permet actuar en la distància per l’encesa, apagada, regulació, etc. També s’avançarà en la consolidació de tecnologia LED fins al 50% del total de l’enllumenat (actualment és el 28%), que aporta millor sensació lumínica i més estalvi energètic. La previsió és actuar sobre 3.500 fanals i 174 carrers de la ciutat i renovar l’enllumenat de zones com el carrer del Comerç, l’avinguda de Roma, la plaça de Joanic o els espais entre blocs de Trinitat Nova i la Guineueta o espais verds com els Jardins de Pedralbes o el Parc de les Aigües del Guinardó.
L’objectiu és facilitar sempre la llum necessària de la forma més eficient, per això es treballa per tenir més sensació lumínica i per corregir punts foscos amb tecnologies eficients.
- Sense deixar els elements tecnològics a l’espai públic, també es modernitzarà les instal·lacions dels semàfors. En total s’actuarà en l’11% dels semàfors existents, un total de 4.500 unitats.
- Un dels grans reptes que es plantegen amb el canvi climàtic és l’adaptació de les infraestructures de la ciutat relacionades amb l’aigua: la xarxa del clavegueram i la xarxa d’aigua freàtica.
Pel que fa al clavegueram s’actuarà en 22 quilòmetres de la xarxa per millorar punts que han quedat obsolets i altres que serviran per ampliar les connexions d’edificis d’habitatges a la xarxa pública de clavegueram en barris com la Guineueta o Ciutat Meridiana, on s’han detectat problemes en les instal·lacions que han afavorit l’aparició de plagues.
També es completarà la xarxa d’aigua freàtica amb nous dipòsits o connexions entre el parc de les Glòries i el parc de Joan Miró, que permetrà estendre l’ús d’aigua freàtica a l’Eixample. I les noves instal·lacions permetran dotar d’aigüa freàtica tota la muntanya de Montjuïc. L’objectiu és ampliar el volum d’aigua freàtica en un 15% després de realitzar aquestes intervencions.
La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral se suma a la inversió ordinària del Pla Endreça, 550 milions d’euros anuals. El Pla Endreça dona una resposta integral, transversal i coordinada per garantir l’excel·lència de l’espai públic de Barcelona i que ha esdevingut un projecte que tindrà continuïtat durant tot el mandat.
Paraules clauPla de Manteniment Integral/ Pla Endreça/