S’inicia la renovació integral d’elements de l’espai públic en el marc del Pla Endreça : Servei de Premsa

S’inicia la renovació integral d’elements de l’espai públic en el marc del Pla Endreça

10/11/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Barcelona inicia la renovació integral de diferents elements de l’espai públic en el marc del Pla de Manteniment Integral, previst en el Pla Endreça. La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral, en total 435 milions d’euros per a aquest mandat i que triplica la inversió anterior, destinarà directament 180 milions d’euros als districtes per poder abordar renovacions integrals d’espais amb deteriorament i per al manteniment.

Es completa d’aquesta manera la definició del pla que aborda el manteniment de la ciutat amb una mirada molt àmplia des de cada servei però també des de cada territori per consolidar un nou model de manteniment de la ciutat adaptat als nous reptes. Un nou model unificat, simplificat, amb més tecnologia i una gestió coordinada que el converteixen en més eficaç i proper.

Per tant, el Pla de Manteniment Integral pretén posar el focus en la renovació intensiva dels diferents elements que hi ha al carrer com a eina indispensable per assolir l’excel·lència de l’espai públic, principal objectiu del Pla Endreça. El pla contempla les noves realitats que esdevenen a l’espai públic de la ciutat amb més espais d’estada, més hectàrees de verd, l’escassetat d’aigua, onades de calor i altres fenòmens derivats del canvi climàtic.

Les accions que detalla el pla s’agrupen en els següents eixos:

Algunes de les actuacions destacades d’aquesta línia d’actuació hi ha el parc de la Ciutadella i la plaça del Duc de Medinaceli, totes dues a Ciutat Vella, els jardins de Laribal, a Sants-Montjuïc, el parc de la Font del Racó, a Sarrià – Sant Gervasi, la plaça Angel Pestaña, a Nou Barris, el parc del Clot, a Sant Martí, els entorns del Port Olímpic i la Nova Icària, també a Sant Martí i els espais verds de l’avinguda Josep Tarradellas, just a la confluència dels districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc i les Corts.

A més, els parcs són els espais on majoritàriament s’ubiquen les àrees de joc infantil o les àrees d’esbarjo de gossos, espais usats de forma intensa que també s’inclouen en el pla de renovació integral. Així doncs es renovaran el 14% d’àrees per a gossos, el 17% d’àrees per a joc infantils i el 28% de circuits esportius, en total s’actuarà en gairebé 200 instal·lacions.

 

 

 

 

En total es renovaran el 56% dels ascensors de la ciutat. Seran 26 intervencions, 15 de les quals al districte de Nou Barris, com la que es farà al carrer d’Aiguablava. Altres actuacions destacades són les que es realitzen al carrer de Juan de Mena, a Horta-Guinardó, carrer de Marmellà, al districte de Sarrià – Sant Gervasi o la del pas de Sant Tarsici, al districte de Sant Andreu.

Pel que fa a les escales mecàniques s’actuarà en el 24% del total. Es tracta de la renovació de 24 escales mecàniques que tenen una antiguitat d’entre 15 i 20 anys, sempre que sigui possible es faran reversibles. 16 actuacions es realitzaran al districte d’Horta-Guinardó, majoritàriament al barri del Carmel.

Tant els ascensors com les escales mecàniques permeten l’accessibilitat i la mobilitat de moltes persones, que no podrien moure’s sense aquesta infraestructura de ciutat a causa dels desnivells. Les escales mecàniques acumulen més de 22 milions d’usos l’any i els ascensors prop de 7 milions de viatges anuals.

 

 

 

L’objectiu és facilitar sempre la llum necessària de la forma més eficient, per això es treballa per tenir més sensació lumínica i per corregir punts foscos amb tecnologies eficients.

 

 

Pel que fa al clavegueram s’actuarà en 22 quilòmetres de la xarxa per millorar punts que han quedat obsolets i altres que serviran per ampliar les connexions d’edificis d’habitatges a la xarxa pública de clavegueram en barris com la Guineueta o Ciutat Meridiana, on s’han detectat problemes en les instal·lacions que han afavorit l’aparició de plagues.

També es completarà la xarxa d’aigua freàtica amb nous dipòsits o connexions entre el parc de les Glòries i el parc de Joan Miró, que permetrà estendre l’ús d’aigua freàtica a l’Eixample. I les noves instal·lacions permetran dotar d’aigüa freàtica tota la muntanya de Montjuïc. L’objectiu és ampliar el volum d’aigua freàtica en un 15% després de realitzar aquestes intervencions.

 

 

La dotació econòmica del Pla de Manteniment Integral se suma a la inversió ordinària del Pla Endreça, 550 milions d’euros anuals. El Pla Endreça dona una resposta integral, transversal i coordinada per garantir l’excel·lència de l’espai públic de Barcelona i que ha esdevingut un projecte que tindrà continuïtat durant tot el mandat.





Paraules clau

Pla de Manteniment Integral/ Pla Endreça/