Servei de Premsa
22/11/2024
El nou Pla Jove posa l’accent en l’accés a l’habitatge, l’acompanyament emocional, la participació, l’accés universal a la pràctica esportiva i la transició energètica
22/11/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Es defineix el #BCNJove2030, Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030, amb 44 objectius, 190 línies d’actuació i un pressupost anual de 85 milions d’euros
- El nou Pla s’adreça al gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 25 anys que viuen a Barcelona i que representen el 28,5 % de la població de la ciutat
- És un Pla innovador, incorpora un total de 73 línies d’actuació noves, 52 de seminoves i 65 de manteniment o permanents
- #BCNJove2030 recull propostes de 850 joves, especialment del Fòrum Jove BCN, així com de 100 professionals municipals. Se sustenta en dades objectives de realitat juvenil: l’enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, i s’adapta a les condicions provocades per la pandèmia
Ja està en marxa el nou Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030, amb el nom #BCNJove2030, que fixa els objectius de l’Ajuntament de Barcelona en polítiques públiques pel gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 35 anys que viuen a la ciutat, i que representen el 28,5% de la població de Barcelona. Aquestes polítiques contenen accions, serveis i equipaments pels propers 7 anys amb un rumb definit per alinear tots els operadors i agents implicats. #BCNJove2030 es desplegarà a través de dos Plans d’actuació quadriennals, per poder fer un primera revisió i avaluació l’any 2026 i actualitzar, definir i presentar la resta del pla l’any 2027. El Pressupost anual total del Pla és de 84’7 milions d’euros.
#BCNJove2030 fixa fins l’any 2026 un total de 44 objectius que es tradueixen en 190 línies d’actuació. Els àmbits d’actuació són: Educació, Treball, Habitatge, Salut i Benestar, Cultura i Oci, Participació i Acció Comunitària, Esports, i Emergència Climàtica. Hi ha 3 àmbits transversals que impregnen el conjunt de les actuacions: lnterseccionalitat, Espai Públic i Comunicació i Informació. És un pla innovador, ja que incorpora, respecte al Pla Jove anterior, un total de 73 línies d’actuació noves, 52 de seminoves i 65 de manteniment o permanents.
La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha destacat durant la presentació del Pla que és “més ambiciós i transformador que l’anterior, i té com a objectiu general garantir les condicions necessàries perquè les persones joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat, a través de l’apoderament i el suport a la seva autonomia. Tot això sense deixar ningú enrere i a través de la seva pròpia mirada, les seves demandes i la seva implicació col·lectiva”.
Algunes de les actuacions destacades dels àmbits són les següents:
EDUCACIÓ
Oferir suport, atenció i acompanyament per avançar en la universalització de les trajectòries educatives en estudis postobligatoris.
- Escola de Segones Oportunitats.
- Impuls a la FP dual a la ciutat.
- Desenvolupament del Pla d’acompanyament per a les transicions educatives.
Incorporar la pràctica i la creació artística i cultural i científica als projectes educatius i els centres i vincular-los amb els equipaments culturals i científics.
- Accions per fomentar vocacions científiques en les noies.
- Incorporació de programes STEAM amb perspectiva de gènere.
HABITATGE
Facilitar l’emancipació residencial de les persones joves a través d’accions específiques.
- Promocions específiques d’habitatge dotacional per joves, garantint l’accessibilitat dels habitatges.
- Ajuts per fomentar l’emancipació dels joves facilitant la compra de mobiliari o electrodomèstics.
Garantir una aposta específica per a la població jove en les polítiques d’habitatge universals.
- Reserva del 30% de les adjudicacions de lloguer assequible i de dret de superfície per a població jove.
- Reserva del 25% de l’oferta a la borsa d’habitatges de lloguer.
SALUT I BENESTAR
Treballar l’autoconeixement, la gestió emocional i l’autocura en l’adolescència, així com fer prevenció de riscos de malestar psicològic.
- Incorporació de programa d’educació emocional a totes les edats.
- Accions per l’abordatge de la soledat no volguda en persones joves.
Garantir i ampliar la cobertura que donen els serveis d’escolta i acompanyament emocional i d’atenció psicològica per a adolescents i joves.
- Ampliació de la cobertura dels serveis d’escolta i atenció psicològica a escala territorial i de franja d’edat.
- Accions per a la prevenció del suïcidi.
Reduir la problemàtica associada al consum de drogues i les addiccions, especialment d’alcohol, cànnabis i joc d’apostes.
- Programes del lleure saludable de Barcelona Salut als Barris, a través d’activitats socioculturals i esportives per a aquelles persones adolescents i joves en situacions de risc, principalment en zones especialment vulnerables.
- Programes de promoció de la salut als centres educatius i espais joves, especialment de prevenció de consum de tabac, alcohol, cànnabis i joc d’apostes.
CULTURA I OCI
Promoure les alternatives d’oci des de la proximitat dels barris i la cultura dispersa.
- Reconeixement de les diverses realitats d’oci i culturals juvenils.
- Creació d’una taula d’oci jove per treballar per la promoció de models d’oci alternatius a l’oci de consum i/o mercantilitzat.
Fomentar la capacitació en competències digitals i la creativitat en el camp de les noves tecnologies (Drets digitals).
- Formació i capacitació per a famílies i professionals en eines per a la privacitat de dades personals i promoció d’un oci digital lliure i segur.
PARTICIPACIÓ I ACCIÓ COMUNITÀRIA
Oferir canals i òrgans de participació municipal, així com revisar-los i adaptar-los a les necessitats i formes de les persones joves.
- Participació dels i les joves en els pressupostos participatius.
- Realització d’un consell municipal anual amb temàtica jove.
ESPORTS
Garantir l’accés universal a la pràctica esportiva sense limitacions de renda, territori o capacitats.
- Mantenir Tarifa Jove als Centres Esportius Municipals fins als 18 anys.
Fomentar l’esport en prevenció de les violències, amb garanties d’igualtat i seguretat.
- Campanyes de sensibilització contra la violència en espais esportius.
- Circuits, campanyes i manifest en contra de les violències LGTBI-fòbiques en espais esportius.
EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Vincular les persones joves a l’avenç cap a la sobirania alimentària i el consum ecològic, saludable i de proximitat.
- Promoció de l’alimentació sostenible entre la població jove.
Potenciar la transició energètica i avançar en el Residu Zero.
- Difusió i promoció entre la població jove dels serveis i dispositius municipals per a la transició, l’estalvi i els drets energètics.
Les actuacions de l’àmbit de Treball es concretaran al Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat, que ja ha iniciat el seu procés de construcció.
Aquestes accions s’han definit a través de diferents processos de participació on aproximadament 850 joves de la ciutat han fet aportacions. Principalment, el Fòrum Jove BCN que es va realitzar durant la segona meitat del 2021, però també el Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent de Barcelona, el Youth Act! i el Procés Participatiu del nou Pla #BCNJove2030. També ha comptat amb la participació d’un centenar de professionals municipals de diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona.
El Pla se sustenta en dades objectives de realitat juvenil: l’enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, i s’adapta a les condicions provocades per la pandèmia.
Podeu descarregar #BCNJove2030, aquí.
Paraules clauPla d’Adolescència i Joventut 2023-2030/