El nou Pla Jove posa l’accent en l’accés a l’habitatge, l’acompanyament emocional, la participació, l’accés universal a la pràctica esportiva i la transició energètica : Servei de Premsa

El nou Pla Jove posa l’accent en l’accés a l’habitatge, l’acompanyament emocional, la participació, l’accés universal a la pràctica esportiva i la transició energètica

22/11/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Ja està en marxa el nou Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030, amb el nom #BCNJove2030, que fixa els objectius de l’Ajuntament de Barcelona en polítiques públiques pel gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 35 anys que viuen a la ciutat, i que representen el 28,5% de la població de Barcelona. Aquestes polítiques contenen accions, serveis i equipaments pels propers 7 anys amb  un rumb definit per alinear tots els operadors i agents implicats. #BCNJove2030 es desplegarà a través de dos Plans d’actuació quadriennals, per poder fer un primera revisió i avaluació l’any 2026 i actualitzar, definir i presentar la resta del pla l’any 2027. El Pressupost anual total del Pla és de 84’7 milions d’euros.

 

 

#BCNJove2030 fixa fins l’any 2026 un total de 44 objectius que es tradueixen en 190 línies d’actuació. Els àmbits d’actuació són: Educació, Treball, Habitatge, Salut i Benestar, Cultura i Oci, Participació i Acció Comunitària, Esports, i Emergència Climàtica. Hi ha 3 àmbits transversals que impregnen el conjunt de les actuacions: lnterseccionalitat, Espai Públic i Comunicació i Informació. És un pla innovador, ja que incorpora, respecte al Pla Jove anterior, un total de 73 línies d’actuació noves, 52 de seminoves i 65 de manteniment o permanents.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha destacat durant la presentació del Pla que és “més ambiciós i transformador que l’anterior, i té com a objectiu general garantir les condicions necessàries perquè les persones joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat, a través de l’apoderament i el suport a la seva autonomia. Tot això sense deixar ningú enrere i a través de la seva pròpia mirada, les seves demandes i la seva implicació col·lectiva”.

Algunes de les actuacions destacades dels àmbits són les següents:

 

EDUCACIÓ

Oferir suport, atenció i acompanyament per avançar en la universalització de les trajectòries educatives en estudis postobligatoris.

 

Incorporar la pràctica i la creació artística i cultural i científica als projectes educatius i els centres i vincular-los amb els equipaments culturals i científics.

 

 

HABITATGE

Facilitar l’emancipació residencial de les persones joves a través d’accions específiques.

 

Garantir una aposta específica per a la població jove en les polítiques d’habitatge universals.

 

SALUT I BENESTAR

Treballar l’autoconeixement, la gestió emocional i l’autocura en l’adolescència, així com fer prevenció de riscos de malestar psicològic.

 

Garantir i ampliar la cobertura que donen els serveis d’escolta i acompanyament emocional i d’atenció psicològica per a adolescents i joves.

 

Reduir la problemàtica associada al consum de drogues i les addiccions, especialment d’alcohol, cànnabis i joc d’apostes.

 

CULTURA I OCI

Promoure les alternatives d’oci des de la proximitat dels barris i la cultura dispersa.

 

Fomentar la capacitació en competències digitals i la creativitat en el camp de les noves tecnologies (Drets digitals).

 

PARTICIPACIÓ I ACCIÓ COMUNITÀRIA

Oferir canals i òrgans de participació municipal, així com revisar-los i adaptar-los a les necessitats i formes de les persones joves.

 

ESPORTS

Garantir l’accés universal a la pràctica esportiva sense limitacions de renda, territori o capacitats.

 

Fomentar l’esport en prevenció de les violències, amb garanties d’igualtat i seguretat.

 

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Vincular les persones joves a l’avenç cap a la sobirania alimentària i el consum ecològic, saludable i de proximitat.

 

Potenciar la transició energètica i avançar en el Residu Zero.

 

Les actuacions de l’àmbit de Treball es concretaran al Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat, que ja ha iniciat el seu procés de construcció.

Aquestes accions s’han definit a través de diferents processos de participació on aproximadament 850 joves de la ciutat han fet aportacions. Principalment, el Fòrum Jove BCN que es va realitzar durant la segona meitat del 2021, però també el Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent de Barcelona, el Youth Act! i el Procés Participatiu del nou Pla #BCNJove2030. També ha comptat amb la participació d’un centenar de professionals municipals de diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona.

El Pla se sustenta en dades objectives de realitat juvenil: l’enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, i s’adapta a les condicions provocades per la pandèmia.

 

Podeu descarregar #BCNJove2030, aquí.





Paraules clau

Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030/