Servei de Premsa
19/01/2025
Shanghai, Hong Kong, Lima, Delhi i Tòquio, els mercats prioritaris per incrementar el tràfic intercontinental de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat
20/02/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- El nou Pla Estratègic del CDRA per al període 2024-2025 persegueix un objectiu triple: prioritzar rutes no servides a l’Àsia i Llatinoamèrica, recuperar algunes rutes pendents postcovid i l’increment de freqüències i la minimització de l’estacionalitat a les rutes ja existents.
- L’activitat del CDRA ha contribuït a fer que en els darrers 19 anys l’aeroport hagi triplicat el nombre de destinacions intercontinentals (17 a 50), i que s’hagin recuperat gairebé la totalitat
Incrementar la connectivitat, recuperar rutes i millorar-ne la qualitat. Aquest és el triple objectiu que s’ha marcat el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA) per al període 2024-2025 i que s’ha presentat avui en roda de premsa a La Llotja de Mar.
Així ho han detallat el secretari de Mobilitat i Infraestructures del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i president del CDRA, Marc Sanglas i Alcantarilla; el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla; la directora de l’Aeroport de Josep Tarradellas Barcelona – El Prat, Eva Valenzuela, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, durant els seus parlaments. Les quatre entitats impulsores del CDRA han manifestat una vegada més el compromís per continuar complint un dels objectius fundacionals de l’entitat: impulsar els vols intercontinentals des de l’aeroport de la capital catalana.
En aquest sentit, durant la presentació s’ha fet palès que si bé l’any 2023 l’aeroport va recuperar la majoria de les connexions prioritàries amb l’obertura dels països asiàtics, ara s’entra en una nova fase focalitzada en l’obertura de nous mercats i més freqüències. Per aquest motiu, s’ha dut a terme una revisió substancial dels objectius del Pla Estratègic per respondre a la realitat post-COVID del sector de l’aviació i als reptes globals que afronta.
En concret, el nou Pla Estratègic pel període 2024-2025 és un estudi exhaustiu de totes les destinacions importants: de les no servides i les destinacions que ja es cobreixen però que caldria millorar; un programa que actuarà com a pla d’acció del CDRA.
De fet, per aquelles rutes encara no servides actualment, el CDRA ha identificat dues categories, tal com mostra la figura a continuació. La més prioritària, les grans metròpolis mundials en termes de competitivitat i influència internacional, amb una gran demanda amb Barcelona, i algunes de les quals s’operaven el 2019 i encara no s’han recuperat. En aquest sentit, Shanghai, Hong Kong, Lima, Delhi i Tòquio esdevenen els mercats més prioritaris i estratègics. Paral·lelament, també s’han identificat i categoritzat altres destinacions amb prioritat 2, seguint els mateixos criteris.
El pla presentat també ha analitzat aquelles rutes ja operades actualment, però que podrien millorar-se en termes de qualitat de l’oferta, tenint en compte la gran demanda de passatgers existent. En aquest sentit, s’han prioritzat rutes estacionals, amb l’objectiu de desestacionalitzar-les (per exemple San Francisco, Chicago o Washington DC), així com altres rutes que, tot i ser operades durant tot l’any, tenen poques freqüències i, per tant, objecte de millora (Santiago, Buenos Aires, Beijing, Singapur, entre d’altres). La voluntat amb aquestes destinacions és incrementar el nombre de freqüències durant tot l’any, reduint al màxim la seva estacionalitat, per fer-les més atractives pels passatgers de negocis.
Cal tenir en compte que fruit de l’activitat del CDRA, diverses companyies aèries han apostat per Barcelona i han començat a operar nous vols intercontinentals durant els darrers anys amb un increment de les freqüències amb l’objectiu de generar més atracció pels passatgers de negocis i contribuir al desenvolupament econòmic de Barcelona i Catalunya.
En concret, per a l’any en curs, es preveu que l’Aeroport JT Barcelona -El Prat recuperi la ruta a Hong Kong (Cathay Pacific) i aconsegueixi nous enllaços intercontinentals com el de Dallas (American Airlines), Miami (LEVEL) o el de San Francisco (United Airlines). També es consolidaran rutes existents, com la freqüència diària addicional a Nova York de Delta Airlines o la tercera freqüència diària de Qatar Airways a Doha.
De fet, la confirmació -per part de Level– de l’obtenció del certificat operatiu de companyia aèria atribueix a l’aeroport una importància clau pel desenvolupament de noves destinacions de llarg radi i la capacitat de generar trànsit de connexió gràcies als acords de Vueling. Així doncs, seran 3 les companyies regulars – Volotea, Vueling i Level– amb oficines centrals a Barcelona les quals aporten un gran valor afegit industrial i de coneixement.
Balanç del Pla Estratègic del CDRA en el període 2020-2024
Durant el període del Pla Estratègic 2020-2024 s’han inaugurat 17 noves destinacions i/o rutes estratègiques, com per exemple, Shenzhen (Shenzhen Airlines), Calgary (WestJet), Chicago (United Airlines) i Jeddah (Saudia Airlines), entre d’altres. A més, en els darrers 19 anys s’ha triplicat el nombre de destinacions (de 17 a 50), així com recuperat gairebé la totalitat de les rutes perdudes per la pandèmia.
En aquest sentit, l’activitat del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) ha contribuït que, durant l’any 2023, l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona – El Prat transportés 7,64 milions de passatgers intercontinentals —considerant passatgers directes (3,20 milions) i indirectes (4,44 milions). Un balanç positiu que és fruit de les noves rutes i freqüències que s’han creat gràcies a les iniciatives del Comitè.
Concretament, al llarg del darrer any, l’Aeroport JT Barcelona – El Prat va operar un mitjana de 276 freqüències setmanals intercontinentals, apropant-se a les 304 de l’any 2019, així com una oferta de 6,93 milions de seients. Una xifra notablement superior a la del 2022, quan es van oferir 5,48 milions de seients (un +26% en termes relatius), però encara sensiblement inferior a l’assolida el 2019, quan es van registrar 7,83 milions de seients.
En relació amb la demanda, el tràfic aeri intercontinental total l’any 2023 va créixer en 5,5 milions de passatgers respecte al 2020 (pitjor any de la pandèmia), gràcies a l’increment del +195% del trànsit intercontinental directe i l’estimulació del +228% del trànsit intercontinental indirecte.
Aquests resultats posen en relleu la feina feta de manera conjunta per les quatre institucions que conformen el CDRA per fomentar el creixent de la demanda intercontinental de Barcelona, però també demostra que la feina desenvolupada pel CDRA continua sent necessària.
El CDRA és resultat de la col·laboració sorgida l’any 2005 entre la Generalitat de Catalunya, Aena, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona. Un compromís de col·laboració institucional que tracta de promocionar la ciutat de Barcelona, aconseguir més connexions intercontinentals directes i impulsar la ciutat com a motor econòmic i turístic.
Pla Estratègic CDRA 2024-2025 Resum (PDF)
Paraules clauturisme/